Juhannustanssit nykypäivään yhteistyössä Hannu Salaman kanssa

0
594

Kirjailija Hannu Salama ja helsinkiläinen Vuosaaren kesäteatteriyhdistys ovat solmineet sopimuksen Juhannustanssit –teoksen uudesta näyttämösovituksesta.

”Haluan antaa tukeni ja panokseni Vuosaareen suunniteltua kesäteatterirakennelmaa varten”, Salama sanoo. Teos esitetään ensi kesänä ulkona, edellyttäen että kesäteatterirakennelman suunnitelmat etenevät. Puheenjohtaja Juha Helansuo kertoo, että Salaman Juhannustanssit ulkoilmateatterissa on kesäteatteriyhdistyksen monivuotinen haave. ”Hankkeeseen kiteytyy valtavasti odotuksia, niin rakenteellisia kuin taiteellisesti jännittäviä,” hän sanoo. ”Hannu Salama on vuosaarelaisena oman kylän poika, jonka tuotanto on erityisen lähellä sydäntämme.”

Yhdistyksen tuottaja Aino Halonen on mielissään. ”Kyseessä on klassikko, jonka työstöstä tulee riemullinen prosessi. Näytelmän nykypäivään tuominen ei tarkoita facebookin mainitsemista tarinassa, vaan tämän päivän murroskohtien dialogia aikaisemman kanssa.”  Vuosaaren kesäteatteri haluaa ehdottomasti säilyttää kesäteatterin tunnelman. ”Kesäteatterissa emme tukahduta katsojaa vavisuttavalla ja huomion kiinnittävällä tekniikalla, vaan annamme sisällön puhua puolestaan”, luonnehtii Juha Helansuo. ”Rankoista teemoista emme tingi. Uskonnolliset kipupisteet ovat kuitenkin sangen erilaisia tänään kuin Juhannustanssien ilmestymisvuonna 1964, mutta tabuja maailmassa riittää edelleen. Jumalanpilkka ei suinkaan ole tähtäimessämme. Juhannustanssit on ennen kaikkea ajankuva nuorista ihmisistä, vaikka se usein muistetaan ns. pilasaarnasta.”

Teoksen ohjaajaa ei ole julkistettu. ”Käymme vielä keskusteluja, sillä toivomme tulevan ohjaajan ehtivän osallistua hankkeeseen jo alkusyksystä”, sanoo Halonen. Dramaturginen työryhmä työskentelee yhdessä kirjailija Hannu Salaman kanssa. ”Yhteistyön raameista on sovittu”, kommentoi Salama.

Teoksen ohjaajaa ei ole julkistettu. ”Käymme vielä keskusteluja, sillä toivomme tulevan ohjaajan ehtivän osallistua hankkeeseen jo alkusyksystä”, sanoo Halonen. Dramaturginen työryhmä työskentelee yhdessä kirjailija Hannu Salaman kanssa. ”Yhteistyön raameista on sovittu”, kommentoi Salama.

Hannu Salama on 1936 syntynyt helsinkiläinen kirjailija, joka on asunut Vuosaaressa ensimmäisen kerran jo 60-luvulla. Juhannustanssit ilmestyi 1964 ja kohu kirjan ympärillä nousi, kun arkkipiispa Martti Simojoki väitti sen sisältävän jumalanpilkkaa. Salama sai syytteen ja jopa ehdollisen tuomion, mutta presidentti Kekkonen armahti hänet vuonna 1968. Hannu Salama on julkaissut lukuisia kirjoja, joista uusin, ”Sydän paikallaan”, ilmestyy Otavalta tämän vuoden elokuussa.

Vuosaaren kesäteatteriyhdistys on ohjaaja Taiso-Bertil Orsmaan vuonna 2007 synnyttämä alueen taiteilijoiden ja asukkaiden yhteinen yhdistys, joka on tuottanut lukuisia erilaisia näyttämöteoksia. Parhaillaan käynnissä olevat Vuosaaren kesäteatteriviikot sisältävät teatterisuunnistuksen Idän Päiväkirja, tanssi- ja musiikkiesityksen Kadunkulmissa sekä Jorma Uotisen lauluillan. Ohjelmatiedot: www.vuosaarenkesateatteri.com

Lisätiedot: Tuottaja Aino Halonen, puh 050 542 6782, nationalfilmi (at) gmail.com

Yhdistyksen puheenjohtaja Juha Helansuo, puh 040 7300 509, juha.helansuo (at) vuosaari.fi

Edellinen artikkeliTyöväenopisto tiedottaa
Seuraava artikkeliMenoX itään!