Uutiset

Asukastalot uudistavat tilanvarauskäytäntöjä

Kaupungin käytäntöjen muuttumisen lähtökohtana on lisätä vanhojen toimijoiden ohella uusien toimijoiden mahdollisuuksia varata tiloja helsinkiläisten hyvinvoinnin edistämiseen.

Asukastalojen vakiovuoroihin tehdään uudet sopimukset 15.1.2018 alkaen ja vanhat sopimukset raukeavat. Jatkossa vakiovuoroja haetaan vuosittain vuodeksi kerrallaan.

Toimijoilla on mahdollisuus hakea itselleen maksutonta vakiovuoroa Punavuoren asukastalo Betaniasta, Kumppanuustalo Hannasta, Asukastalo Oulunkylän Seurahuoneelta, Maunulan asukastalo Saunabaarista, Asukastalo Malmin toimintakeskuksesta, Pihlajamäen lähiöasemalta, Kontulan lähiöasemalta ja Vuosaaren lähiöasemalta.

Retkeilijänkadun asemakaavahanke käynnistyy

Retkeilijänkatu

Retkeilijänkadun ja Retkeilijänsillan varrelle suunnitellaan asuinkerrostaloja. Retkeilijänkatu 11 sijaitseva toimitilarakennus suunnitellaan muutettavaksi asuinrakennukseksi opiskelijoille ja Retkeilijänkatu 13 tontille suunnitellaan vuokra-asuinrakentamista.

Retkeilijänkatua rajaamaan on suunniteltu kuusikerroksinen asuinrakennus ja Retkeilijänsillan varrelle enimmillään yhdeksänkerroksinen asuinrakennus.

Asemakaavan muutos koskee Rastilassa osoitteessa Retkeilijänkatu 11 sijaitsevaa toimitilarakennusta sekä sen vieressä toimitalon pysäköintialueena toimivaa tonttia osoitteessa Retkeilijänkatu 13. Hanketta perustellaan sillä, että alueella asuntojen kysyntä painottuu suurehkoihin vuokra-asuntoihin ja suunnitellulle toimitilarakentamiselle ei ole ollut kysyntää.

Sjökullan kalastajatorpan tarina

Kalastajatorppa

Keitä olivat Vuosaaren Ison Kallahden äärellä sijaitsevan Sjökullan torpan perustajat Maria ja Fredrik Sjöblom? Osasiko Maria puhua suomea? Entä Fredrik viroa? Miten torpan pihan kukkapenkit koristeltiin?

Nykyään Vuosaari-Seuran omistuksessa olevan Sjökullan vaiheista kalastajatorppana, pientilana ja kesämökkinä kerrotaan tiistaina 26.9. klo 14–15.30 Vuotalon Vuosalissa. Luennoitsijana FM Matti Lipponen. Järjestäjä Helsingin työväenopisto. Vapaa pääsy.

Kuva: Matti Lipponen 2003

Taidefestivaali valloittaa Meri-Rastilan

KulttuuriX

KOM-teatteri, Suomen valokuvataiteen museo ja Klockriketeatern, jotka yhdessä muodostavat Psst Vuosaari -kollektiivin, asettuvat 4.–9.9. Meri-Rastilaan järjestämään KulttuuriX-taidefestivaalia yhdessä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa.

Kollektiivi on toiminut Vuoden kaupunginosaksi valitussa Vuosaaressa jo vuodesta 2016 osana Helsingin malli -hanketta. Nyt kolmikko haluaa keskittyä Meri-Rastilaan ja rohkaisee paikallisia tekemään kaupunginosaa näkyväksi kuvan, äänen, tarinan ja valon keinoin.

Vuosaaren näkymättömät torpat

Kivisaari

Vuosaaren säilyneiden huvila- ja kartanomiljöiden varjoon jääneet paikalliset torppaympäristöt ovat nykyään hävinneet lähes näkymättömiin. Kuitenkin valtaosa menneiden vuosisatojen vuosaarelaisista asui nimenomaan erityyppisissä torpissa.

FM Matti Lipposen luennolla Vuotalossa etsitään torppien jälkiä nykymaisemassa ja kerrotaan torppaelämästä Vuosaaressa. Vuosaaren näkymättömät torpat Vuotalon Vuosalissa tiistaina 19.9. klo 14–15.30. Järjestäjä Helsingin työväenopisto. Vapaa pääsy.

Vuosaari-kassit myynnissä Vuotalolla, Kampelassa ja Rantapuistossa

kassit

Vuoden kaupunginosapalkinnon kunniaksi Vuosaarelle on teetetty hyvännäköisiä ja laadukkaita kangaskasseja, joilla voi fanittaa mahtavaa asuinaluetta.  

Kassiin on painettu Vuosaaresta löytyviä lempipaikkoja, joita asukkaat saivat nimetä #PsstVuosaari-hankkeessa. Löydätkö listalta oman suosikkisi tai ehkä jonkun uuden tärpin?

Kassin hinta on 10 euroa ja sillä rahoitetaan Vuosaari-Seuran tekemää kotiseututyötä - esimerkiksi yleisötapahtumia ja Sjökullan torpan ylläpitoa.

Vuosaari-fanikasseja on myynnissä Vuotalon respassa, kahvila Kampelassa sekä hotelli Rantapuiston respassa. Sekä tietysti Vuosaari-Seuran tapahtumissa ja Sjökullan torpalla.

Tarinoita neljästä ilmansuunnasta

Maratoni2017

Vuosaaren Kesäteatterin 10-vuotisjuhlavuoden yhteistuotanto Tarinamaratoni 2017 tuo esiin tarinoita idästä ja lännestä, pohjoisesta ja etelästä. Tulemme näkemään mm. näytelmän "Velka" – tragikoomisen kertomuksen syrjäytyneistä ihmisistä ja Mannerheim-patsaista tämän päivän Suomessa.

Vuosaaren Kesäteatteri juhlistaa näyttävästi kymmenvuotista taivaltaan: Tarinamaratoni 2017 koostuu yhteensä 15 tilaisuudesta, jotka rakentuvat viime vuosina paljon esillä olleeseen tarinankerrontaan sen eri muodoissa.

”Tarinamaratoni on monipuolinen ja ajankohtainen esityskokonaisuus sisältäen keskustelua, tarinoita tosielämästä, runoja, musiikkia mutta myös ohjattua draamaa. Kaiken alla kulkeva punainen lanka on laaja näkökulma maailmaan ja sen tarinoihin”, kertoo Vuosaaren Kesäteatteriyhdistyksen puheenjohtaja Anna Vuopala. ”Tarinoiden avulla avautuu uusia näkymiä arkeen, ja sitä kautta voimme vahvistaa yhteisöllistä kaupunkiamme.”

Alakategoriat