Tietoa kaupunginosasta Vuosaari-info Kaupunki meren rannalla

Vuosaari – kaupunki meren rannalla

Vuosaaressa asutaan meren, laajojen virkistysalueiden ja monipuolisten palveluiden äärellä.

Vuosaaresta tuli yksi Helsingin asuntorakentamisen painopistealueista 1990-luvulla Meri-Rastilan ja Kallahden asuntoalueiden rakentamisen myötä. Suurien aluekokonaisuuksien rakentaminen on jatkunut 2000-luvulla Rastilankalliossa, Vuosaaren keskustassa ja Aurinkolahdessa. Vuosaaren asuinalueista on järjestetty useita suunnittelukilpailuja. Merellisten kerrostaloalueiden lisäksi Vuosaaren on rakennettu ja rakennetaan uusia pientaloalueita esimerkiksi Ramsinrantaan ja Keski-Vuosaareen. Vuonna 2014 Vuosaaressa asui noin 37 000 asukasta.

Helsingin kaupunki keskitti tavarasatamatoiminnot Vuosaareen rakennettuun uuteen satamaan. Sataman rakentaminen aloitettiin Vuosaaren itäosassa entisellä telakka-alueella vuonna 2003 ja uusi satama otettiin käyttöön vuonna 2008. Satama ja sen yhteyteen suunniteltu työpaikka-alue muodostavat jo nyt merkittävän työpaikkakeskittymän. Myös Vuosaaren keskusta tarjoaa yrityksille edullisen sijainnin aivan metroaseman äärellä. Satama-alueen naapurissa toimii maakaasuvoimala, jonka osuus Helsingin koko energiantuotannosta on yli 50 %.

Vuosaareen on erinomaiset liikenneyhteydet. Helsingin keskustan suunnalta Vuosaareen saavutaan metrolla tai Kehä I:stä ja Vuotietä pitkin. Metro aloitti liikenteen vuonna 1998. Vuotien miljöötä leimaa ympäristöteos "Vuotien valot": rei'itetyt valopylväät reunustavat rivistöinä tietä. Vuosaaren satamaa varten rakennetut liikenneyhteydet kytkivät Vuosaaren rautatieverkkoon sekä Kehä III:n välityksellä mm. Helsinki-Vantaan lentoasemaan.

Meri ympäröi Vuosaarta kolmelta suunnalta ja rannat on varattu enimmäkseen yleiseen käyttöön. Vuosaaressa toimii useita pienvenesatamia. Virallisia uimarantoja on Rastilassa, Kallahdessa, Kallahdenniemellä ja Aurinkolahdessa. Näiden lisäksi hyviä uimapaikkoja on lukemattomia. Vuosaaressa on useita luonnonsuojelualueita ja kaksi Suomen Natura 2000-verkoston kohdetta: Kallahdenniemi ja Porvarinlahden lintuvesialue yhdessä Mustavuoren lehdon kanssa. Puistot sekä Uutelan, Meri-Rastilan ja Mustavuoren metsäiset ulkoilualueet muodostavat monipuolisen virkistysalueverkoston.