Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Vuosaaressa

0
668

Kulttuuri pieniYmpäri Eurooppaa vietetään kulttuuriympäristöpäiviä syyskuun toisena viikonloppuna 12.–14.9.2014. Vuoden 2014 Näkymätön kulttuuriympäristö -teemalla halutaan tuoda esille erityisesti kulttuuriperintöä, jota ei ensi vilkaisulla ympäristöstä huomaa.

Kulttuuriympäristö ei ole vain suojeltuja ja arvokkaina pidettyjä rakennuksia, vaan se voi olla jotain huomaamatonta. Näkymätöntä voivat olla myös menneisyydestä kertovat kohteet, maisemat tai kadonnut ympäristö.

Kulttuuriympäristö sisältää myös tarinoita ja tapoja, muistoja, kokemuksia ja mielipiteitä. Ympäristön muutoksissa näkyy myös arvojen muutos: ennen arvostettu kulttuuriympäristö voi muuttua näkymättömäksi tai jo unohduksiin jäänyt voin nousta arvokkaaksi ajasta ja tulkinnasta riippuen.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia kartalla: www.europeanheritagedays.com. Tapahtumat Vuosaaressa järjestää Vuosaari-Seura.

Näkymätön Vuosaari -kävely

Noin kaksi tuntia kestävä kävelyretki lähtee lauantaina 13.9. Kahvila Kampelasta (Uutelantie 1) klo 13. Kävelyllä tutustutaan Noringsbölen kylän, Nordsjön kartanon sekä Porslaxin ratsutilan nykymaisemiin ja kuullaan paikkojen historiasta. Noringsböle oli yksi neljästä keskiaikaisesta vuosaarelaiskylästä. Porslax taas oli Vuosaaren kolmanneksi suurin tila aina 1870-luvun lopulle asti, jolloin tila pääosin liitettiin Nordsjön kartanoon.

Sjökullan torpan arvoitus

Näkymätöntä kulttuuriympäristöä ilmentävät osaltaan myös eri paikkoihin liittyvät kuvitteelliset kertomukset. Vuosaaren ala-asteen oppilas Iiris Toivokainen kirjoitti viime vuonna koulutehtävänään seikkailumielisen tarinan Sjökullan torpasta, joka luetaan Sjökullassa (Harbonkatu 14) sunnuntaina 14.9. klo 14. Torpalla on myös avoimet ovet eli kahvio ja putiikki ovat auki klo 13–15.

Edellinen artikkeliElämäntarinaa kirjoittamaan -kurssilla Stoassa vielä tilaa
Seuraava artikkeliKallahden nuorisotalolla zumbataan