Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 24 Mäkikallionkuja ja -puisto

24 Mäkikallionkuja ja -puisto

Mäkikallion huvila oli lohkottu Vanhakallion tontista. Se sijaitsi ylempänä mäellä suunnilleen Furumon tasalla. Vilamoiden tytär Anna-Eva ja hänen miehensä rakensivat tontille 1954–55 yksikerroksisen huvilan, jota saneerattiin samaan aikaan kuin Vanhakalliotakin. Vanhakallion ja Mäkikallion välissä kalliotasanteella oli rinnakkain ilmeisesti tennis- ja lentopallokentät. Huvila siirtyi 1983 Helsingin kaupungille, joka vuokrasi sitä kuurojen koirakoululle.


Rakennukset purettiin 1996 uusien kaupunkipientalojen tieltä. Etelämpänä ovat asunto-osakeyhtiöt Orvokki, Lehdokki ja Vuokko. Mäkikallionkujalle valmistui 2004 asunto-osakeyhtiö Aurinkorivin seitsemän puupinnoitteista kaksikerroksista paritaloa. Kohteen suunnitteli arkkitehtitoimisto Ulpu Tiuri. 
Kutsukilpailun voittaneessa ratkaisussa tiivis ja matala kortteli jäsentyy piharaitin ympärille Leikosaarentien ja Aurinkolahden puistotien korkeiden talojen lomaan. Rajatut asuntopihat avautuvat etelään ja länteen. Kohde kuuluu kansainväliseen Europahouse-hankkeeseen, joka edistää muunneltavuutta asuinrakentamisessa. Kiinteää ovat runko ja märkätilat; muilta osin talotekniikassa ja julkisivujen aukotuksessa on varauduttu kolmeen valinnaiseen pohjaratkaisuun ylä- ja alakerrassa. Siten tiloja voi muunnella elämäntilanteen ja elintapojen mukaan. Paritalot voi myös jakaa päällekkäisiksi pienasunnoiksi.

Kuvat Eero Hildén

Linkit: Europahouse