Uutiset Nuorten blogi (7) Kahvila Torpan ikkunan takaa/på svenska/In english/Afka somali/По русски

Nuorten blogi (7) Kahvila Torpan ikkunan takaa/på svenska/In english/Afka somali/По русски

19553136 10207463113976053 1982109662 n

Kohteemme tänään: Sjökullan Torppa

Vanha punainen torppa sijaitsee Iso-Kallahden äärellä. Sen perusti kalastajapari; Frederik ja Maria Sjöblom. Torppa on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Vuonna 1930-luvulla Auran panimon toimitusjohtaja Björn Strandell kunnosti torpan ja rakennutti rantaan saunan, joka on vieläkin paikoillaan. Helsingin kaupunki osti torpan 1972. Vuonna 2010 torppa oli purkausuhan alla ja  Vuosaari- Seura osti sen omistukseensa ja kunnosti sen. Sjökullan torpalla järjestetään tapahtumia vuoden ympäri. Esimerkiksi tänä kesänä toiminut Vuosaariseuran kesätyöläisten pitämä Pop-up -kahvila houkuttelee kävijöitä torpalle. Tilaa vuokrataan myös erilaisiin tilaisuuksiin yksityishenkilöille, paikallisille yhteisöille ja yrityksille.

 

Pop-up -kahvilan valmistelu kukkakuvio

Kahvilapäivää edeltävänä päivänä jaoimme kaikille omat tehtävät ja suunnittelimme kahvilan järjestelyä seuraavaksi päiväksi. Kahvilapäivän alettua matkasimme torpalle ja ryhmä alkoi valmistelemaan ennalta päätettyjä hommia. Osa lähti heti kantamaan pöytiä pihalle varastosta ja pyyhkimään niitä. Ikkunasuojat poistettiin ikkunoista, jotta virkistävä luonnonvalo puski sisällekin. Toinen porukka alkoi sitten heti leipomaan ja torppa puhdistettiin kahvilaa varten. Sitten keräsimme kukkia somistaaksemme pöytiä ja väsäsimme kukista luonnonläheisen ovikoristeen.  Sadekuuron aikana suuntasimme torpan sisälle sytyttämään takan ja lämmittelemään. Sisällä sitten haimme varastosta kyltit ja raapustimme niihin kahvilan tarjoomuksien hinnat ja mainokset. Viimein valmistelujen jälkeen sade lakkasi ja kahvila oli auki!  

 

Kahvilatoiminta 

Kahvila aukesi viideltä ja miltein heti kahvilan alettua jo ensimmäinen innokas nuorukainen oli hakemassa mansikka-raparperiherkkua ja mehua. Sateesta huolimatta kaikenikäisiä ihmisiä löysi tiensä kahvilan tarjoomuksien luokse. Me jaoimme roolit kahvilatoiminnassakin siten, että yksi tiimi huolehti vaihtorahoista, toinen annosteli ja yksi keitti kahvia sekä valmisti teetä. Mehuakin tarjottiin. Tarjoilimme sisällä ruokaileville suoraan keittiöstä ja ulkona ruokaileville suuresta ikkunasta pöytiin. Päivän päätteeksi söimme itse muutaman ylitse jääneen leivän ja hiukan mansikka-raparperiherkkua. Päivä oli pitkä, mutta työn touhussa aika kului kuin siivillä. Kellon tullessa kahdeksan siivosimme kaiken sekä veimme tavarat paikoilleen ja päivä oli pulkassa! 

 

Päivän kahvilaherkut 

Osa porukastamme olivat jo keittiön touhussa valmistamassa mansikkaraparperi herkkua. Keittiössä pilkottiin mansikoita, raparperia ja valmistettiin pikkuleivoksia. Nuoret kesätyöntekijät jakoivat työtehtävät tasaisesti. Osa tekivät pikkuleivoksia ja osa tekivät mansikkaraparperiherkkua. Videoreseptin avulla oli helpompaa tehdä maukasta mansikkaraparperiherkkua. Kesken leivontaa raparperi sattui loppumaan onneksi Sjökullan takapihalla löytyi oma kasvatustila, jossa puuttuneet raparperit saatiin kasaan ja työ lähti taas käyntiin.

Tarjolla oli myös teetä, kahvia ja mehua. Tultiin toimeen keskenään todella hyvin. Oli kesäinen tunnelma kun mansikka ja raparperi olivat reseptin pääaineet. Samalla aikaa kun tehtiin ruokaa kuulimme lintujen laulut ikkunoiden läpi.  

Aluksi me pilkoimme mansikat ja raparperit sekä sekoitimme ne sokerin kanssa ja sitten teimme erikseen taikinan. Levitimme raparperimansikkaseoksen peltiin ja sitten sen päälle taikinan jonka jälkeen uuniin ja sitten mahalaukkuun olipa kerran se. 

Ruuan lisäksi myytiin kirjoja ja postikorttia. Kirjat kertoivat Vuosaaren historiasta ja postikortit edustivat Vuosaari Seuraa. Löytyi myös t-paitoja, joissa oli Vuosaaren/Rastilan logo. 

 

Ajatuksia päivän jälkeen  

Mansikkaraparperi herkku oli tosi hyvää - Ayan mohamud

Sjökullan kahvilassa oli aika kotoisa tunnelma. Tuntui, että olin mummoni mökillä -Zahra AL-tamimi 

Oli mukava päivä, mutta olisi voinut olla parempi sää -Aleksi Nieminen 

yhteistyöt muiden kesätyötekijöiden kanssa sujui hienosti. Hyvä tunnelma –Ibrahim Hassan 

Päivä oli mukava ja tunnelma oli katossa huonosta säästä huolimatta - Maria Johansson 

 

Siispä onnistunut päivä! 

 

kirjoittanut nuoret kesätyöntekijät:Maria Johansson, Zahra Al-tamami,Ahmed Ismael, Frida geleit,Ibrahim Hassan, Aleksi Nieminen, Ayan Mohamud 

 

 

 

 

 

 

 

Briefly in English 

19553136 10207463113976053 1982109662 n

History 

The croft in Sjökulla is located near the larger Kallahti beach. The croft was built in the mid eighteen hundreds and was utilized as a fishing croft by Fredrik and Maria Sjöblom until Fredrik passed away in the early nineteen hundreds. Maria Sjöblom shortly after announced the croft a farm.  In the nineteen-thirties Björn Strandell refurbished the croft and also had a sauna built down at the beach. In 1972 the state of Helsinki purchased the croft, and since then the croft has been renovated many times. Vuosaari-Seura is currently responsible for the prosperity of the croft. 

 

About:

The croft in Sjökulla is owned by Vuosaari-Seura and often hosts events throughout the year. Events such as Pop-up cafes, private parties and many other ceremonies. The croft is over 100 years old, which means it's not in the best possible condition, however it retains a certain respect and atmosphere. The croft is a quite popular land mark for many people who live in the area and enjoy he crofts spectacular history. 

 

 Preparation for the Pop-Up cafe/croft kukkakuvio

A day before the opening of the cafe, we shared our work assingments and prepared for the following day. We arrived at the croft before the opening to finalize our preperations. Some begun cooking rhubarb strawbry delicacys, others prepared sandwiches and the rest dedicated their time to cleaning the croft and bringing out tables and chairs.   The croft was open for business after five, however little to no customers arrived as the weather was gastly. Due to the weather the croft was damp and cold, lucky enough there was a fireplace, which nullified the effects of the weather. Once everyone was inside we bonded as a group and got to know each other. The evening ended with us cleaning the croft to the best of our skills. 

 

The Cafe 

The cafe opened a bit after five and it wasn't long till the first soggy customer arrived. We were serving rhubarb strawbry delicacys, sandwiches, tea, coffee and juice. We divided the group into thee groups, once the cafe was open. One group was in control of serving customers and payment. The second group was in control of keeping the cafe clean and warm. The last group worked outside on the terrace.  At the end of the day, not many customers arrived and we had plenty of food left over. We ate what we could and claned the croft. The day was a success. 

 

 

 

På Svenska 

19553136 10207463113976053 1982109662 nGamla röda torpet är beläget vid Stor-Kallvik. Torpet var byggt under mitten av 1800-talet den användes av fiskarparet Frederik och Maria Sjöblom. Under 1930-talet reparerade Auras Bryggeris verkställande direktör Björn Strandell torpet. Han lät bygga en bastu vid stranden som ännu är kvar idag. Helsingfors stad köpte torpet år 1972.  Torpet var under avhävningshot år 2010 då Nordsjö-Sällskapet köpte huset och reparerade det.Det ordnas program på torpet hela året runt. Ett bra exempel är Pop-up-caféet som ordnades för första gången i år av Nordsjö-Sällskapets sommararbetare. Huset hyrs också åt privatpersoner, företag och föreningar. 

 

Caféförberedelser kukkakuvio

Vi delade ut arbetsuppgifterna och planerade caféet redan dagen före. Vi började vår cafédag med att åka till torpet, var vi jobbade med uppgifterna som vi hade bestämt tidigare. En del av oss anträdde genast med bära ut bord till gården från förrådet för att torka dem. Fönsterskydden togs bort för att få in uppfriskande solljus i huset. Några började baka medan andra städade torpet. Efter det plockade vi några blommor för att göra prydliga dekorationer. Då våra uteaktiviteter blev avbrutna av en regnskur, gick vi innomhus för att tända eld i brasan och värma oss. Efter det gjorde vi reklamskyltar och prislistor som hängdes vid caféfönstret. Då regnet slutade och alla förberedelser var gjorda öppnades caféet. 

  

Caféverksamheten 

Caféet öppnades klockan fem och ungdomarna började nästan genast servera jordgubbs-rabarber delikatesser och saft. Trots att det regnade, hittade kunder i alla åldrar till caféet. Vi delade också arbetsuppgifter under serveringen, så att en av oss tog hand om växelpengarnapengarna, en annan gjorde portioner av jordgubbs-rabarber delikatessen medan en någon kokade kaffe och tevatten. Vi serverade både inne från köket, och ute från ett stort fönster till borden. I slutet av dagen fick vi själva äta några bröd och lite av jordgubbs-rabarber delikatessen som hade blivit över av serveringen. Dagen var lång, men det märktes knappt medan vi arbetade. Klockan åtta var det dags att städa och föra allt tillbaka till deras ursprungliga platser. Arbetsdagen var över! 

 

Sjökullas cafédelikatesser 

På tisdag kväll var Nordsjö-Sällskapets unga sommararbetare i full gång i köket när de bakade jorgubbs-rabarber delikatess. I köket klyvdes jorgubbar, rabarber och små sämlor lagades. De unga sommararbetarna delade arbetsuppgifterna jämt så alla fick något att göra. En del gjorde de små sämlorna medan andra bakade. Det var lätt att baka med hjälp av videoreceptet och vi lyckades få allt färdigt trots att vi blev mötta av motgångar. Rabarbern råkade sluta mitt i bakandet, men som tur fanns det mer rabarber på torpets bakgård.  

Vi kom överens väldigt bra och sommarstämmningen kröntes av jorgubben och rabarbern, som var huvudiongredienserna. Fågelsång hördes genom fönstret. Först klyvde vi jordgubbar och rabarber. Efrter det blandade vi dem med socker och gjorde degen som skulle sättas ovanpå jordgubbs- och rabarber blandningen. Vi spred ut den söta rabarber- och jordgubbs blandningen på en plåt. Efter det satt vi delikatessen i ugnen och sedan i munnen. Den mysiga stämningen påminde oss av far- eller morföräldrarnas stuga. Vi sålde också böcker och postkort som hade bilder och information om Nordsjö. T-skjortor med Nordsjö-tema blev också sålda under cafékvällen.  

 

Afka Somali

19553136 10207463113976053 1982109662 nMaalinta talaadada waxaan qabanqaabine cafeteriya la dhaho Pop-Up kahvila oo aan ka furney Sarta Sjökulla,Vuosaari. Annagoo ka soconno Shaqaalaha Vuosaari -Seura waxaan sameyne cunto kala duwan oo aan iibineyne. Cuntada aan soo saarno waxaa ugu tala galney  in ay iibsadaan macamiil badan

Kala qeybsashada shaqada kukkakuvio

Sida howsha ay u fududaato waxaan isku qeybine labo guruub. Labada guruub shaqada wey kala qeybsadeen. Shaqaalaha qeyb ka mid gudaha ayey ku jireen oon cuntada sameynaayeen. Qeybta kalana banaanka ayey masuul ka ahaayeen oo habeynaayeen meesha ay dadka ku cunteenaayaan.

Maalinta isniinta aheyd ayaan ku sii heshiinay qof kasto shaqada uu qabanlahaay talaadada. Shaqada wey fara badneyd lakin qorsho aya u digney oo waan is qeybine. Maalintaas roob ayaa da`ay sidaas daraadeed goobta gudaha ayaa u badneyn

Shaqada cafeteriyaga

Cafeteria waxaan furney markay saacadu ahayd 17:00. Isla markaas waxaa noo imaadey macamiilkii ugu horeeye. Jawiga oo ahaay xilli roob daraadiis dad badan meysan imaanin laakiin waan helnay dad imaaday oo cunto naga gatay oo isku jiro waayeel iyo dhalinyaro. Cafeteria waxaan xernay 20:00. Saacadaan waxaa la gaarey dhib u haweynta meesha iyo waqtigii aan xeri lahayn Cafeteriga aan maanta furney. Marka la xeray ka dib waxaan bilaabnay inaan hagaajino meesha dhan. Cakega aan sameyne iyo alaabtaaan iibineyen wey soo hareen Jikada waa la xaaqay oona la hagaajiyay. Cafeteriyaga waxaan ka dhignay sidii aan ugu imaannay

Taariikhda sarta sjökulla

Sarta sjökulla waxaa la dhisay 1800. Waxaa sarta dhisay nin iyo naag laka la dhaho Frederik iyo Maria Sjöbolm. Nin la dhaho Björn Strandell ayaa sarta cusbooneysiiyay markey sanadku ahaayd 1930. Magaalada Helsinki ayaa gadatay sarta 1972. Magaalada helsinki waxey rabtay iney sarta la bur buriyo 2010 laakiin Vuosaari -Seura ayaa ka iibsatay oona sifiican u hagaajisay. Xilligaan Sarta sjökulla waxaa laga suubiyaa dhacdoyin kala duwan sanadkasta oo dhan. Sida Pop-Up kahvila oon annaga dhalinyarada furney.Sidoo kaley  Sarta waad u kireysan kartaa xaflada kala duwan

 

По русски

19553136 10207463113976053 1982109662 n

Кафе за окном домика Старый красный домик находятся iso-kallahdessa. Его создала пара: Фредрик и Мария Сйоблом. Домик был построен в середине 19 веке 1930 году, „Аура"-пивоварня, генеральный директор Бйорн Странделл, восстановил и построил на берегу сауну, которая там и осталась по сегодняшний день. Хельсинский город купили домик в 1972 году. В 2010 году домик был под угрозой сношения и сейчас общество вуосаври

владеют домом. kukkakuvio

Поп-уп кафе В предыдущий день мы с группой разделили всем свои должности. День начался удачно, мы все отправились в домик, придя в дом можно было почувствовать, как солнечные лучи тихо греют наши лица . Вторая группа начала выпекать разные выпечки и убираться. Потом мы начали собирать разные цветы для украшения столов. Когда начался дождик, мы все быстро пошли внутрь, разожгли костёр и грелись в тепле. Работа в кафе Кафе открыли в пять часов и сразу первый молодой человек захотел вкусный Клубнично-ревенного пирога и сок. Не смотря на дождь, посетителей было достаточно. Мы разделили должности на две части, одна продавала вкусняшки, а другая половина работала на кассе. Например в этом году летние работники Вуосаари сеуракунта привлекают посетителей в домик, его также сдают в аренду для разных мероприятий.

Вкусняшки в кафе Во вторник работники вуосаари сеуракунта усердно готовили на кухне пирог с клубникой и ревенем. На кухне резали мелко клубнику, ревень и готовили пирожные. Молодые работники разделили между собой все должности и готовили, вдруг ревень закончился, но нам повезло, что в sjörkullan на заднем дворе было свой огород, где рос ревень, мы могли дальше продолжить работу. Предлагали мы также чай, кофе и сок. Нам было очень весело вместе. Атмосфера была летняя, когда главные ингредиенты были клубника и ревень. Мы делали еду и слушали, как птицы пели над нашими окнами. В кафе Sjörkulla было чувство детства, когда мы были на даче у бабушки. Кроме еды там продавались книги , почтовые открытки и футболки с логином Вуосаави и Растила. Книги рассказывали о богатой истории Вуосаари.