Kotikaupunkipolut Kallahti 8 Hiekkajaalanranta

8 Hiekkajaalanranta

Kun Sasekan tehdasrakennuksia purettiin, kaupunkisuunnitteluviraston Vuosaari-toimisto pyysi taideteollisen korkeakoulun opiskelijoita miettimään, miten hiekkasiilosta saataisiin muisto Sasekan tehtaasta. Opiskelijat ja arkkitehdit muovasivat hiekkasiilon perustasta ja kuljettimen kannattimesta taideteoksen. Kallahden rannassa sijaitseva muistomerkki on vielä ilman muistolaattaa.


Talvisin jäätilanteen salliessa tästä alkaa myös latu, jota pitkin pääsee hiihtämään Uutelan ja Kallahdenniemen ympäri sekä edelleen sisäsaaristoon tai mantereen latuverkkoon. 
Rannassa on asukkaiden epävirallinen avantouintipaikka. Hiekkajaalanrantaan on kiinnittyneenä ravintolalaiva Marival II. Se ajaa kesäkaudella Vuosaaresta Kauppatorille ja takaisin Vuosaareen.
Kallahden rannasta näkyy Kallahdenniemestä esiin pistävä Leppäniemi, josta juoksijalegenda Paavo Nurmi hankki huvilatontin 1939. Sen rannalla Porsassaaressa näkyy Nurmen rantasauna. Paavo Nurmi kuoli Vuosaaressa lokakuussa 1973. Porsassaari on edelleen yksityisessä omistuksessa.


Veneistä

Kaksikantinen matkustaja-alus Marival II on laskettu vesille Gdanskissa Puolassa vuonna 1965 Magda-nimisenä ja tuotu 1995 Suomeen, jossa sen sisustus ja koko tekniikka uusittiin 1998. Laivan kapasiteetti on 90 matkustajaa, pituus 22 metriä ja suurin nopeus 9 solmua. 
Kallahden maisemissa on nähty myös harvinainen puinen Utö-risteilijä. Sen pituus on 12,35 metriä ja purjepinta-ala 48 neliömetriä. Avomerikelpoista venetyyppiä valmistettiin vuonna 1949 Turussa 14 kappaletta.


Kuvat Vesa Jakkula

Linkit: Marival II | Utö-risteilijä | Paavo Nurmi