Vuosaari-toimikunta

Kaksi tärkeää asukastilaisuutta


Vuosaarelaisia on viime aikoina puhuttanut Vuosaaren terveysaseman ongelmat. Tästä syystä Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on järjestämässä yhdessä Vuosaari-toimikunnan kanssa asukastilaisuuden, joka pidetään keskiviikkona 25.1. kello 18–20 Vuosaaren ala-asteen koulussa osoitteessa Punakiventie 4.

Vuosaari-toimikunnan kuulumisia

Vuonna 1976 perustettu Vuosaaren asukastoimikunta käynnisti 1.1.2013 laajapohjaisen Vuosaari-toimikunnan kokoamisen tavoitteenaan saada mahdollisimman monipuolinen edustus vuosaarelaisia vaikuttamaan oman kaupunginosan asioiden hoitoon.

Syksyllä 2013 toimikunta aloitti Helsingin kaupungin demokratiapilottivuotensa yhdeksän muun kaupunginosan kanssa. Pilottivuoden jälkeen toimikunta päätti jatkaa kokoontumista ja on sen jälkeen järjestänyt mm. asukastilaisuuksia ja antanut yhdessä Vuosaari-Seuran ja Vuosaari-Säätiön kanssa erilaisia, etenkin kaavoitusta koskevia lausuntoja.

Vuosaaren Katufestarit tulee – oletko valmis?

Nuorten tapahtuma Vuosaaren Katufestarit järjestetään ensimmäistä kertaa lauantaina 27.8. klo 16–20 Vuosaaren Aurinkolahdessa.

Ajatus festareiden toteuttamisesta syntyi, kun vuosaarelaiset nuoret saivat osallistavan budjetoinnin kautta vaikuttaa, mihin Vuosaaren nuorisotyön budjettia käytetään. Toiveena on alusta asti ollut tuottaa hauska ja osallistava tapahtuma, joka edistää yhteisöllisyyttä ja suvaitsevaisuutta.

Vuosaaren kevään suurimmat haasteet

Vuoden ensimmäisessä Vuosaari-toimikunnan kokouksessa nousi päällimmäisiksi kevään haasteiksi kaksi merkittävää Vuosaaren hanketta, syksyllä pidettävä Katufestarit –tapahtuma ja jo pitkään suunnitteilla olleen Taiteiden talo –idean eteenpäin vieminen.

Katufestarit-hankeidea on lähtöisin nuorilta itseltään. Noin 38 000 asukkaan kaupunginosassa ei vastaavaa ole ennen järjestetty.

- Festari-ajankohta tullee olemaan syyskuun alussa. Ajatuksena on saada mukaan mahdollisimman paljon eri-ikäisiä ja erilaisia toimijoita ja osanottajia eli yleisöä Vuosaaresta, muualta Helsingistä ja muilta lähialueilta, toimikunta kaavailee.

- Tarkoituksena on kulttuurin tuominen lähelle suurta yleisöä sekä tietysti myös Itä-Helsingin toimijoiden verkostoituminen.

Vuosaari-toimikunta aloitti syyskauden

Vuosaari-toimikunnan ensimmäisessä syksyn kokouksessa kuultiin Pekka Pirkkalan esitys Visit Vuosaari -hankkeesta. Hän kertoi, että yhteismarkkinointihankkeen kautta yritykset ja organisaatiot ovat halunneet tuoda esiin Vuosaaren vahvuudet ja lähteä kehittämään tutkimusten ja vallalla olevien trendien kautta palvelujen tarjontaa.

Tavoitteena on Vuosaaren tunnettuuden nostaminen ja erottuminen. Digitaalisuutta hyödyntämällä pyritään saamaan palvelut saataville yhden osoitteen (Visitvuosaari.fi) taakse. Vuosaarelaiset toimijat pitäisi saada sitoutumaan yhteiseen tekemiseen, jolloin palvelujen luominen ja tuotteistaminen olisi mahdollisimman monipuolista. Tätä kautta matkailun, liikunnan ja kulttuurin ympärille keskittyvä toimiva palvelukonsepti lisäisi alueen tuloja ja työpaikkoja.

Hakisitko avustusta taidehankkeellesi?

Vuosaari-toimikunnan viime kokouksessa vieraillut suunnittelija Sara Kuusi kertoi uutisia kulttuuritoimintaan liittyvästä Helsingin mallista. Mallin tarkoitus on edistää kultuurillista tasa-arvoisuutta Helsingin eri alueilla. Helsingin malli -ohjelmassa todetaan se tosiasia, että keskustan taidetarjonta houkuttelee yleisöä epätasaisesti ja se ei välttämättä ole lähiöasukkaiden helposti saavutettavissa. Kaupunki haluaakin nyt tasata myös näitä kulttuurin alueella näkyviä hyvinvointieroja. Ohjelman tavoitteen on vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta. Samalla taideorganisaatiot tavoittavat uusia yleisöjä ja voivat kehittää toimintamallejaan.

Nuorisoa mukaan Vuosaari-toimikuntaan

Vuosaari-toimikunta kokoontui 4.3. Tehtaanpuiston koululla. Paikalla oli ensimmäistä kertaa myös toimikuntaan valittu Valtteri Heinonen, joka aiemmin oli valittu Vuosaaren edustajaksi Ruuti-hankkeeseen, joka on helsinkiläisten nuorten vaikuttamiskanava.

Vuosaari-toimikunta – asukkaiden vaikutuskanava

Vuosaari-toimikunta koottiin vuonna 1976 perustetun Vuosaaren asukastoimikunnan aloitteesta. Kevät 2013 kului jäsenten valintaprosessin merkeissä ja ensimmäisen kerran toimikunta kokoontui 16.5. Kokouksessa valittiin viisihenkinen työvaliokunta, jonka kutsuu koolle toimikunnan puheenjohtaja. Työvaliokunnan tehtävänä on valmistella toimikunnan kokoukset.

Vuoden 2013 lopussa toimikunnan tehtävät kaupungin demokratiapilottina päättyivät, mutta toimintaa nähtiin tärkeänä jatkaa.

Lausunto asukasosallisuuden avustuskriteereistä

Vuosaaren lähiöasema säilytettävä

Sosiaali- ja terveysviraston ylläpitämä Vuosaaren lähiöasema vanhalla ostarilla on palvellut asukkaita vuodesta 1997. Paikka on vuosien varrella tullut kävijöilleen erittäin tärkeäksi mm. siitä syystä, että lähellä ei juuri muita palveluja tai kohtaamispaikkoja ole. Vuosaaren uudisrakentamisen myötä palvelut ovat siirtyneet Vuosaaren keskustaan, noin kahden kilometrin päähän. Jäljelle on jäänyt ruokakauppa, R-kioski, pizzeria ja kaksi baaria, kampaamo ja hammaslääkäri.

Vuosaaren lähiöasema on hyvin pieni (85 m2), Keski-Vuosaaren asukkaiden ”yhteinen olohuone”. Tilaan kuuluu sohvanurkkaus, pöytäryhmä ja kolme asukkaiden käytössä olevaa tietokonetta + tulostin. Lähiöasemalla toimii omakustannushintainen asukaskahvila, kierrätyspiste; myös kopiokone on asukkaiden käytössä. Asukastilan ”näyteikkunoihin” voi tuoda kuukauden ajaksi taidetta esille. Lauantaisin lähiöaseman edustalla on jo vuosien ajan toiminut asukaskirppis. Suurin osa lähiöaseman toiminnoista on kaikille avointa ja maksutonta.

Alakategoriat