Kotikaupunkipolut Kallahti 26 Vuotie

26 Vuotie

Vuotie valmistui 1997. Moottorikatutasoinen Vuotie leikkaa yhdessä metroradan kanssa maisemaan lähes sata metriä leveän kanjonin. Kanjoni vähentää tien meluhaittoja lähikortteleissa. Sen reunat on pengerretty vuosaarelaisella gabrolla. 

Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen–Komosen suunnittelema valoteos Valovuo koostuu 238 valopylväästä, jotka on tehty rei'itetystä teräslevystä. Tämä aikaansaa moiree-ilmiön: se tarkoittaa, että keinovalot näyttävät leimuavan elävien liekkien lailla. Valoteoksella viitataan Helsingin ilmapuolustuksen torjuntavoittoon.
Jatkosodan lopulla helmikuussa 1944 Neuvostoliitto yritti ratkaista sodan tekemällä pääkaupunkiin kolme massiivista ilmahyökkäystä. Viimeisen alussa suomalaiset harhauttivat vihollista sytyttämällä Vuosaaren metsiin ja jäälle halkopinoja ikään kuin palaviksi rakennuksiksi. Kun keskusta oli pimennetty, osa pommittajista pudotti valoja seuraten lastinsa väärään paikkaan. Näin varsinaisen ilmatorjunnan tehtävää hieman helpotettiin. 

Vuotien valaistusta on pidetty liian himmeänä liikenneturvallisuuden kannalta, ja Helsingin Energia onkin sitä jo kohentanut. Valovuon kanssa rinnakkain Vuotiellä on toinenkin taideteos: Lauri Anttilan suuri aurinkokello. Rastilan metroaseman sillan kaiteessa on laatta, jossa kerrotaan teoksen idea.

Linkit: ark-lehti 5–6.1996 | Helsingin ihme

Kuva Jussi Tiainen