Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 20 Itämeri

20 Itämeri

Vuosaaren saarten välistä aukeava Suomenlahti kuuluu Itämereen, joka on tilavuudeltaan maailman toiseksi suurin murtovesiallas. Koko Itämeren keskisyvyys on vain 55 metriä ja Suomenlahden 37 metriä. Itämeren ekojärjestelmä on erityisen haavoittuvainen öljypäästöille ja ravinnekuormitukselle.
Helsingin edustalla suolapitoisuus on noin 5 promillea. Meren pinta-ala on 422 000 neliökilometriä ja valuma-alueen laajuus 1,7 miljoonaa neliökilometriä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Itämeri muodostui noin 7 000 vuotta sitten suolaisemmasta Litorinamerestä, kun maan kohoaminen madalsi Tanskan salmet. Itämeren harvinaisia eläinlajeja ovat muun muassa itämerennorppa ja pyöriäinen. Talvisin Itämeren pinnasta jäätyy 120 000 – 340 000 neliökilometriä ja jäätä pitkin avautuvat retkeilymahdollisuudet saaristoon. Suomi hankki ensimmäisen jäänmurtajansa vuonna 1890. Kaikki talvisatamat alettiin pitää auki ympärivuotisesti vasta 1971. Nykyään kauppamerenkulun ja veneilyn käytössä Suomen rannikolla on 8 200 kilometriä merkittyjä meriväyliä.

Kuva Eero Hildén

Linkit: Itämerikanta | Virtualboat