Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 11 Uutelan kanava

11 Uutelan kanava

Vesi pulppuaa jo Uutelan kanavassa, mutta kanava ja sen ympäristön maisematyöt valmistuvat vasta 2008. Pohjukkaan tulee pisaran muotoinen kahluuallas ja sen keskelle suihkulähde. Kanavaan tulee kaksi putousta, joista toisen ali pääsee kulkemaan. Kanavan ylittää useita siltoja. 
Uutelan kanavan rakennustyöt aloitettiin 2003 ja sen suunnitteli arkkitehtuuritoimisto B&M. Kanavasuunnitelma perustuu kansainvälisen kutsukilpailun 1996 voittaneeseen Aurinkolahden kaavasuunnitelmaan, jonka laati Timo Vormala.

 

 

 

 

 

 

 


Toiselta rannalta alkaa Uutelan virkistysalue, joten paikka on koko Helsingin rakennetun kaupunkialueen itärajalla. Uutelan rakentamista on tutkittu eri aikoina, mutta suunnitelmista on luovuttu. Onpa sinne joskus ehdotettu ydinvoimalaakin. 
Virkistysalueen laajuus on 105 hehtaaria. Sen luonto on monipuolista laguunilahdista tervaleppälehtoihin, kangasmetsiin ja karuihin kallioihin. Taiteilija Liina Långin (aiemmin Miina Äkkijyrkkä) nykyään emännöimä Skatan tila, vanhat huvilat sekä Helsingin maa- ja merilinnoituksen varustukset ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä. Alueella kiertää neljä kilometriä pitkä luontopolku. Uutelassa käy vuosittain yli 50 000 ulkoilijaa.

Kuva Matti Kanerva: Uutelan kanava pohjoisesta etelään kuvattuna toukokuussa 2006.

Havainnekuva Arkkitehtuuritoimisto B&M

Linkit: Uutelan kanavasta | Paalutusohje