Uutiset Tapahtumat Vuosaari-Seura

Yhteystiedot

Vuosaari-Seuran hallitus 2018

Puheenjohtaja
Hanna-Kaisa Siimes
hksiimes[at]gmail.com
050 589 8790

Varapuheenjohtaja
Anna-Maija Virta
virta.annamaija[at]gmail.com
040 546 1909

Sihteeri
Nina Ruuttu
nina.ruuttu[at]luukku.com
040 506 9922

Talous ja jäsenasiat
Arja Sääksmäki
arja.saaksmaki[at]gmail.com
050 344 3046

Tiedottaja
Satu Toivonen
murupolku[at]gmail.com
040 8212 097

Elina Das Bhowmik
elina.dasbhowmik[at]gmail.com
040 5489056

Kari Loman
kari[at]surfnet.fi
050 1661

Matti Pöhö
irmeli.poho[at]kolumbus.fi
045 840 9080

Raili Rankinen
raili.rankinen[at]gmail.com
050 555 5605


Seuran toimikuntien ja työryhmien vastuuhenkilöt 

Palstaviljelytoimikunta
Kari Loman

Sjökulla-toimikunta
Anna-Maija Virta

Taloushallintotoimikunta
Arja Sääksmäki

Ympäristö- ja maankäyttötoimikunta
Matti Lipponen
matti.lipponen[at]welho.com
040 824 8704

Retket
Matti Pöhö

Viestintätoimikunta
Satu Toivonen

Vuosaaren kirjoittajat
Kaiho Nieminen
kaiho.nieminen[at]hotmail.com
040 570 7165

Seuran edustajat Vuosaari-toimikunnassa

Matti Lipponen
Hanna-Kaisa Siimes

 

 

 

Vuosaari-Seura tiedottaa 4/2017

Nuoret kesätyöntekijät ovat aloittaneet reippain ottein työskentelyn Vuosaari-Seurassa. Työllistäminen on toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Maahanmuuttajien Helsinki -hankkeen kanssa. Hankkeen rahoittaa Me-säätiö, jonka tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Hankkeen tavoitteena on tukea nuorten ensimmäisen työpaikan saamista. Kesätyöhön palkattiin avoimella haulla 20 nuorta.

Vuosaari-Seura kiittää kaikkia kesätyötä hakeneita nuoria kiinnostuksesta seuraa ja seurassa työskentelyä kohtaan.

Vuosaari-seuran toimintamuodot

Yleisötilaisuudet ja jäsenillat

Järjestämme tilaisuuksia sekä huvin että hyödyn merkeissä. Tarjolla on illanviettoja, Vuosaari-tietoiskuja, kaupunkikulttuuria ja kotiseutuhistoriaa – kaikkea sen mukaan, mikä jäsenistöä kiinnostaa.

Asukasiltojen aiheet liittyvät mm. kaava-, liikenne- ja turvallisuuskysymyksiin. Tilaisuudet tuovat yhteen kaupungin päättäjiä, kehittäjiä ja asukkaita.

Seuran yhteydessä toimii myös kirjoittajapiiri. Lisää harrastusryhmiä voidaan perustaa jäsenten toiveiden ja aktiivisuuden mukaan.

Kaupunkitapahtumat ja retket

Seuralla on monivuotisia juhla- ja tapahtumaperinteitä isännöiden mm. Vuosaaren kesäjuhlia. Seuran järjestämillä retkillä tutustutaan kotisaareemme niin historian, arkkitehtuurin kuin luonnon näkökulmasta.  Myös uudet kaupunkikulttuurin muodot innostavat – tule ideoimaan kanssamme!

Sjökullan torppa ja viljelypalstat

Kutsumme jäseniä ja vuosaarelaisia Sjökullan torpalle avoimiin oviin niin joulun, kesän kuin laskiaisen merkeissä. Pop up -kahvio palvelee ja takkatulen loimussa on mukava tunnelmoida. Jäsenet voivat vuokrata torppaa alehintaan myös yksityistilaisuuksiin.  Seuralla on suosittuja viljelypalstoja sekä Fallpakassa että Porslahdenpuistossa. Lue tarkemmin ja tiedustele vapaita palstoja

Vaikuttaminen, edunvalvonta

Olemme asukkaiden etujärjestö, joka pitää Vuosaaren puolia mm. rakentamisen, viheralueiden, julkisen liikenteen ja palveluiden kehittämisessä.

Kuulostelemme vuosaarelaisten näkemyksiä, teemme aloitteita ja lausuntoja sekä käymme vuoropuhelua päättäjien ja viranomaisten kanssa. Avainasemassa on Vuosaari-Seuran ja Vuosaari-toimikunnan yhteinen ympäristö- ja kaavoitustoimikunta. Haluamme myös vahvistaa Vuosaaren tunnettuutta ja mainetta. Luodaan yhdessä oikea ”Vuosaari-ilmiö”! 

Yhteistyö

Vuosaari-Seura on vahvasti verkottunut. Olemme Helsingin kaupunginosat ry Helkan, Suomen Kotiseutuliiton ja Itä-Helsingin Kulttuuriviikot ry:n jäsen. Yhteistyökumppaneitamme ovat myös  mm. Vuosaari-Säätiö, Vuotalo, Vuosaaren seurakunta sekä paikalliset yhdistykset, järjestöt, asukastalot, koulut, kulttuuritoimijat ja yritykset.

Kerro omista ideoista ja toiveistasi!

Otamme innolla vastaan vuosaarelaisten ideoita siitä, kuinka seuran toimintaa voisi kehittää ja mitkä aiheet ja toimintamuodot kiinnostavat. Pistä meille viestiä!

 Postit laput lowres

 

Vuosaari-Seura tiedottaa 3/2017

Sjökulla-päivää vietetään toukokuussa

Lauantaina 13.5. vietettävä Sjökulla-päivä on vuoden tärkein päivä torpalla! Tällä kertaa sitä vietetään muistelemalla torpan tyttären Maria Sjöblomin häitä ja torpan runoilevaa kesäasukasta K. A. Tavaststjernaa. Tarjolla on musiikkia, runoutta, hääperinteitä ja pop up -kahvion herkkuja. Program delvis också på svenska. Tervetuloa käymään klo 13–17 välillä! 


Perehdy villivihannesten saloihin Vuosaari-Seuran kurssilla

Meiltä on toivottu villiyrttien ja -vihannesten käyttöön liittyvää kurssia. Iloksemme se saadaan toteutettua to 18.5. klo 18 Sjökullan torpan pihapiirissä (Harbonkatu 10). Kurssin vetäjäksi saimme koulutetun hortaohjaajan Karoliina Laitisen. Kurssin hinta on 39 euroa, joka sisältää 25 euron hintaisen villivihannesoppaan. Ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on rajoitetusti: Karoliina Laitinen, puh. 050 4141710, villipihlajakaroliina@gmai>l.com.


Muita tapahtumia

Merkitse kalenteriin myös jo Helsinki-päivän luento Vuotalolla ma 12.6. klo 14, aiheena Vuosaaren kohtalonhetket helmikuun 1944 suurpommituksissa.  

Kaavoitusasioita

Kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt kokouksessaan Meri-Rastilan asemakaavaluonnoksen, jossa esitetään täydennysrakentamista noin 4200 uudelle asukkaalle. Seuraavaksi hanke etenee kaavaehdotuksen laatimisvaiheeseen.

Lautakunta siunasi myös Vuosaaren keskustan Aromikujan alueen asemakaavaehdotuksen, joka sisältää Delfiinikorttelin asuinrakentamista noin 1700 asukkaalle sekä Albatrossin viereen nousevan monipalvelukeskuksen.

Toimintakertomus 2016

 

1. Vuosaari-Seura 50 vuotta vuosaarelaisten asialla 

Vuosaari-Seura toimii vuosaarelaisten hyväksi, jotta kotisaaremme olisi mahdollisimman viihtyisä, kehittyvä ja yhteisöllinen paikka. Järjestämme monipuolista vapaa-ajanohjelmaa, joka tuo yhteen eri- ikäiset ja eritaustaiset vuosaarelaiset. Vaikutamme kuntapäättäjiin, viranomaisiin ja palveluntarjoajiin Vuosaarta koskevissa tärkeissä kysymyksissä. Teemme kotiseututyötä myös ruohonjuuritasolla mm. ylläpitämällä Sjökullan torppaa Ison Kallahden kainalossa. 

Yksi seuran tärkeistä tehtävistä on vahvistaa kaupunginosamme tunnettuutta ja mainetta. Pidämme Vuosaaren lippua korkealla, jotta kaikki asukkaat voisivat olla ylpeitä kotiseudustaan. Olemme mukana tuomassa Vuosaareen iloista kaupungin sykettä samalla kun vaalimme Vuosaarta Helsingin merellisimpänä ja vihreimpänä kaupunginosana.

Yhteishengen vahvistaminen on Vuosaari-Seuran tehtävä myös silloin, kun nopeasti kehittyvä kaupunginosa kohtaa kasvukipuja. Haluamme vaalia vuoropuhelua, hakea yhteistä säveltä ja löytää positiivisia ratkaisuja.

Vuosi 2016 oli 50-vuotisjuhlavuosi niin seurallemme kuin Vuosaaren kaupunginosalle: Vuosaari-Seura rekisteröitiin 17.5.1966 ja Vuosaari liitettiin Helsingin maalaiskunnasta Helsinkiin 1.1.1966. 

2. Seuran hallitus ja muu hallinto

Seuran kevätkokous pidettiin 26.4. Sjökullan torpalla ja syyskokous 23.11. Ravintola Solvikissa.

Hallitukseen kokoonpano oli vuonna 2016 seuraava:
Anja Hinkkanen (puheenjohtaja), Eero Hildén (varapuheenjohtaja), Anna-Maija Virta (sihteeri), Petri Lahtinen, Kari Loman, Stefan Loman, Matti Pöhö, Hanna-Kaisa Siimes ja Arja Sääksmäki (taloudenhoitaja).

Käytännön toimintaa ohjattiin seuraavien toimikuntien ja työryhmien kautta (suluissa päävastuullinen henkilö):

Kulttuuri- ja kotiseututoimikunta (Anja Hinkkanen)

Ympäristö- ja maankäyttötoimikunta (Matti Lipponen)

Tiedotus- ja nettitoimikunta (Hanna-Kaisa Siimes)

Taloushallintotoimikunta (Arja Sääksmäki)

Sjökulla-toimikunta (Anna-Maija Virta)

Retkitoimikunta (Matti Pöhö)

Palstaviljelytoimikunta (Kari Loman)

Nuorisotoimikunta (Stefan Loman)

Seura on ollut mukana Vuosaari-toimikunnassa, joka jatkoi vuoden 2013 Lähidemokratiaa Vuosaareen -demokratiapilottihanketta. Vuosaari-Seuran edustajana toimikunnassa olivat Matti Lipponen ja Stefan Loman.

Vuosaari-Seura on Helsingin kaupunginosat ry Helkan, Suomen Kotiseutuliiton ja Itä-Helsingin Kulttuuriviikot ry:n jäsen. Hallituksen jäsenet osallistuivat Helkan työryhmiin, seminaareihin, yhteistyöneuvotteluihin ja virallisiin kokouksiin.

Seura on vahvasti verkottunut. Yhteistyökumppaneitamme olivat vuonna 2016 edellä mainittujen lisäksi mm. Vuosaari-Säätiö, Vuotalo, Vuosaaren seurakunta sekä vuosaarelaiset yhdistykset, järjestöt, asukastalot, koulut, kulttuuritoimijat ja yritykset.

3. Seuran jäsenistö ja talous

Vuosaari-Seuran jäsenmäärä oli vuoden 2016 lopussa 497. Näistä henkilöjäseniä oli 482 ja kannatusjäseniä 15. Jäsenrekisteriä hoidetaan FloMembers-järjestelmällä. Jäsenrekisteriä hoiti taloudenhoitaja Arja Sääksmäki.

Henkilöjäsenmaksu oli 15 €, yritys- ja kannattajajäsenmaksu 50 €.

Seuran talous on vakaalla pohjalla ja hallintoa on hoidettu vastuullisesti. Seuran kirjanpidon hoiti Yrityspalvelu Toimex Ky. Toiminnantarkastajina olivat Seppo Pitkänen ja Eija Loukoila, varalla Petri Parrukoski ja Ilkka Sulanto.

4. Seuran toiminta

4.1 Sjökullan torppa

50-vuotissyntymäpäivien myötä Sjökullan torpan toiminta oli ennätyksellisen vilkasta ja monipuolista. Torpalla järjestettiin 75 tilaisuutta, mikä oli viidennes enemmän kuin edellisenä vuonna. Poimintoja torpan tapahtumista on koottu kohtaan 4.3. Lisäksi torppaa vuokrattiin myös ulkopuolisten yksityishenkilöiden ja yritysten käyttöön.

Torpan kunnostus jatkui talkootyön muodossa, minkä lisäksi Rastilan Rakennushuolto Oy remontoi WC- tilan. Kaupungin Lähiöprojektin kautta torpan pihapiiriin saatiin muotoilija Päivi Raivion suunnittelemia viljelylaatikoita.

Sjökulla-toimikuntaa johti Anna-Maija Virta ja tilavuokraukset hoiti Petri Lahtinen. Torpan sähkösopimus on tehty Helsingin Energian kanssa, vesisopimus Helsingin Veden kanssa ja vakuutukset on otettu Pohjola Vakuutuksesta.

4.2 Ympäristö- ja maankäyttöasiat

Vuosaari-Seuraa arvostetaan osaavana ja aktiivisena edunvalvojana. Kaupunginosamme on ollut usean vuosikymmenen ajan voimallisen uudisrakentamisen ja kehittämisen kohteena. Seurassa toimii kokeneita vaikuttajia, jotka paneutuvat asiantuntevasti ympäristö- ja maankäyttökysymyksiin. Seura luotaa asukkaiden näkemyksiä ja muodostaa kaupunginosayhdistyksen kannan rakentamista, julkisia palveluita, liikennettä, turvallisuutta ja luontoarvoja koskeviin kysymyksiin. Käymme tiivistä vuoropuhelua päätöksenteon eri tasoilla ja eri suuntiin. Yleisötilaisuuksien muodossa tuomme yhteen kaupungin päättäjiä, kehittäjiä ja asukkaita.

Ympäristö- ja maankäyttötyöryhmän vetäjänä toimi Matti Lipponen. Työryhmä on Vuosaari-Seuran ja Vuosaari-toimikunnan yhteinen elin. Sen jäseniä oli mukana myös Helkan yleiskaavatyöryhmässä sekä Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liikkeessä, jonka päämääränä on uuden kansallisen kaupunkipuiston perustaminen Helsinkiin.

Sjökullan torpan kunnostus vuosaarelaisten yhteiseksi asukastaloksi on Vuosaari-Seuran lähihistorian kunnianhimoisimpia voimainponnistuksia ja yhteishengen osoituksia. Seura pelasti torpan purkutuomion alta 2010-luvun alussa ja käynnisti sen kunnostuksen pitkälti jäsenten ja paikallisten asukkaiden talkootoiminnan pohjalta. Näin saatiin pelastettua 160- vuotias kalastajatorppa, joka edustaa Vuosaaren vanhinta jäljellä olevaa rakennuskantaa.

Vuosaari-Seura antoi vuoden 2016 aikana seuraavia lausuntoja ja kannanottoja:

Yhdessä Vuosaari-Säätiön ja Vuosaari-toimikunnan kanssa:
Muistutus yleiskaavaehdotuksesta 28.1.2016
Mielipide Neitsytsaarentie 28 asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 11.2.2016
Mielipide Lohiniemenrannan asemakaavahankkeen uudesta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 8.5.2016
Lausunto Vuosaaren keskustan suunnitelmista 21.7.2016
Lausunto Meri-Rastilan kaupunkiuudistushankkeesta 29.7.2016
Lausunto Vuosaaren Meri-Rastilan asemakaavaluonnoksesta 18.12.2016

Yhdessä edellisten sekä Puotila-Seuran kanssa:
Kannanotto Rantakiventien koulun purkamisasiasta 30.10.2016

Yhdessä Kallahden Kylän ja Pro Meri-Rastilan kanssa: Ison Kallahden puistosta Syötävä puisto 15.10.2016

Yhdessä 19 muun helsinkiläisen kaupunginosa- ja luontoyhdistyksen kanssa: Itä-Helsingin metsät ja luonnonrannat on säilytettävä 4.9.2016

Yllä olevat kannanotot ovat luettavissa Vuosaari.fi-sivustolla: Vuosaari.fi > Vuosaari-Seura > Lausunnot ja kannanotot. Niitä esiteltiin myös Vuosaari-lehdessä ja seuran järjestämissä asukastapahtumissa. Virallisen lausuntoväylän ohella toimikunnan jäsenet olivat myös suoraan yhteydessä kaupunginsuunnittelulautakunnan jäseniin sekä muihin avainhenkilöihin.

4.3 Yleisötilaisuudet, jäsentapahtumat, retket

illanviettoja, Vuosaari-tietoiskuja, konsertteja, kaupunkikulttuuria ja kotiseutuhistoriaa jäsenten

toiveiden mukaisesti. Kaiken kaikkiaan seuran toiminnan äärellä oli eri muodoissaan tuhansia ihmisiä.

50-vuotissyntymäpäiväänsä viettäneen Vuosaari-Seuran toiminta oli poikkeuksellisen laajaa ja kunnianhimoista. Juhlavuosi toteutettiin vuosaarelaisella yhteishengellä ja mittaamattomalla talkootyöllä.

Pyrimme tavoittamaan kattavasti kaikki vuosaarelaiset asukasryhmät tarjoten kaikille mahdollisuuden tulla mukaan juhlimaan kotisaarta. Vuoden aikana järjestettiin kymmeniä tilaisuuksia sekä huvin että hyödyn merkeissä. Tarjolla oli

Pvm
Tapahtuma
1.1.
Vuosaari liitettiin päivälleen 50 vuotta sitten Helsingin kaupunkiin. Seura sytytti viisi symbolista kynttilää Ilveskorven muistomerkillä.
6.1.
Avoimet ovet Sjökullan torpalla loppiaisen merkeissä. ”Unelmieni Vuosaari” -näyttely lasten piirroksista.
5.3.
Tullaan tutuksi -päivä kauppakeskus Columbuksessa. Paikalla oli 21 yhteisöä esittelemässä toimintaansa. Tietokirjailija Jyrki Lohi esitteli uutta Vuosaari-kirjaansa. Fliku ry:n tanssivoimistelijat ja Stadin Slangi ry:n kuoro esiintyivät.
20.3.
Avoimet ovet Sjökullan torpalla; Lea Purhosen Vuosaari-aiheinen postikortti-näyttely
16.4.
Linturetki Uutelaan yhteistyössä Helsyn kanssa Paul Segersvärdin opastuksella
21.4.
Riihimäen senioriopettajien vierailu Vuosaaressa
24.4.
Avoimet ovet Sjökullan torpalla. Erkki Ikonen esitelmöi Suomenlahden lohikantojen ja lohenkalastuksen kehityksestä 1900-luvun alkupuolelta alkaen.
1.1.-30.4.
Matti Pöhön luontoaiheisten Vuosaari-valokuvien näyttely Lähiöasemalla. Pitkin juhlavuotta oli esillä myös Juhani Greinertin kokoama Vuosaari-aiheinen valokuvasarja.
4.5.
Vuosaari 50 vuotta -esitelmä Päiväkummun Myötätuulen asukkaille
12.5.
Vuosaari 50 vuotta -tilaisuus Vuosaaren kirkolla
14.5.
Perinteinen Vuokko-retki Mustavuoreen yhteistyössä Sydänyhdistyksen kanssa
17.5.
50-vuotisjuhlalounas Ravintola Mainingissa kaupungin päättäjien kanssa
17.5.
50-vuotisjuhlan kutsuvierastilaisuus Ravintola Mainingissa. Paikalla vuosaarelaisia vaikuttajia sekä paikallisten järjestöjen ja yhteistyökumppaneiden edustajia.
19.5.
Mustavuori-retki yhdessä Lähiöaseman kanssa, teemana alueen luonto ja historia
21.5.
Vuosaari-opastus Tampereen Pyhäjärvi-Seuralle
26.5.
Suvilinnun laulajaiset Kanavanrannassa yhteistyössä Aurinkolahti-Seuran kanssa
12.6.
Sjökullan puutarhajuhlat jäsenille
Heinä-elo
Seitsemät Avoimet ovet Sjökullan torpalla; popup-kahvila
18. ja 23.8.
Vuosaaren arkipalveluiden esittelytilaisuus maahanmuuttajavanhemmille Kallahden nuorisotalossa
20.21.8.

Vuosaari-Seuran organisoimat perinteiset Kesäjuhlat. Lohikäärmepuistossa oli kävijöitä noin 2 000. Lisäksi ohjelmaa Ravintola Mainingissa, Vuosaaren kirkolla, Sjökullan torpalla sekä vaellus Ramsinniemeen. Vuosaaren Vuokko -tunnuksen sai Senja Stjernberg.

27.8.
Vuosaari-Seura yhteistyökumppanina kaupungin nuorisoasiainkeskuksen järjestämissä Nuorten katufestareissa. Yleisömäärä lähes 3 000.
30.8.
Elinkeinoelämän edustajia Vuosaari-Seuran vieraana, Vuosaari-esittely markkinointijohtajille
9.-11.9.
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, teemana ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt”. Sjökullassa viisi koululuokkaa sekä Suomen valokuvataiteen museon järjestämä kuvaprojisointi. Villa Ullaksessa Carita Ullman kertoi Ulmasen torpalla asuneista esivanhemmistaan.
15.9.
Vuosaari-Seuran ja Lähiöaseman luontoretki Mustavuoren lehtoon sekä Porvarinlahden luontokohteisiin
27.9.
Vuosaari-luento sekä valokuvia ja grafiikkaa Olivia-kerhohuoneella
8.10.
Vuosaari-esitelmä Finnlines-laivalla
13.10.
Vuosaari-Seuran ja Lähiöaseman ruskaretki Vuosaaren huipulle
15.10.
Vasily Belolyn Ilveskorpi-näyttely Lähiöasemalla ja Ilveskorpi-kävely; asiantuntija Jyrki Lohi
16.10.
Laulu Suomelle -konsertti Merimieskirkossa
18.10.
Vuosaari-esitelmä asukastalo Kulkurissa
21.10.
Nuorissa Itää -konsertti Vuosalissa
22.10.
Yhteislaulua Vuotalolla
22.10.
Vuosaari 50 vuotta -gaalailta Vuotalossa
23.-31.10.
Vuosaari-aiheinen valokuvanäyttely vuosaarelaisten kotialbumeista Vuosaaren kirjastossa
26.10.
Haagan martat seuran vieraana
27.10.
Vuosaaren luonto- ja historiatietoa Lähiöasemalla
29.10.
Kulttuuritori kauppakeskus Columbuksessa. Mukana Vuosaari-Seuran lisäksi Vuosaaren kirjoittajat, Aurinkomartat, Vuosaaren Eläkeläiset, Sydänyhdistys, Vuosaaren seurakunnan
 
Näppärät, viiden puoleen osastot sekä muutamia yrittäjiä. Vuosaaren kirjoittajat esittelivät tuotantoaan, Vuo-Veikot ja Discantus Sisters esiintyivät.
4.12.
Avoimet ovet Sjökullan torpalla; teemana jouluperinteet
6.12.
Itsenäisyyspäivän lipunnosto Sjökullassa ja seppeleenlasku talvisodan lentäjien muistokivelle Ullaksen puistossa
11.12.
Vuosaaren Joulupolku. Vuosaari-Seuran teemana ”Onnea Vuosaari 50 vuotta!”.
17.12.
Joulumyyjäiset Columbuksessa. Laulupelimanniyhtye Sakarat esiintyi.
Muuta
Vuoden aikana järjestettiin runsaasti talkoita ja mm. siivouspäivä Pohjois-Vuosaaren alueella. Kaupunkipolkujen päivitys käynnistettiin.

4.4 Viljelypalstatoiminta

Palstaviljely on kirjaimellinen esimerkki Vuosaari-Seuran ruohonjuuritason toiminnasta. Palstatoiminta on tehokkaasti organisoitua ja maa-ala huolella hoidettua. Fallpakan ja Porslahdenpuiston palstojen suosio on jatkanut kasvuaan jonoiksi asti.

Vuosaari-Seura vuokraa viljelypalstoja Fallpakan ja Porslahden alueelta. Vetäjinä palsta-alueilla toimivat Raili Sulanto Fallpakassa ja Kari Loman Porslahdessa. Noin 1⁄2 aarin ja 1 aarin palstoja on vuokralla yli 500. Viljelytoiminta kasvattaa suosioita jatkuvasti, mikä näkyy ajoittain myös palstajonoissa. Käytännön vuokraustoiminnasta vastasi Meri-Vuosaaren työttömät ry.

Palstatoimikunta tiedotti viljelijöitä sähköpostilla sekä ilmoitustaulujen kautta. Vuoden alussa lähetettiin palstakirje kauden tärkeistä päivämääristä kuten palstainfopäivästä, talkoista ja syyspläjäyksestä. Keväällä järjestettiin infotilaisuus Albatrossin salissa 20.4. ja talkoot 23.4.

Palstatoimikunta opasti ja ohjasi viljelijöitä palstojen hoidossa. Se seurasi viljelyn käynnistymistä ja järjesti palstakatselmuksia. Palstat, joilla viljelyä ei ollut aloitettu, saivat huomautuksia. Ne, jotka huomautuksista huolimatta laiminlöivät viljelyn, irtisanottiin sääntöjen mukaan. Näin palstat saatiin vuokrattua edelleen uusille viljelijöille.

Menneenä viljelykautena kokeiltiin yhteistyötä mehiläiskasvattajien kanssa. Yhteistyötä tullaan jatkamaan tulevina kausina.

4.5 Vuosaaren kirjoittajat

Vuosaari-Seuran kirjallisuuspiirin ohjaajana toimi vuosaarelainen kirjailija Kaiho Nieminen. Kokouksia järjestettiin vuoden aikana kymmenen ja niihin osallistui tyypillisesti 1015 kirjallisuuden harrastajaa. Kirjoittajat lukivat itse tekemiään tekstejä kuten lyriikkaa, novelleja, kertomuksia ja pakinoita.

4.6 Viestintä

Tiedotus- ja nettitoimikuntaa veti Hanna-Kaisa Siimes. Toimikunta hallinnoi Vuosaaren omaa nettisivustoa Vuosaari.fi. Seuran toiminnasta ja tapahtumista tiedotettiin Vuosaari-lehdessä ja Vuosaari.fi-sivuilla sekä jäsenkirjeen kautta. Vuosaari -lehdessä numerossa 17/2016 julkaistiin seuran 50-vuotistaipaleesta kertova juhlaliite.

Vuoden aikana käynnistettiin myös Vuosaari-Seuran toiminta sosiaalisessa mediassa. Facebookissa toimittiin sekä Vuosaari-Seuran että Sjökullan torpan nimissä.

Vuosaari-Seuralle tehtiin uusi esite, jonka kuvitti Anssi Keränen.

4.7 Lahjoitukset ja huomionosoitukset

Vuosaari-Seura teki vuonna 2016 seuraavat lahjoitukset:

Avustus Sakarat-laulupelimanniyhtye 200 euroa

Kiven Taju -näyttely 100 euroa

Nuorten katufestarit 300 euroa􏰀

Fliku Team Gym -joukkue 200 euron stipendi

Vuosaari-Seura sai 50-vuotismuistamisia useilta yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä. AurinkoMartat lahjoittivat seuralle omenapuun, joka istutettiin Sjökullan torpan pihapiiriin.

5 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Kestävän kehityksen arvot ja toimintaperiaatteet istuvat luonnostaan Vuosaari-Seuran toimintaan. Seuralla on 50 vuoden kokemus aktiivisesta kansalaisvaikuttamisesta, jolla vaalitaan ympäristöarvoja, kestävää kaupunkisuunnittelua ja muuta vastuullista toimintaa tulevien sukupolvien hyväksi. Nyt olimme ensimmäisten kaupunginosayhdistysten joukossa tekemässä virallista kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta.

Vuosaari-Seura liittyi juhlavuonnaan ympäristöministeriön koordinoimaan kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen, jossa seuran yhteyshenkilönä oli Stefan Loman. Sitoumuksen mukaisesti seura on pitänyt esillä monipuolisia luontoarvoja mm. järjestämällä luentoja ja retkiä asiantuntijoiden avulla. Kotiseututyön kautta on herätetty vuosaarelaisia asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä tunnistamaan yhteistä vastuuta ympäristöstä ja sen viihtyvyydestä.

Kestävä kehitys on lähtökohtana myös seuran harjoittamalle ympäristö- ja kaavavaikuttamiselle (lue tarkemmin lausunnoista ja kannanotoista kohdassa 4.2). Ruohonjuuritason ympäristötekoja on tehty myös palstaviljelyn muodossa.

6 Lähtökohdat Vuosaari-Seuran uudelle vuosikymmenelle

Vuosaari-Seura on avoin, innostunut, moderni ja kunnianhimoinen kotiseutujärjestö. Vaalimme 50 toimintavuoden tuomaa arvokasta perintöä kehittämällä vuosaarelaisille tärkeitä toimintamuotoja. Samalla katsomme tulevaisuuteen tuoden Vuosaareen myös uusia kaupunkikulttuurin ja -vaikuttamisen muotoja. Yhdessä Vuosaaren asukkaiden ja muiden yhteisöjen kanssa haluamme antaa parhaan panoksemme sen hyväksi, että kaupunginosamme kehittyy myös tulevien vuosikymmenien aikana entistä paremmaksi paikaksi elää.

Lisätiedot: www.vuosaari.fi

Vuosaari-Seura tiedottaa 2/2017

Vuosaari-Seuran laskiaistapahtumassa lähenneltiin torpan yleisöennätystä.  Laskiaispullat ja grillimakkarat maistuivat niin isoille kuin pienillekin. Pikkuiselta kalliolta saatiin vauhdikas liukumäki perheen pienimmille. Kiitos kaikille vierailijoille ja tervetuloa kylään uudelleen!

Palsta-asiaa

Palstaviljelijöiden palstamaksut ovat erääntyneet. Jos maksu on jäänyt maksamatta, vielä ehtii jos asian kiireesti hoitaa.  Jos olet unohtanut ilmoittaa, ettet haluakaan jatkaa viljelyä, tulee ilmoitus tehdä Meri-Vuosaaren Työttömät ry:lle hetimiten.  Ilmoitus tehdään mieluiten sähköpostitse  to=mvtry@kolumbus.fi">mvtry@kolumbus.fi  Jos sähköpostia ei ole käytössä,  ilmoituksen voi tehdä puhelimitse p. 09 341 6291.

Kaavoitusasioita

Vuosaari-Seura on antanut yhdessä Vuosaari-Säätiön ja Vuosaari-toimikunnan kanssa lausunnot kaupungille Vuosaaren keskustan ja lukion tontin sekä Uutelan Halkullanniemen ja Nuottasaaren asemakaavahankkeiden osallistumis- ja arviointisuunnitelmista. Kannanottoihin voi tutustua Vuosaari.fi-sivustolla.

Pönttötalkoot Sjökullan torpalla

Sjökullan torpalla (Harbonkatu 10) vietetään avoimien ovien päivää sunnuntaina 12.3. klo 13–16.  Tilaisuuden alussa on mahdollisuus osallistua miljoona linnunpönttöä talkoisiin: http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa.  Linnunpöntön rakentamiseen saa opastusta paikan päällä. Jos haluat tehdä ihan oman linnunpöntön, ota mukaasi käsittelemätöntä peruslautaa, vesivaneria (kattoa varten) ja ristipäisiä yleisruuveja sekä käsisaha. Paikan päällä on mahdollisuus tehdä myös linnunpönttöjä Vuosaari-Seuralle. Valmiit pöntöt kiinnitetään Ison Kallahden puiston alueelle.
Pop up –kahvio avoinna. Maksutapa käteinen.

Uutelan aluefoorumi


Vuosaari-Seura järjestää asukastilaisuuden Aurinkolahden peruskoululla (Iiluodonpiha 1) keskiviikkona 15.3. klo 17.30 liittyen nyt valmistelussa olevaan Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelmaan. Lisätietoja tapahtumasta muualla tässä lehdessä sekä
Vuosaari.fi-sivuilla.

Vuosaari-Seura tiedottaa 1/2017

Päivät pitenevät silmissä. Kevät tuo vireyttä myös Vuosaari-Seuran toimintaan. Vuosaari-Seuralla on luvassa tapahtumarikas vuosi.
 
Juhlimme 100-vuotiasta Suomea monin tavoin. Vuosaari-Seura järjestää tapahtumia mm.  teemoilla Syödään yhdessä ja Yhdessä luontoon. Tehdään yhdessä Vuosaaresta vuoden 2017 paras kaupunginosa! 

Kuntavaalit lähestyvät ja tuovat kuhinaa vaalikentille. Vuosaarelaisilla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden Vuosaareen äänestämällä vaaleissa alueen kehitykseen, palveluihin, vehreyteen ja hyvinvointiin vaikuttavaa ehdokkaita.


Palsta-asiat

Viljelypalstojen infokirje on postitettu tammikuussa. Kirje on lähetetty sähköpostilla niille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostinsa ja postikirjeenä sähköpostittomille.
Kirjeessä on mm. palstojen maksuyhteys sekä kauden tärkeät päivämäärät, kuten kevään palstainfotilaisuus. Mikäli olet palstanhaltija, etkä ole kirjettä saanut, otathan yhteyttä Meri-Vuosaaren työttömiin ja päivitäthän yhteystietosi.
Meri-Vuosaaren työttömät ry, (Pohjoinen ostoskeskus, II-krs) Mustalahdentie 4, 00960 Helsinki. Avoinna arkisin klo 10.00-15.00, p. 09 341 6291. Varaukset ja tiedustelut mielellään sähköpostilla: mvtry@kolumbus.fi.
 

Oma viljelypalsta haaveissa?

Mikäli Sinulla ei vielä ole omaa viljelypalstaa, mutta haaveilet viljelytoiminnasta, ilmoittaudu palstajonoon Merivuosaaren työttömien kautta osoitteessa mvtry@kolumbus.fi.
Fallpakassa on tällä hetkellä vielä vapaita palstoja, Porslahdessa on jonkin verran jonoa.
Lisätietoa palstatoiminnasta löydät vuosaari.fi –sivuilta.


Ajankohtaisia kaavoitusasioita

Meri-Rastilan asemakaavan luonnos on parhaillaan kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä. Luonnoksessa ehdotetaan poikkeuksellisen mittavaa noin 4200 uuden asukkaan sijoittamisen mahdollistavaa rakentamista nykyiseen 5200 asukkaan Meri-Rastilaan. Pääosa uudistuotannosta sijoittuisi alueen luontoalueille ja puistoihin. Vuosaari-Seura on esittänyt lukuisissa lausunnoissaan kaavahankkeesta ylimitoitetun rakentamisen kohtuullistamista.
 
Vuosaaren keskustan ja lukion tontin sekä Uutelan Halkullanniemen länsiosan ja Nuottasaaren asemakaavojen osallistumis- ja arviointisuunnitelmat ovat nyt esillä kaupungin verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat. Vuosaaren keskustan suunnittelusta järjestetään myös arkkitehtikilpailu ensi syksynä.  Jos haluat ottaa kantaa kaavahankkeisiin, voit tehdä sen lähettämällä mielipiteesi viimeistään 3.3. kaupungin kirjaamoon osoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi.


Tulevia tapahtumia

Avoimet ovet Sjökullan torpalla (Harbonkatu 10) laskiaissunnuntaina 26.2. klo 13–16. Pop up –kahvio ja putiikki auki. Maksutapa käteinen. Tervetuloa!


Seuraa Facebookissa 

Vuosaari-Seuralla on uudistetut sivut Facebookissa,  facebook.com/vuosaariseura.  Seuraa meitä facessa niin pysyt ajan tasalla!

Vuosaari-Seura tiedottaa 15/2016

Joulupolku ja Columbuksen joulumarkkinat ovat takana ja on aika rauhoittua joulun viettoon. Kiitos kaikille talkoolaisille, yhteistyökumppaneille ja osallistujille! Vuosaaressa on voimaa ja yhteisöllisyyttä toteuttaa monenlaisia tapahtumia ja rientoja ja ottaa asiantuntevasti kantaa alueen asioihin. Hyvä ja hedelmällinen yhteistyö jatkukoon myös ensi vuonna. Uusi vuosi tuo mukanaan varmasti jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sini-valkoista. Kannattaa seurata seuran tapahtumia Vuosaari-lehdestä ja Vuosaari-fi -sivuilta. Ja ennen kaikkea kannattaa tulla mukaan toimintaan. Vapaaehtoistyö lisää onnellisuutta!

Kaavoitusasioita

Kaupunkisuunnitteluvirasto suunnittelee Meri-Rastilaan mittavaa täydennysrakentamista, jolla tavoitellaan alueen asukasmäärän huomattavaa lisäämistä. Uusi rakentaminen kohdistuisi pääosin viheralueille, mutta myös nykyisille tonteille. Meri-Rastilan asemakaavaluonnos oli nyt nähtävillä mielipiteitä varten ja hankkeesta oli myös nettikysely. Vuosaari-Seura on antanut luonnoksesta lausunnon yhdessä Vuosaari-Säätiön ja Vuosaari-toimikunnan kanssa. Kannanotto on luettavissa Vuosaari.fi-sivuilla: Vuosaari.fi > Vuosaari-Seura > Lausunnot ja kannanotot.

Helsingin uuden yleiskaavan toteuttamisohjelman luonnos hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Toteuttamisohjelma määrittelee mm. yleiskaavan määrittelemän maankäytön jatkosuunnittelun käynnistämisen aikataulutusta kaupungin eri alueilla. Vuosaaressa toteuttamisohjelman luonnos esittää ensimmäiseksi kohteeksi Rastilan leirintäalueen ympäristöä (jatkosuunnittelu käynnissä tai alkaa lähitulevaisuudessa) ja seuraavaksi suunniteltujen Raide-Jokeri 2:n ja Saaristoraitiotien reuna-alueita Keski-Vuosaaressa ja Vuotien eteläpuolella (keskipitkällä aikavälillä).

Tulevia tapahtumia


Avoimet ovet Sjökullan torpalla (Harbonkatu 14) loppiaisena 6.1.2017 klo 13–16. Joululauluja ja jouluisia leivonnaisia. Pop up -kahviossa maksutapa käteinen. Tervetuloa!

Kiitokset ja Hyvää Joulua!


Väistyvä pitkäaikainen seuran puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Anja Hinkkanen kiittää lämpimästi yhteistyökumppaneita, järjestöjä ja kaikkia, jotka ovat olleet mukana kuulijoina konserteissamme ja osallistuneet tapahtumiimme. Anja Hinkkanen jatkaa edelleen työtä Vuosaaren seurakunnan vapaaehtoistyössä mm. Laulupiirin vetäjänä, Sakarat Laulupelimannien johtajana, Itä-Helsingin Kulttuuriviikkojen ohjelmatuottajana sekä useissa hänen harrastuksiinsa liittyvissä järjestöissä. " Vierivä kivi ei sammaloidu.".

Vuosaari-Seura toivottaa kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Itsenäisyytemme Juhlavuotta!

Vuosaari-Seura tiedottaa 14/2016

Vuosaari-Seura valmistautuu joulunviettoon. Joulu alkaa Sjökullan torpalla järjestettävällä jouluperinnepäivällä sunnuntaina 4. joulukuuta. Seuran puheenjohtaja Anja Hinkkanen tarinoi jouluperinteistä meillä ja muualla. Seura on mukana Vuosaaren Joulupolulla ja järjestää perinteiset joulumarkkinat Columbuksessa. Tervetuloa tapahtumiin ja mukaan seuran toimintaan. 

Tulevat tapahtumat

Joulun perinteet meillä ja muualla, Sjökullan torpalla (Harbonkatu 14) sunnuntaina 4.12. klo 13–15. Anja Hinkkanen tarinoi klo 13. Pop up –kahvio ja –myymälä auki. Myynnissä mm. hieno Vuosaari-kalenteri 2017. Maksutapa käteinen.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. kokoonnumme Sjökullan torpalla klo 10 ja menemme laskemaan seppeleen talvisodan lentäjien muistokivelle Ullaksen puistoon.

Kauneimmat joululaulut koko perheelle Vuosaaren Merimieskirkossa sunnuntaina 10.12. klo 16 Jaakko Laisio, Anja Hinkkanen ja Sakarat. Lapset saavat soittaa ja leikkiä joulun piirileikit.

Vapaa pääsy. Kolehti kerätään Kirkon ulkomaanavulle. Järjestetään yhteistyössä Merimieskirkon ja Vuosaaren seurakunnan kanssa. Kahvio ja jouluputiikki avoinna klo 15 lähtien. 

Vuosaaren Joulupolku sunnuntaina 11.12. klo 12–17 Uutelassa. Vuosaari-Seura on mukana Onnea Vuosaari 50 vuotta –teemalla.

Vuosaari-Seura järjestää Columbuksen joulumyyjäiset lauantaina 17.12. klo 10–15. On sukkia, pipoja, leivonnaisia, herkkuja, koruja, koristeita, arpoja – jokaiselle jotakin. Sakarat laulavat iloisia joululauluja klo 12 keskustorilla.

Kaavoitusasioita

Meri-Rastilan asemakaavaluonnos on valmistunut. Alueelle tehdään myös liikennesuunnitelmaa. Suunnitelmista voi keskustella ja niitä voi kommentoida verkossa 28.11.–19.12.2016 osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/meri-rastila3. Kaupunkisuunnitteluvirasto esittelee kaavaa Meri-Rastilan ala-asteen koululla, Jaluspolku 3, tiistaina 29.11. klo 17.30– 20.00. 

 

 

Vuosaari-Seura tiedottaa 13/2016

Vuosaaren kirjastossa on valokuvanäyttely "Vuosaari kotialbumien kuvista". Näyttely on avoinna lokakuun loppuun saakka.

Vuosaari 50 vuotta juhlaviikonloppu

Kiitos kaikille mukana olleille mieliin painuvasta viikonlopusta. Nuorissa Itää esiintyjät: Platoninen vuosi -yhtye, Fliku 82TeamGym, Vuomun pienet hiphop-tanssijat ja HGC:n Rakkaat lapset –bändi – teitte hienon perjantai-illan upeilla ohjelmillanne.

Vuosaaren Musiikkikoulun pianistit soittivat lauantain päiväkonsertissa aulan täyteiselle yleisölle upean konsertin. Yhteislaulukin kaikui Sakaroiden vetämänä mukavasti. Voisimme joskus toistekin laulaa yhdessä Vuosaaressa!

Vuosaari-Gaalan monipuolinen iltaohjelma lauantaina alkoi sykähdyttävästi Näppäreiden juhlasoitolla.

Bobibois-duo valloitti yleisön taitavalla elektronisen musiikin ja omien hienojen sävellysten voimalla. Vuosaarelaiset kuorot Discantus Sisters, Vuo-Veikot ja Sakarat toivat tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä. Yleisö sai laulaa väliajalla 60–70 -lukujen iskelmiä Sakaroiden johdolla. Vuosaaren Teatteri IHME esitti herkullisen kohtauksen ”Kokous 1-66”. Käsikirjoitus ja ohjaus oli Eero Hildénin. Vuosaaren Kesäteatterin hauskat ja osuvat hahmot 9 teatterivuoden ajalta hersyttivät nauruun hauskoine muisteloineen. Kiitos kaikille!

Tulevia tapahtumia

Kulttuuritori lauantaina 29.10. klo 11–15 Columbuksessa tarjoaa myös musiikkia. Vuo-Veikot esiintyvät kello 12 ja Discantus kello13. Molemmilla kuoroilla on levyjä myynnissä. Vuosaaren kirjailijoita on koko joukko oman pöytänsä takana. Vuosaari-Seuran pöydässä on mm. arpajaiset. Kunnallisvaaliehdokkaat ovat asukkaiden tentattavana. Lukuisat yhdistykset ovat mukana perinteisellä kulttuuritorilla.

Vuosaari-Seuran syyskokous on keskiviikkona 23.11. klo 18 ravintola Solvikissa.

Virallinen kokouskutsu postitetaan kaksi viikkoa ennen kokousta.

Joulumyyjäiset 17.12. Columbuksessa on tupaten täynnä myyjiä. Tervetuloa ostoksille ja tapaamaan tuttuja!

Alakategoriat

 • Ajankohtaista

   

 • Toimintakertomukset

  VUOSAARI-SEURA RY  TOIMINTAKERTOMUS 2010

  1. Yleistä  

  Vuosi 2010 oli Vuosaari-Seuran 45. toimintavuosi. Seuran toiminnasta ja tapahtumista tiedotettiin Vuosaari-lehdessä, vuosaari.fi-sivuilla sekä Helsingin Uutisten verkkosivujen kumppanuussivulla ja Facebookissa. Seuran kevätkokous pidettiin 24.3. Vuosaaren kirjaston kokoushuonessa ja syyskokous 27.10. Rastilan kartanon entisessä tilanhoitajan talossa leirintäalueella.

  2. Seuran jäsenistö ja talous

  Seuralla oli 443 jäsentä, joista 12 yhteisö- ja yritysjäseniä. Jäsenmäärän muutos oli edelliseen vuoteen verrattuna -9. Seuran toimintaa rahoitettiin viljelypalstatuloilla, projektiavustuksilla ja tuotemyyntituloilla. Jäsenmaksut ovat kuitenkin edelleen talouden tärkeä perusta. Lisäksi yhteistyökumppaneiden tuki on ollut merkittävää. Jäsenmaksut pysyivät ennallaan. Henkilöjäsenmaksu 10 €, yritys- ja yhteisöjäsenmaksut  60 € ja 20 €.

  3. Seuran johtokunta ja muu hallinto

  Johtokuntaan kuuluivat: Eero Hildén (pj.), Anja Hinkkanen (varapj.), Maija von Flittner (siht.), Tiina Sillgren, Leeni Hurskainen, Mikko Pesola, Matti Lipponen sekä Hans Ekblom ja Marja Hjelt, jotka irtisanoutuivat kesken toimikautta.

  Johtokunta kokoontui 11 kertaa, lisäksi käytiin yhteydenpitoa sähköpostilla ja puhelinneuvotteluin. Seuran suunnitteluseminaari pidettiin 23.1. Villa Achilléssa. Seminaarissa suunniteltiin ja ideoitiin johtokunnan ja toimihenkilöiden kanssa seuran tulevaa toimintaa.

  Seuran taloudenhoitajana toimi Tiina Sillgren. Tilintarkastajina toimivat Matti Kanerva, varalla Matti Suomela ja Eija Loukoila, varalla Marjaliisa Siira.

  4. Seuran toimikunnat:


  4.1. Asukastoimikunta

  Asukastoimikunta kokoontui Helsingin kaupungin Vuosaari-projektin sekä kulloinkin tarvittavien virastojen edustajien kanssa yhteiskokouksiin ja asukastoimikunnan omiin kokouksiin. Kokoukset kaupungin edustajien kanssa ovat olleet tärkeitä informaation ja asukkaiden näkemysten ja näkökulmien välittämiseksi virkamiehille ja politiikoille. Toimikunnan jäseniä valittaessa on pyritty huomioimaan mahdollisimman hyvin Vuosaaren eri osa-alueiden, eri väestöryhmien sekä merkittävien yhteisöjen ja toimijoiden edustus.  Asukastoimikunnassa oli puheenjohtaja Seppo Tirkkosen lisäksi 25 jäsentä. Asukastoimikunta antoi toimintavuonna yhdessä Vuosaari-Säätiön ja Vuosaari-Seuran kanssa lausuntoja kaavasuunnitelmiin ja -muutoksiin.

  4.2 Kulttuuritoiminta

  Vuosaaren 12. Kesäjuhlat vietettiin lauantaina 21.8. Lohikäärmepuistossa ja Rastilan kartanossa jatkuen sunnuntaina 22.8.

  Päivätapahtuma: Päivällä perhetapahtumassa oli etupäässä lapsille suunnattua ohjemaa mm. Uusi Laulu- kuoro,  Lasten musiikkiorkesteri Laululaukku, Nukketeatteri Helmi ja Hembölen kotieläintarha. Vuosaarelaiset yhdistykset, yhteisöt ja urheiluseurat esittelivät toimintaansa.

  Iltatapahtuma: Rastilan kartanossa esiintyi Saseka Houseband, tauolla laulettiin yhteislauluja. Rainer Friberg palkittiin  Vuosaaren Veikko -nimityksellä ja kunniakirjalla kiitoksena aktiivisesta toiminnasta Vuosaaren historian kerääjänä ja kuoromiehenä.

  Sunnuntaitapahtuma  22.8 Vuosaaren kirkossa kello 11 Luomakunnan sunnuntai-messuna. Messussa laulettiin Anna-Mari Kaskisen Kansanlaulukirkon musiikein, josta vastasivat paikallinen Sakarat Laulupelimannit ja Nurmijärven pelimannit. Iltapäivällä oli vuorossa kaupunkipolkukävely Kallahti-Sjökulla.

  Vuosaaren kulttuuripäivät:

  Itä-Helsingin Kulttuuriviikkojen 7.-31.10. yhteydessä pidettiin Vuosaaren kulttuuripäivät.
  8.10. Idän Silta, messutapahtumassa  Stoassa Vuosaari-Seura ry oli mukana HELKA:n pöydässä.8.-9.10. "Nuorissa itää" Vuosaaren musiikkikoulu ja Pop & Jazz Konservatorion konsertit Vuotalossa
  16.10. Kulttuuritori Kauppakeskus Columbuksessa.
  16.10. Kuoroiltamat Vuotalossa, mukana Sakarat, Vuo-Veikot, Uusi Laulu, Discantus ja Kodalyn Oppipojat

  Muuta kulttuuritoimintaa:

  6.5. Rastböle: maiseman historiaa Vuosaaressa -kirjan julkaisuun liittyvä luentotilaisuus Rastilan kartanolla.
  3.12. Ohjelmalliset jäseniltamat Rastilan kartanolla.
  4.12. Kauppakeskus Columbuksen Joulumyyjäiset, joissa seura toimi organisoijana.

  4.3 Maankäyttötoimikunta
   
  Maankäyttötoimikunnan toiminnasta vastasi alkuvuodesta Marja Hjelt ja loppuvuodesta Eija Loukoila Seuraavat lausunnot ja kannanotot on tehty yhdessä asukastoimikunnan, Vuosaari-Seuran ja Vuosaari-Säätiön kanssa:

  – Mielipide Vuosaaren Meri-Rastilan länsirannassa vireillä olevan osayleiskaavan suunnitteluperiaatteista (KSV:n kirje 6.4.2010)
  – Mielipide Kehä I:n ja Itäväylän liittymäsuunnitelmasta (Liikennesuunnitelma 7.5.2010)
  – Kaupunginhallitukselle osoitettu Kallahdenniemen Kuningattaren laiturihanketta vastustava mielipide
  – Mielipide Kehä I:n ja Itäväylän liittymäsuunnitelmasta (Liikennesuunnitelma 7.9.2010)
  – Mielipide Vuosaaren Meri-Rastilan länsirannan osayleiskaavaluonnoksesta (KSV:n kirje 8.11.2010)
   
  Lisäksi seuran ja asukastoimikunnan huomautus Kiinteistö Oy RK-Asuntojen rakennushankkeesta osoitteessa Koukkusaarentie 20 (29.1.2010)

  4.4 Taloustoimikunta


  Puheenjohtajana toimi Tiina Sillgrén. Seuran myyntituotteille tehtiin omat viitenumerot niin, että maksutulot ohjautuisivat oikein kirjanpitotileille. Yhdessä palstatoimikunnan kanssa käynnistettiin uusi viljelypalstojen hallinta. Palstojen vuokralaisrekisteriä, postitusta ja muuta hallintoa hoitaa jatkossa Meri-Vuosaaren työttömät ry.

  4.5 Tiedotus- ja nettitoimikunta

  Tiedotus- ja nettitoimikunnasta vastasi Matti Lipponen. Toimikunta ylläpitää vuosaari.fi-sivustoa. Vuosaari.fi-sivut ovat olleet kolmen kärkijoukossa mitattessa Helsingin eri kaupunkiosasivujen kävijämääriä. Joulukuun alussa sivustolla ohitettiin jo miljoonan kävijämäärän rajapyykki. Seuran toiminnasta tiedotetaan Vuosaari-lehdessä "Vuosaari-Seuran kuulumisia" -palstalla ja ilmoituksilla. Seura kuuluu myös Helsingin Uutiset lehden kumppanuusohjelmaan ja sen käytössä on oma itse päivitettävä osio lehden internetsivuilla helsinginuutiset.fi/Uutiset/Paikalliset-kumppanit/Vuosaari-seura. Vuosaari-Seura löytyy nykyään myös Facebookista. Riitta Kittilä on hoitanut jäsenasiat. Vuoden aikana lähetettiin kaksi jäsenkirjettä ja yksi erillinen kirje palstaviljelijöille. Jäsenkirjeen postituksessa johtokunta on tehnyt talkootyötä kulujen säästämiseksi.

  4.6 Viljelypalstatoimikunnat

  Seuran viljelypalstatoiminnasta vastasivat alkuvuodesta  Marja Hjelt (Fallpakka),  loppuvuodesta Eija Loukoila sekä Timo Asiainen (Porslahti). Toimintaan liittyen järjestettiin seuraavat tilaisuudet: Palstatoimikunta piti kokoukset 11.2. ja 16.6. Palstaviljelijöille suunnattu tiedotustilaisuus pidettiin 13.4. Albatrossissa. Lauantaina 8.5. pidettiin molemmilla palsta-alueilla perinteiset siivoustalkoot. Lisäksi Fallpakassa järjestettiin syyssiivoustalkoot 30.10. Kesäkuun alussa toimikunnat suorittivat palstakatselmukset.

  4.7  Ympäristön, rakentamisen ja palvelujen laatutoimikunta

  Puheenjohtajana toimi Matti Pöhö. Toimikunta on tehnyt aloitteita kaupungille Vuosaaren ilmanlaadun tarkemmasta seuraamisesta sataman toiminnan ja asukasmäärän kasvun vuoksi lisääntyneen liikenteen vuoksi

  4.8  Nuorisotoimikunta


  Nuorisotoimikunta oli vailla vakinaista vetäjää, mutta koordinoijana toimi Anja Hinkkanen. Nuorissa Itää -konsertit toteutettiin Vuotalossa 7.-8.10. Anja Hinkkanen on ollut mukana  monikulttuurisen HNNKY:n Tyttökerhon toiminnassa Merikehdossa.

  5. Muut toiminta- ja työryhmä

  5.1 Retki- ja matkaryhmä

  5.5. Opastettu kävely: Rewellin korttelit, Nordsjön kartano, Uutela, Aurinkolahti.
  17.5. Vuokkoretki Mustavuoreen 12.6. Helsinki-päivän Tutustu Vuosaareen -kävely
  22.8.  Kesäjuhlien opastettu Kallahti-Sjökulla -kävely
  17.9. Tehtaanpuiston koulun Vuosaari-päivän oppilasryhmälle kaupunkipolkukävely
  13.9. Opastettu kävely Rastilan kartano ja Meri-Rastilan rantaluonto
  25.9. Opastettu kävelyretki Vuosaari-Seuran jäsenille: tutustuminen Broändan historialliseen maisemaan sekä mellunkyläläisen Fallbackan ratsutilan pihapiiriin ja sen yli 200-vuotiaaseen päärakennukseen.
  10.10. Tunturivaellus Vuosaaren huipulle ja Porvarinlahdelle

  5.2 Turvallisuustyöryhmä

  Työryhmää veti Timo Raittinen. Työryhmällä oli yksi kokoontuminen kirjaston kokoushuoneessa syksyllä.

  5.3 Vuosaaren yhteismarkkinointihanke

  Yhteismarkkinointihanke on aloitettu jo 2007 ja hankkeessa ovat mukana Helsingin kaupunki, Helsingin Satama, Edupoli, Paulig Oy, Kauppakeskus Columbus, Vuosaari-Seura ry ja Vuosaari-Säätiö rs. Tavoitteena on saada yrityksiä ja oppilaitoksia muuttamaan Vuosaareen kasvattamaan seudun työpaikkaomavaraisuutta ja lisäämään Vuosaaren kiinnostavuutta entisestään.

  Yrityksille ja koulutusyksiköille suunnattu Yritysseminaari pidettiin Vuotalossa 2.9.2010. Puhujina tilaisuudessa oli Suomen hallituksen, Helsingin kaupungin ja yrityselämän edustajia. 
Vuosaari-Seuran edustajana yhteismarkkinointiryhmässä toimii Timo Raittinen. Yhteismarkkinointihankkeella on omat nettisivut: www.vuosaareen.fi

  5.4 Sjökulla-kotiseututalo

  Helsingin kaupunki oli purkamassa omistamansa Ison Kallahden rannan läheisyydessä Harbonkadun itäpuolella sijaitsevan, asemakaavassa suojeltavaksi merkityn 1800-luvun puolivälin vaiheilta peräisin olevan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Sjökullan torpan maaliskuussa 2010. Kiinteistöön kuuluu myös pieni piharakennus. Purku-uhka tuli Vuosaari-Seura ry:n tietoon helmikuun alkupuolella ja 16.2.2010 seuran edustajat kävivät toteamassa rakennuksen kunnon.

  Jotta purkutoimien valmistelut saataisiin keskeytettyä seura anoi mahdollisuutta lunastaa torppa ja vuokrata piha-alue seuralle. Asiasta tehtiin huhtikuussa 2010 seuran johtokunnan yksimielinen päätös ja seura onnistuikin pelastamaan Sjökullan. Alueen rakennusten omistusoikeuden siirto Vuosaari-Seuralle sovittiin kaupungin edustajien kanssa tehtäväksi vasta piha-alueesta tehtävän vuokrasopimuksen yhteydessä.

  Kiireellisimpinä töinä ennen tulevaa talvea kunnostettiin jo kesällä ja syksyllä 2010 molempien rakennusten vesikatot ja niihin liittyvät pellitykset ja kantavat hirsirakenteiset ulkoseinät uusittiin lahonneilta osiltaan, hormit tarkastettiin ja varustettiin piippuhatuilla. Nämä rakennustyöt teetettiin laadun takaamiseksi vanhojen rakennusten kunnostukseen erikoistuneilla ammattimiehillä.

  Seuran talkoilla poistettiin roskat sisätiloista ja siivottiin pihaa sekä maalattiin peittoon seinien graffitit. Ikkunat olivat talven ajan vaneerilla peitettyinä, suojaavat luukut rakennetaan seuraavaksi.

  Vuosaari-Seura kunnostaa Vuosaaren historiaa elävästi ilmentävän torpan kaikkien vuosaarelaisten käyttöön. Merenrannan läheisyyteen rakennettu Sjökulla on perinteinen talonpoikainen paritupa; talon läheisyydessä on myös pienempi lähinnä varastona käytetty rakennus. Piha viettää etelään ja kaakkoon kohti Isoa Kallahtea, pohjoispuolella on muutama komea tammi ja muita kookkaita puita. Pihapiirissä on säilynyt monia vanhoja koristekasveja ja torpan lähistöllä on rakennusviraston hoitamia maisemaniittyjä.

  Sjökullaa on tarkoitus käyttää kulttuuri-, koulutus- ja virkistystarkoituksiin sekä kokouskäyttöön. Paikan tulevaa toimintaa päätettiin kehittää Vuosaari-Seuran jäsenten toiveiden, tarpeiden ja ideoiden myötä. Torpan hallinnointia varten perustettiin oma Sjökulla-toimikunta, joka suunnittelee ja vastaa tilojen ja piha-alueen käytöstä sekä alueen ja rakennusten huollosta. Toimikunnan vetäjänä on Tiina Sillgren.

  5.5 Muu toiminta


  Seura on mukana HAAVI-hankkeessa. Haavi-hanke on Uudenmaan ELY–keskuksen rahoittama ESR –hanke, jonka pääasiallisena tavoitteena on alle 30-vuotiaiden työllisyyden edistäminen. Hankkeen rahoitukseen osallistuu myös Helsingin kaupunki. Hanke kestää 30.4.2013 saakka. Projektin hallinnoijana on Liikelaitos Edupoli ja sitä toteutetaan yhteistyössä Helsingin työ- ja elinkeinotoimiston kanssa.

  Haavi -hankkeessa kehitetään asiakkaiden yksilölliset tarpeet huomioon ottavaa työllistämisen mallia. Jokaisella asiakkaalla on oma Haavi-valmentaja, jonka kanssa laaditaan yksilöllinen työllistymissuunnitelma ja valitaan sen toteuttamiseksi Haavin palvelutarjottimelta asiakkaalle parhaiten sopivat palvelut. Projektin tarkoituksena on työllistää neljälle toimialalle: kuljetus- ja logistiikka, kiinteistönhoito, toimitilapalvelut ja kauppa.

  Hankkeessa luodaan yritysyhteistyöverkosto eli ”työnantajaverkosto”. Yhteistyöverkoston kautta työnantajat saavat joustavasti osaavaa työvoimaa ja työnhakijat valmiit kontaktit Helsingin alueen työnantajiin. Hankkeessa kehitetään myös etsivää toimintaa ja kokonaisvaltaista ohjausta sekä hyödynnetään sosiaalista mediaa. Yhteistyökumppaneina hankkeen alkuvaiheessa ovat Helsingin kaupunki, Helsingin työ- ja elinkeinotoimisto, Edupoli, Itä-Helsingin yrittäjät ry, Vuosaari-Säätiö sekä Vuosaari-Seura ry. Hankkeen edetessä pyritään laajentamaan yritysyhteistyökumppaneiden verkostoa. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Vuosaari-Seuran edustaja Eero Hildén. Projektin verkkosivu: www.edupoli.fi/haavi.

  5.6 Lahjoitukset ja huomionosoitukset

  Vuosaaren Veikko  tunnustus jaettiin kesäjuhlien yhteydessä Rainer Fribergille.

  Seuran tukemia esityksiä:

  Seura tuki molempia paikallisteattereita; Teatteri Vuokkia (vuonna 2011 nimeltään Teatteri IHME) ja Vuosaaren kesäteatterin tanssiesitystä. Sakarat-ryhmä sai kulukorvauksen seurakunnan kanssa toteutuneista ilmaiskonserteista.

  Vuosaari-Seuran vanhempia  toimintakertomuksia on luettavissa vasemmalla alavalikosta vuosiluvun mukaan.
   

 • Annetut lausunnot
 • Yhteystiedot