Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 6 Omenamäki

6 Omenamäki

 

Omenamäen nimi oli aikaisemmin Huvilamäki, Villabacka. Nimitys on peräisin luultavasti Nordsjön kartanon palkollisten asuinrakennuksista, joita alueella oli useita. 
Uusi Omenamäki on puurakenteinen asuinalue. Ensimmäiset talot ovat jo valmistuneet Porslahdentien varteen. Kaiken kaikkiaan alueelle tulee noin 600 asukasta, päiväkoti ja oma koulu sekä keskeinen Omenapuisto.
Alueella on Vuosaaren kartanon punamullattu torppa 1800-luvulta. Torppa on vuokrattu Perennia-yhdistykselle. Huvilamäen alueen rakennusmiljöötä ja maisemaa on käytetty useissa elokuvissa.

Uusien talojen äänieritys on määräyksiä tehokkaampi. Asunnot ovat muunneltavia: seiniä voi poistaa ja siirrellä. Ulkoseinät ovat puuelementtiä ja väritykseltään punamullan kaltaisia. Ilmatiiviiden seinien ansiosta energiaa säästyy.
Vuonna 2005 valmistuneiden uudenlaisten puukerrostalojen paikalla oli aikaisemmin Sasekan työnjohdon asuintaloja. Näistä taloista on saneerattu piharakennukset uusien taloyhtiöiden käyttöön. Asuintaloista Harkkotalot rakennettiin 1940-luvulla. 
Uuden Omenamäen nimistöä on otettu omenalajikkeista: Astrakaani, Huvitus, Keltakaneli, Punakaneli ja Syysviiru.
Talojen rakennuttajalle ATT:lle myönnettiin Omenamäen talojen laadun kehittämistyöstä kansainvälinen Europahouse-sertifikaatti.
Omenamäen Porslahdenkujan vaiheilla on komeita vanhoja kilpikaarnamäntyjä eli aihkeja. Paksua ja yhtenäistä kilpikaarnaa alkaa muodostua männyn ylittäessä 150 vuoden iän. Sen avulla vanha mänty selviää jopa metsäpaloista. Etelä-Suomessa mänty elää noin 250-vuotiaaksi, pohjoisempana jopa 600-vuotiaaksi. Vuosaaren pohjavesialueen reuna on Omenamäellä.

 

 

 

 

 

 

 


Kuvat Siku Jyrkänne

Uudet puurakenteiset kerrostalot asuinkäytössä ja vanhat Sasekan henkilökunnan talot huolto- ja varastotiloina. (yläkuva)

Vuosaaren kartanon punamullattua torppaa käyttää nykyisin Perennia-yhdistys.

Linkit: Metsämänty | Perennia |Asuntotuotantotoimisto | Sasekasta