Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 23 Villa Furumo

23 Villa Furumo

Tohtori ja kirjailija Otto Donner rakennutti 1905 kaksikerroksinen puuhuvilan Furumon. Tontti oli pelkkä hiekkakuoppa ennen rakentamista, niin kuin monet alueen tontit. Huvilan yläpuolelle noin 50 metrin päähän rakennettiin tavanomainen puutarhurin-huvilavahdin asunto. Puutarhuri sai vähitellen paikan kukoistamaan. Rantaan johti upea puistokaistale, jossa oli huolitellut puistokäytävät ja tenniskenttä. Rannassa oli pitkä betonilaituri, joka johti Filbunkenin luodon kylkeen ja toimi samalla aallonmurtajana. Laiturin ja luodon välissä oli lankkusilta.


Lasseniuksen kirjan mukaan Otto Donner sairasteli, ja niinpä hän muutti Ruotsiin saamaan hoitoa. Kesät hän kuitenkin vietti Furumossa. Huvilaa yritettiin myydä 1940 Saseka Oy:lle, jota paikka ei kiinnostanut. 
Furumo säilyi suvun hallussa, kunnes se 1966 siirtyi Helsingin kaupungille. Huvilavahdin talo on purettu Gustav Pauligin kadun uusien talojen alta 2003. Vanha huvila on vielä jäljellä, mutta perusteellisen kunnostuksen tarpeessa. 
Keväällä 2006 sen eteenkin rakennettiin uusia asuintaloja, jolloin arvokas rakennus jää kolmelta puolelta rakennusmassojen puristukseen. Kaupunki etsii huvilatontille ostajaa. Tilaa on myös yritetty saada asukastalokäyttöön.

Kuva Eero Hildén