Kotikaupunkipolut Aurinkolahti 29 Paulig Oy

29 Paulig Oy

Vuosaaren keskeisenä maanomistajana Paulig oli avainasemassa, kun kaupunki alkoi suunnitella 1980-luvulla Vuosaareen uutta massiivista aluekeskusta. Näytti siltä, että paahtimo joutuisi väistymään asutuksen tieltä jo 1990-luvun alussa. Toisaalta asukkaat pitivät lisärakennussuunnitelmia aivan liian suurimittaisina.
Yritys, asukkaat ja Helsingin kaupunki päätyivät harvinaislaatuiseen yhteistyöhön, jonka seurauksena kaupunginhallitus päätti vuonna 1992 siirtää Vuosaaren tulevaa keskustaa 400 metriä idemmäs paahtimon viereen. Samalla Paulig otti vastatakseen palvelukeskuksen (Albatross), kauppa- ja palvelukeskuksen (kauppakeskus Columbus) sekä korkean tornitalon (Cirrus) rakennuttamisesta.


Maassa oli lama 1990-luvulla, mutta sopimuksella varhennettiin kauppa- ja palvelukeskuksen toteutusta. Samalla saatiin Pauligin 17 hehtaarin alueet rakennusmaaksi. Paulig oli myös ajamassa metrohanketta yhdessä asukkaiden kanssa ja linjaamassa Aurinkolahden suunnittelua sekä mukana Vuosaaren satamahankkeen suunnittelussa. Vanhenevan tuotantolaitoksen melu- ja hajuhaittoja on viime vuosina pyritty vähentämään. Vuonna 2009 paahtimo pääsee siirtymään uusiin tiloihin suoraan Vuosaaren sataman ja logistiikkakeskuksen viereen.
Paulig on alansa markkinajohtaja Suomessa. Se on edelleen myös perheyritys, joka tunnetaan yhteiskuntavastuun hyvästä hoitamisesta.


Lyypekkiläinen Gustav Paulig saapui Suomeen 1871 ja perusti viisi vuotta myöhemmin koloniatavaroiden tukkukaupan, joka toi maahan mm. suolaa, kahvia, mausteita, jauhoja, portviiniä ja konjakkia.
Menestyvästä Pauligista tuli Saksan varakonsuli ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen. Yhtiö asettui vuosisadan vaihteessa Katajanokalle. 1907 Gustav Pauligin kuoltua hänen puolisostaan Bertha Pauligista tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen yritysjohtaja.
Raakakahvin myynnistä Paulig siirtyi Suomessa ensimmäisenä kahvin teolliseen paahtamiseen 1904. Jauhettu kahvi ilmestyi valikoimiin 1931. Samaan aikaan myyntiverkosto laajeni vähitellen koko maan kattavaksi. Sotien aikana raakakahvia ei ollut saatavissa, joten yritys valmisti syväjäädytettyjä elintarvikkeita puolustusvoimille. Sana pakaste tuli käyttöön lehdissä julistetun kilpailun tuloksena.


Vuosaareen Pauligin tehtaat muuttivat ahtaaksi käyneeltä Katajanokalta 1968. Uudenaikaisen paahtimon vihki käyttöön presidentti Urho Kekkonen. Sittemmin konserni on vaiheittain keskittynyt ydintoimintaansa ja kansainvälistynyt Itämeren alueella. Nykyään Paulig ottaa vastaan vuosittain 54 miljoonaa kiloa raakakahvia kolmelta mantereelta. Valmista kahvia lähtee eteenpäin yli 40 miljoonaa kiloa. Vuodesta 2009 lähtien kahvi tulee laivoista suoraan Vuosaaren Sataman yritysalueella sijaitsevaan Pauligin paahtimoon.


Kuvat Vesa Jakkula 
ja Paulig

Linkit: Paulig