Vuosaari-Seura Sjökullan torppa

Sjökulla – torppa, joka pelastui

Torppa2014
Vuosaari on kokenut vuosikymmenten saatossa ja uudisrakentamisen edetessä kymmeniä menetyksiä, kun upeita huviloita on hylätty, purettu tai palanut. Sen rinnalla on syytä iloita jokaisesta historiallisesta rakennuksesta, joka on selviytynyt 2010-luvulle asti. Yksi näistä pelastuneista on Sjökullan torppa Ison Kallahden puistossa osoitteessa Harbonkatu 10, kivenheiton päässä uimarannasta. 160-vuotiaasta torpasta tekee arvokkaan se, että se edustaa Vuosaaren vanhinta säilynyttä rakennuskantaa.

Ensimmäisiä asukkaita oli kalastajapariskunta Maria ja Fredrik Sjöblom, joiden tiedetään asuneen Sjökullassa ainakin jo 1860-luvulla. Lue tarkemmin Sjöblomien ja torpan historiasta Vuosaari-lehdessä olleesta artikkelista.

Torppa siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen 1970-luvulla. Vuosikymmenten kuluessa se rapistui ja 2000-luvulla kaupunki ei enää löytänyt sille käyttöä. Virkamiehet arvioivat torpan olevan huonon kuntonsa puolesta ”toivoton tapaus” – puskutraktorit oli lähestulkoon jo tilattu.

Ratkaisevilla hetkillä tieto torpan kohtalosta kiiri Vuosaari-Seuran korviin. Seura kokosi voimansa ja ryhtyi neuvottelemaan torpan pelastamisesta. Kuin ihmeen kaupalla Sjökulla saatiin siirrettyä seuran kunnostamisvastuulle ja sen omistukseen. 2010-luvulla alkoivat ponnistelut torpan kunnostamiseksi.

Viime vuosien myötä Sjökulla on puhjennut uljaimpaan kukoistukseensa. Torppa-kaunotar toimii Vuosaari-Seuran asukastalona ja yleisötilaisuuksien pitopaikkana. Sen ovet ovat vuosaarelaisille auki niin pikkujoulujen, laskiaisen kuin kesäjuhlien merkeissä.

Torppaa vuokrataan myös yksityishenkilöiden ja yritysten käyttöön. Jäsenet saavat vuokrasta peräti 50 % alennuksen.

Pysyt ajan tasalla Sjökullan tapahtumista, kun liityt jäseneksi Vuosaari-Seuraan. Myös Facebookissa jaetaan tietoa torpasta: liity Sjökullan torppa -ryhmään tai tykkää Vuosaari-Seurasta

Tiedustelut:
Anna-Maija Virta, virta.annamaija[at]gmail.com, puh. 040 546 1909

Nuoret Sjökullassa