Kotikaupunkipolut Kallahti 5 Mustankivenpuisto

5 Mustankivenpuisto

Puiston suunnittelun lähtökohtana on avoin maisematila, maaston muoto ja kasvillisuus. Puiston pohjoisosasta näkyy avomerelle. Ympäröivät korttelit ja puisto ovat kokonaisuus. Mustankivenpuistoa halkovat kevyen liikenteen reitit, muun muassa Pohjois-Vuosaaren täyttömäeltä merenrantaan saakka ulottuva puistoreitti.

Mustankivenpuisto on rakennettu pääosin 1990-luvun lopulla, mutta valmiiksi se saatiin 2002. Sasekan soranottoalueelle perustetun puiston pinta-ala on runsaat neljä hehtaaria. Puiston keskellä on paljon tilaa harrastustoiminnalle.
Leikkipuisto on puiston länsireunassa. Eteläosassa lähellä leikkipuistoa on maavallien ja puuistutusten ympäröimä luistinrata ja pelikenttä.
Anu Kiiskisen suunnittelema taideteos Elo eli ”Kivimuurit, ruoholuiskat ja simpukka-aukio” käyttää maaluiskia, monenkokoisia kiviä ja erilaisia ruohoja. Näistä sommitellen kuvataiteilija on luonut maastoon polveilevia muotoja. Puiston keskellä olevaa simpukka-aukiota rytmittävät maasta kohoavat kivisommitelmat.
Puiston kasvilajisto on monipuolinen. Isoiksi kasvavat puut rajaavat puistoa. Lehtipuita ovat vaahtera, saarni, lehmus ja tammi. Mäntyä on istutettu yhtenäisinä ryhminä. Lajistoon kuuluu lisäksi pihlajia, kirsikka- ja omenapuita ja sireenejä. Puiston kaakkoislaidan aurinkoisessa, loivassa rinteessä on kukkivien pensaiden vyöhyke, joka antaa Mustankivenpuistolle värikkyyttä.


Kukkaryhmän edessä on vesiallas, jonka yllä on metallista tehtyjä lehtiä. Osa lehdistä on iltaisin valaistu. Teos on maisema-arkkitehti Marja Mikkolan suunnittelema.
Puiston (Mustankivenpuisto), leikkipuiston (Leikkipuisto Mustakivi) ja koulun (Mustakiven) viralliset nimet ovat erimuotoiset. Mustakivi-nimitys tulee Vuosaarelle tyypillisestä gabrosta, tummasta syväkivilajista. Lähikatujen nimet ovat saaneet nimensä entisestä pohjavedenottamosta, josta muistuttaa tulvauoma. Mustankivenpuisto on Vuosaaren pohjavesialueella, joka toimii myös kriisiajan vesivarana, mikäli Päijännetunnelin käyttö estyy.

Kuvat Eliisa Munkki (1. ja 3.), Juha Helansuo (2. ja 4.)

Linkit: Mustankivenpuisto | Leikkipuisto Mustakivi | Julkiset veistokset | Kivilajit | Päijännetunneli