Aurinkolahti

Aurinkolahti sijaitsee meren rannalla Vuosaaren keskustasta kaakkoon. Aurinkolahden länsipuolella on Kallahden alue. Alueen ja merenlahden alkuperäinen nimi on Mustalahti.

Aurinkolahden kerros- ja pientaloalueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2000 ja se jatkuu edelleen. Valmistuessaan alueella tulee olemaan asukkaita noin 7000. Tavoitteena on ollut tehdä alueelle runsaasti korkeatasoisia omistusasuntoja ja näin osaltaan tasapainottaa Vuosaaren asuntorakennetta ja nostaa kaupunginosan imagoa. Lisäksi rannan ja talojen väliin on rakennettu rantabulevardi hiekkarantoineen ja pienvenesatamineen. Alueen valttina onkin kaupunkimainen asuminen aivan meren äärellä. Kuusisadan metrin hiekkaranta on Helsingin pisin. Rantabulevardi hiekkarantoineen tuokin mieleen etelän lomakaupungit.

Alueen kadunnimet ovat nimetty auringon, sään, ruusujen ja vanhojen huviloiden mukaan. Nekin tuntuvat viestivän, miten hyvä on asua juuri tällä alueella. Toisaalta rakentamista on kritisoitu mm. siksi, että talojen alle jäi arvokasta merenranta-aluetta.

Aurinkolahdesta itään ja kaakkoon sijaitsee Uutelan niemi ja sen laaja ulkoilupuisto. Uutelan ja Aurinkolahden väliin on rakennettu myös Uutelan kanava-alue. Kun Pauligin tehdas muutti Aurinkolahdesta Vuosaaren Sataman viereen, alkoi tehtaan paikalle Kahvikorttelin rakentaminen.