
Sjökullan torpalla vietettiin 15.5.2022 kirjallista merkkitapahtumaa: Vuosaari-Seura julkisti torpan muinaista kesäasukasta Karl August Tavaststjernaa esittelevän ääniteoksen. Samalla juhlittiin kuulun runoilijan 162-vuotissyntymäpäivää. Alla otteita ääniteoshankkeen tuottajan Anna-Maija Virran tilaisuudessa pitämästä juhlapuheesta. Runot tilaisuudessa lausui näyttelijä Carl Alm.
Karl August, vaikka sinä olet poissa, sinä olet läsnä!
Långsamt som kvällskyn mister sin purpur
där över milsfjärdens blänkande slätt,
sakta som brisen somnar därborta
långt, så att ögat ej skönjer det rätt,
fjärran som ekot dör efter sista
utdragna tonen av skärflickans sång,
skall jag dig glömma, du, som gav purpur,
vårbris och toner åt livet engång!
Tässä ehkä kuuluisimmassa runossasi tuot tästä maailmasta jo poistuneen nykyhetkeen. Edesmenneen tai poissaolevan läsnäolo on runoissasi ihan tavallista. Mekin haluamme tuoda sinut tänne läsnäolevaksi tähän hetkeen.
Olet vahvasti läsnä Vuosaaren Sjökullassa, missä lähes puolitoista vuosisataa sitten kirjoitit runokokoelman nimeltä För morgonbris.
Kuvailet yli 200 runossasi luontoa ja merta, nuoruutta ja rakkautta, vapaudenkaipuuta ja tarkalla katseella muuttuvaa maailmaa. Ilmaisit asioita uudella tavalla, ja siitä ponnahti koko kirjailijan urasi.
Olit tuottelias kirjailija. Teoksillesi antoivat taustaa omat kokemuksesi, nälkävuodet lapsuudessasi ja täysorpous jo teini-ikäisenä.
Sjökullan torppa – majatalosi ja inspiraation lähteesi
Karl August, tulit tänne Helsingin itäiseen saaristoon 21-vuotiaana arkkitehtiylioppilaana. Tulit tänne luonnon helmaan, meren ääreen viettämään kesää niin kuin monet kaupunkilaiset silloin tekivät.
Tulitko kaupungista kenties höyrylaivalla, kun se kulki silloin Vuosaareen vaiko purjehtien yhdessä kavereittesi Chydeniuksen, Estlanderin ja Lönnbeckin kanssa?
Ja onko totta se juttu Laajasalossa asuvasta neiti Rudbeckistä, että purjehditte ja soutelitte usein hänen luokseen kavereitten kanssa? Häntäkö ajattelit, kun kirjoitit runoja?
Olisi sangen kiinnostavaa tietää, miltä täällä oikein näytti silloin. Sjökullan torppa oli silloin vasta noin kymmenen vuotta vanha, eikä rantatiellä ollut vielä yhtään huvilaa. Kallahdenniemellä oli lähinnä vain kalastajamökkejä. Ullaksen torppa oli olemassa Kallahdenharjun toisessa kainalossa.
Fredrik ja Maria Sjöblom vuokrasivat tämän torpan sinulle. Heillä oli seitsenlapsinen perhe. Missä he mahtoivat asua sinun ollessasi vuokralaisena torpassa?
Tällaisia mietimme, kun astelemme täällä samalla pihalla, samoilla poluilla kuin sinä.
Meri on sama nyt kuin silloin
Merta ihailit ja niin teemme mekin. Mennessään uimaan monet nykyiset vuosaarelaiset voivat varmasti kokea ja ajatella samoin kuin kirjoitat runossasi Morgonbad – Aamukylpy.
Morgonbad.
Bland daggen i doftande gräset,
som reser sig trögt i vårt spår,
vi skynda mot sandiga näset,
där havet i dyningar går.
Ett språng ifrån klippan där nära —
ett bubblande, svinnande skum —,
och soliga böljan får bära
oss högt över havsgudens rum.
Då gungar en dyning så sakta
den vilande simmaren fram,
som böljorna havsskummet frakta
från gårdagens brusande kam.
Jag famnar dig väldiga, vida,
nu solglänsta, drömmande hav,
den friskhet du ensam kan sprida
jag känner i lemmarna av.
Djupt ned i din skimrande bölja
jag söker din härliga skatt,
där algerna klipporna dölja
din hälsa jag skall dyka fatt.
Kom, följ mig du stärkande sälta,
gjut kraft i min ynglingabarm.
att bördan jag engång må välta
från sinnet med stigande harm!
Du hav, du det endaste friska,
förbildningen lämnar jag trött
ibland dina böljor, som viska,
att en Afrodite du fött.
Hyvä runoilija, meillä on sinulle myös syntymäpäivälahja.
Noh, sitä et nyt tässä näe, koska se on aineeton. Se on lahja, jonka voi kuunnella. Se on ääniteos, äänikuunnelma, podcast, millä nimellä kukin haluaakaan sitä kutsua.
Sen nimi on Karl August Tavaststjerna – Sjökullan runoileva kesävieras – Den poetiska sommargästen på Sjökulla torp.
Kuulet podcastilla, mitä ohjaaja Carl Alm on halunnut kertoa sinusta ja maailmankuvastasi yleisölle, vuosaarelaisille ja kirjallisuudenystäville, niissä rajoissa kuin nyt on ollut mahdollista. Carl Alm haastatteli asiantuntijoina emeritaprofessori Merete Mazzarellaa ja yliopiston dosentti Kristina Malmiota. Kuulet myös, miten näyttelijä Wilhelm Grotenfelt tulkitsee runojasi.
Muistat varmaan, että Reinhold Felix von Willebrand, Jean Sibelius, Selim Palmgren, Leevi Madetoja, Väinö Raitio ja kenties muutkin sävelsivät runoihisi. Nyt kuulet podcastilla, millaisen sävellyksen runosi voi saada 2020-luvulla. Säveltäjä, muusikko Mirva Tarvainen on säveltänyt runosi Här sitter jag sent i natten – Täss’ istun mä yössä myöhään.
Kaiken tämän on äänisuunnittelija Matti Raita äänittänyt ja äänitykset leikannut kuunneltavaan kuntoon. Halusimme tehdä äänitykset samassa paikassa kuin sinä kirjoitit runosi eli tässä hirsiseinäisessä torpassa.
Meitä on ollut vielä muitakin tekemässä lahjaa. Satu Toivonen on hoitanut viestintää, Tiina Hyvönen on ollut projektitukena, tuotanto on Vuosaari-Seuran ja meitä tuottajia on kaksi: Hanna-Kaisa Siimes ja minä Anna-Maija Virta.
Ilman taloudellista tukea podcastia ei olisi syntynyt. Tätä työtä ovat avustaneet monet säätiöt. Suuri kiitos kuuluu seuraaville: Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Understödsstiftelsen för Arbetets Vänner sekä Vuosaari-Säätiö.
Uskomme, että tällä ääniteoksella olemme saaneet sinut Karl August Tavaststjerna jälleen päivänvaloon. Ja uskomme, että tästä on iloa vuosaarelaisille ja monille muillekin, sellaista ohjelmaa, jota voi kuunnella rauhassa kotisohvalla tai kävellessä luonnossa. Kotiseudun historian ja täällä asuneiden merkkihenkilöiden tunteminen lisää asumisen viihtyvyyttä Vuosaaressa. Tätä voi käyttää myös koulussa kielen, kirjallisuuden ja paikallishistorian opetuksessa.
Karl August, olet meille runoa ja purppuraa, jota emme voi unohtaa…