Kotikaupunkipolut Kallahti 17 Villa Achille

17 Villa Achille

1800-luvun loppupuolella varaton Bertha Lagus tuli Viipurista Helsinkiin opiskelemaan laulajaksi, mutta päätyikin naimisiin vuonna 1896 norjalaisen sillikauppiaan Sören Bernerin kanssa. Tämä kuoli jo 1902 ja jätti Berthan leskeksi kolmen pienen lapsen kanssa. 

Berthalle jäi myös hyvin hoidettu sillikauppa. Viimeisinä vuosinaan Sören oli palkannut konttoriinsa saksalaisen Fritz Achillesin. Nuoret rakastuivat ja menivät naimisiin 1903. Näin Fritzistä tuli sillikaupan toimitusjohtaja vain 26 vuoden iässä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Achilles oli saanut haltuunsa myös maihin ajautuneen tukkierän, jonka sanottiin olleen tarkoitettu Helsingin maa- ja merilinnoituksen vallitustöihin. Tästä materiaalista rakennettiin 10-luvun lopulla Vintervilla eli talvihuvila (nykyään Villa Achille). 
Rakennus on kaksikerroksinen norjalaistyylinen hirsihuvila, jonka piirsi arkkitehti Lüsch. Lisäksi alueelle rakennettiin huvilavahdin mökki, asunnoksi muutettu karjasuoja, kolme pienempää huvilaa, kasvihuone, rantasauna, tenniskenttä ja pommisuoja.
Alue jaettiin suvun kesken 1950-luvulla, mutta vuonna 1967 kaikki myytiin rakennusliike Polarille. Yhtiö suunnitteli aluksi rakentavansa alueelle rivitaloja. Kun suunnitelmat venyivät, kesähuvila ja vahdinmökki siirtyivät kaupungille 1971 ja loputkin alueesta 1990. Villa Achilles oli vuosikausia mm. Helsingin Raittiuskeskuksen hallussa. Vuonna 2004 Helsingin kaupunki vuokrasi huvilan yksityiselle catering-yritykselle.

Kuva Vesa Jakkula

Ks. Meri-Rastilan polusta kohde 7: Sjökullan torppa.


Vanha vesitorni

Kallahden kainalossa sijaitsevassa vanhassa vesitornissa on erikoinen paanupinta. Rakennus on suojeltu. Sen historiaa ei tunneta. Helsingin Vedestä arvellaan, että torni olisi ollut väliaikainen vesitorni. Sitä olisi käytetty ennen kuin nyt jo purettu Merikorttikujan tornia oli vielä olemassa. Se tiedetään, ettei puinen vesitorni ole ollut yleisen verkoston osa.
Leikosaarentien nykyisen linjauksen molemmin puolin oli aikoinaan laaja hiekkakuoppa-alue, jossa oli vedenottamo ja pumppaamoita, mutta tornia alueella ei ollut.

Kuva Matti Pöhö