Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 26 Taiteilijatalo

26 Taiteilijatalo

Taiteilijatalo valmistui 2002 ja sen suunnitteli arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula. Kutsukilpailun voittanut rakennus saa ilmeensä julkisivuja rytmittävistä liikuteltavista sermeistä. Ylimmässä kerroksessa on korkeat ateljeehuoneistot. Viereinen Villa Lill Kallvik (entinen Hietala) on myös taiteilijoiden käytössä. Molempia ylläpitää Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalosäätiö.


Taiteilijatalon pohjoiskulmalla oli rakennusmestari V. Malmin 1923 rakentama puolitoistakerroksinen puurakenteinen huvila Männikkö. Siinä oli iso puolipyöreä erkkeri olohuoneen jatkeena, seitsemän pilarin kannattelema koristeellinen parveke ja suuri avoterassi. Ylempänä oli liuskekivestä ja betonista tehty huvimaja. Rakennelma on vielä tallella Auringonpilkun koulun vieressä kallion päällä. Huvilarakennus oli upea; samaa tyyliä kuin Villa Solvikin (silloin Vanhakallion) huvila. Tontilla oli myös talous- ja saunarakennus. Rantaviiva kulki silloin nykyisen Juhannusruusunkujan kohdalla.
Lasseniuksen tutkimusten mukaan Malmi teki 1930-luvun alun lamavuosina konkurssin ja joutui myymään huvilan. Tontti ja huvila siirtyivät Frank von Veh'lle. Tämän poika Donald julkaisi kesäisin ystävänsä, Kallahden Blåsippanissa asuneen Walter Parviaisen kanssa 1930-luvun puolivälissä kesäisin Vuosaaren ensimmäistä lehteä Kallviks Presseniä. Parviainen toimi sittemmin lääkärinä Sveitsissä. 
Von Veh myi huvilan 1955 Helsingin maalaiskunnalle, joka käytti tilaa lastensiirtolana. Lapset olivat tosin majoittuneina telttoihin ja huvila oli huoltokäytössä. Saseka osti paikan 1970. Huvilaa käytettiin työkaluvarastona ja Sasekan rakennusosaston poikamiesasuntona. 1975 Helsingin kaupunki osti huvilan ja vuokrasi sen Helsingin Taksikuljettajat ry:lle, jonka jälkeen tiloissa toimi Kulttuuritalon kuvataidepiiri. Myöhemmin huvila pääsi huonoon kuntoon. Kaupungin lausunnossa sitä luonnehdittiin melko vaatimattomaksi ja se purettiin 2002.

Kuvat Jussi Tiainen

Linkit: Taiteilijatalo