Hakisitko avustusta taidehankkeellesi?

0
642

Vuosaari-toimikunnan viime kokouksessa vieraillut suunnittelija Sara Kuusi kertoi uutisia kulttuuritoimintaan liittyvästä Helsingin mallista. Mallin tarkoitus on edistää kultuurillista tasa-arvoisuutta Helsingin eri alueilla. Helsingin malli -ohjelmassa todetaan se tosiasia, että keskustan taidetarjonta houkuttelee yleisöä epätasaisesti ja se ei välttämättä ole lähiöasukkaiden helposti saavutettavissa. Kaupunki haluaakin nyt tasata myös näitä kulttuurin alueella näkyviä hyvinvointieroja. Ohjelman tavoitteen on vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta. Samalla taideorganisaatiot tavoittavat uusia yleisöjä ja voivat kehittää toimintamallejaan.

Asukkaat mukaan

Helsingin malli rohkaisee julkista tukea nauttivat kulttuurilaitokset ja taiteilijaryhmät panostamaan niihin kaupunginosiin ja sosiaaliryhmiin, jotka ovat jääneet kulttuuripalveluiden katveeseen. Kulttuurikeskus haluaa tarjota kulttuuria kaikille helsinkiläisille ja ulottaa kulttuuri osaksi asukkaiden arkea. Sara Kuusi kertoo, että taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä kannustetaan toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.

– Haluamme rohkaista asukkaita ja yhteisöjä näkijöistä tekijöiksi eli osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen.

Kulttuurikeskuksen pilotointivaiheen erillistarkastelussa on neljä erilaisista syistä kiinnostavaa ja toisistaan poikkeavaa aluetta, joista yksi on Vuosaari. Kulttuurikeskus kartoittaa ja sitouttaa alueiden paikallisia toimijoita, verkostoja ja yhteistyökumppaneita.

Avustusten hakuaika käynnissä

Sara Kuusi kertoo, että erilaisten yhteisöjen ja ryhmittymien kannattaakin nyt tehdä mahdollisista kulttuurihankkeistaan selkeä toimintasuunnitelma ja talousarvio ja hakea toiminta-avustusta. Jos Vuosaaressa on esimerkiksi teatteria, musiikkia, kuvataidetta, valokuvausta tai mitä tahansa kulttuuriin ja taiteeseen liittyvää yhteisöä tai toimijaa, kannattaa avustuksen hakemista harkita.

– Suuria investointeja, kuten esimerkiksi laitehankintoja kulttuurikeskus ei voi yksin ruveta kustantamaan, mutta lisäavustusta voi toki aina hakea, hän rohkaisee.

Hankehaun toiminta-avustukset ovat parhaillaan jaossa ja hakuaika päättyy 12.6. Avustuspäätökset tekee kulttuuri- ja kirjastolautakunta marraskuussa ja avustuksen saaneet hankkeet käynnistyvät ensi vuoden alusta. Esimerkkejä hankkeista ovat muun muassa Zodiakin Minun nimeni on, Helsingin kaupunginteatterin Pääroolissa Pasila, Suomen Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan, ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin Sirkus saapuu kaupunkiin. Lisätietoa sekä yhteystietoja löytyy Helsingin kulttuurikeskuksen verkkosivuilta nimellä Helsingin malli.

Muuta tarpeellista informaatiota, esim. avustuksista, vuokrattavista tiloista ja muista palveluista löytyy pääsivulta http://www.hel.fi/hki/Kulke/fi/Etusivu.

Edellinen artikkeliVuosaari-Seura tiedottaa 3/2015
Seuraava artikkeliEtt nytt privat daghem öppnar i Nordsjö