Kotikaupunkipolut Kallahti 3 Cirrus

3 Cirrus

Vuosaaren hallitseva maamerkki ja Suomen korkein asuinrakennus on yli sadan metrin korkeudella meren pinnan yläpuolella. Kirkkaalla ilmalla ylimmistä kerroksista näkyy Tallinnaan saakka. Talossa on 26 kerrosta sekä kaksi kellarikerrosta. Parhaillaan keskustellaan siitä, tuleeko Cirruksen ylimpään kerrokseen kahvila ja näköalapaikka, kuten rakennuslupa edellyttää.

Cirrus valmistuu 2006. Tanskalainen arkkitehtitoimisto Nielsen, Nielsen & Nielsen voitti kohteesta järjestetyn kansainvälisen kutsukilpailun vuonna 1999. Kapean levymäinen ja lasisen kevyen vaikutelman antava ehdotus oli kuitenkin liian kallis ja kaavan ja palomääräysten vastainen. Vuonna 2002 suunnittelua jatkoivat YIT ja Arkkitehtisuunnittelu Jukka Tikkanen, jotka muokkasivat rakennusta neliömäisemmäksi ja massiivisemmaksi. Tämän jälkeen tornista käytiin useita keskusteluja mm. rakennusvalvontavirastossa, kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja rakennuslautakunnassa. Viimein 2. marraskuuta 2004 tornille annettiin rakennuslupa. Valutyöt aloitettiin alkuvuodesta 2005 ja harjannostajaisia vietettiin maaliskuussa 2006.
Hissejä on kaksi. Tuuliolot on ennakoitu sadan vuoden päähän ja talossa on mm. massiivinen sammutusjärjestelmä sekä helikopteritaso. Talon nimen ääntämisestä ollaan eri mieltä. Toisten mielestä oikea ääntämistapa on kirrus, toisten suussa talon nimi tuntuu luontevalta sanoa sirrus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat Vesa Jakkula

Linkit: vuosaari.fi