Kartanot

Vuosaaressa on kaksi vanhaa kartanoympäristöä, jotka ovat nykyisin Helsingin kaupungin omistuksessa. Toinen sijaitsee Rastilan leirintäalueella ja toinen Porslahdentien itäpuolella Itäreimarinkujalla.

Valokuva: Satu Toivonen

Vuosaaren kartano

Itäreimarinkuja 14, 00980 Helsinki

Nordsjön eli Vuosaaren kartanon historia ulottuu keskiajalle. Nykyinen päärakennus ja puisto rakennettiin 1800-luvun loppupuolella.

Nordsjön kartanon nykyiset rakennukset sijaitsevat kahdella mäellä, joista toisella on päärakennus ja puisto ja toisella entiset työväenasunnot sekä pehtorin rakennus. Kivirakennus oli alun perin yhdistetty kartanon talousrakennuksiin muurilla, jossa oli holviportti.

Päärakennusta ympäröivässä puistossa kasvaa vanhoja tammia, lehtikuusia, vaahteroita ja tuijia. Puistoa reunustaa kiviaita. Alueella on lisäksi kartanon entinen viljamakasiini ja navetta.

Kartanon pihapiirissä on myös Suomi 100 -juhlavuonna 6.12.2017 paljastettu muistomerkki Helsingin ilmapuolustuksen (helmikuu 1944) kunniaksi.

Vuosaaren kartanon omistaa Helsingin kaupunki.

Rastilan kartano

Karavaanikatu 4, 00980 Helsinki

Rastbölen eli Rastilan kartano sijaitsee Vartiokylänlahden itärannalla Rastilanpuron purolaaksossa. Rastbölen historia ulottuu keskiajalle. Nykyinen päärakennus ja aitta rakennettiin 1800-luvulla. Pehtorin talo on 1910-luvulta.

Kartanon puistossa kasvaa vanhoja sembramäntyjä ja jalopuita, mm. tammia ja lehmuksia. Puiston länsireunalla on uimaranta ja pohjoispuolella ulkoilupuisto. Kartanon itäpuolella on leirintäalue.

Rastilan kartanon omistaa Helsingin kaupunki. Kartanorakennuksessa toimii Cafe Monami. Alueella on myös Rastilan leirintäalue.   

Lisätietoa Rastilan kartanon historiasta:
Lipponen Matti: Rastböle – maiseman historiaa Vuosaaressa, Kellastupa 2010.