Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 17 Solvikin tontti ja Ljungheda

17 Solvikin tontti ja Ljungheda

Solvikin yhden tynnyrinalan (0,5 ha) tontilla sijaitsi ensin Nybondasin tilan torppa. Sen vuokrasi vuoden 1900 tietämillä kirjailija, sanoittaja ja teatterikriitikko Alexander Slotte hyvän ystävänsä, raatimies Oskar Ekmanin kanssa. 
Kallahden historiaa tutkineen Torolf Lasseniuksen kirjassa Elämää Vuosaaren Kallahdessa kerrotaan, että Ekman rakensi tontille oman mökkinsä. Molemmilla oli oma pitkä betonilaituri. Miehet päättivät rakentaa ulko- ja lisärakennukset yhteistiloiksi. Eipä mennyt kauankaan, kun miehille tuli riita ulkovessan siivoamisesta. Siihen päättyi ystävyys ja syntyi elinikäinen vihamielisyys.


Muutamaa vuotta ennen kuin tontin vuokra-aika umpeutui, Slotte osti tontin Ekmanilta salaa. Kun tieto tuli Ekmanin korviin, tämä suuttui ja salailusta katkerana osti viereisen Ljunghedan tontin. Se oli osin soistuvaa rämettä. Ekman siirsi noin 1915 pienen mökkinsä sinne melkein Solvikin rajalle. 
Aikalaiskertojan mukaan Slotte täytti Solvikin puolelle jääneen Ekmanin kaivon kiusallaan ääriään myöten kivillä. Samana vuonna Slotte sai tarpeekseen riidoista ja myi Solvikin kauppias Nikolai Woldemar Laxille ja tämän vaimolle Erna Victoria Bobinskylle. 
Vuonna 1936 näiden vanhempi poika, diplomi-insinööri Gunnar Lax rakensi ison kaksikerroksisen kivihuvilan Solvikin tontille. Laxin veljekset olivat legendaarisen Hai-veneluokan purjehtijoita. He lähtivät kilpailumatkoille yleensä toukokuussa ja palasivat takaisin vasta syyskuun alussa. 
Laxit omistivat huvilat aina vuoteen 1989, jolloin Helsingin kaupunki osti ne. Pienempi rakennus poltettiin noin 2002. Myös rannassa lähellä Furumon rajaa ollut pieni yhden huoneen tupa tuhopoltettiin noin 2002.
Ekmanit puolestaan viihtyivät edelleen Vuosaaressa. Tonttia laajennettiin ja sille rakennettiin isompi huvila noin 1917. Ljungheda päätyi eri omistajien kautta 1949 Folkhälsanille, joka piti huvilassa mm. lastensiirtolaa. Helsingin kaupunki osti paikan 1991 ja vuokrasi sen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattiliitoille virkistyspaikaksi. Rakennus purettiin vuonna 2003.

Kuvat Matti Kanerva

Linkit: Hai-puuvene