Kotikaupunkipolut Kallahti 6 Villa Lill Kallvik (entinen Hietala) ja Lillkallvikinpuisto

6 Villa Lill Kallvik (entinen Hietala) ja Lillkallvikinpuisto

Hietalan huvilan uusi elämä alkoi keväällä 2006, kun huvilan peruskorjaus valmistui. Talo sai nimekseen vanhoissa suojeluinventaareissa olleen nimensä Villa Lill Kallvik. Huvilassa on asunto, työtiloja taitelijoille sekä yksi ateljeehuoneisto. Alakerran sali kunnostettiin 1920-luvun tyyliin. Talon toiminta etsii vielä muotoaan, mutta tarkoitus on, että talo on myös taidetapahtumien näyttämönä. Talossa voidaan järjestää myös juhlia ja kokouksia. Taiteilijatalon rakennuttanut Helsingin 450-vuotisjuhlasäätiö vastaa huvilan ylläpidosta.


Rakennusmestari Jalo Syvähuokon huvila Hietala valmistui 1923. Tiilitehtaan valmistuttua 1939 huvila siirtyi Sasekan omistukseen, jolloin huvilaa laajennettiin harkoista rakennetulla siivellä ja koko talo poikkeuksellisesti rapattiin. Hirsiseinän päälle tehtiin erikoinen kevytbetoniulkoseinä. Sitä käytiin ihmettelemässä aina ulkomaita myöten.
Hietala toimi virka-asuntona vuoteen 1964 ja sen jälkeen toimistona. Vuodesta 1975 Helsingin kaupunki on ollut omistajana ja huvila vuokrattuna asunnoksi. 
Jalmari Syvähuoko rakennutti 1920-luvulla huvilansa pohjoispuolelle puutarhurin asunnon ja 4 680 neliön muotopuutarhan. Sen piirsi todennäköisesti aikansa kuuluisa vihersuunnittelija Paul Olsson. Vanhahtavaan 1800-luvun tyyliin tehdyssä puutarhassa oli ruusutarha ja joonialainen pylväikkö, joka on yhä jäljellä ja melko hyvässä kunnossa. Puutarhan kasvihuoneissa kasvatettiin mm. viinirypäleitä. 
Puiston peruskorjaus aloitettiin kesällä 2006. Tarkoituksena on palauttaa puisto alkuperäiseen asuunsa. Tällöin itälaidan koivukujanne säilytetään ja länsilaidan lehmuskujanne uusitaan. Keskikäytävän puoliväliin tulee ympyräaihe, johon sijoitetaan aurinkokello ja koristeistutuksia. Kaikkiaan puistoalueen pinta-ala on 3,5 hehtaaria. Sinne rakennetaan kaksi pelikenttää. Muotopuutarhan ja koulun välinen alue säilytetään metsikkönä, joka palvelee myös opetuskäytössä.

Kuva Vesa Jakkula