Kotikaupunkipolut Keski-Vuosaari 5 Nordsjö folkskola (Nordsjö–Botby folkskola)

5 Nordsjö folkskola (Nordsjö–Botby folkskola)

Ennen kuin Helsingin kaupunki osti maat, Rastilan kartano ulottui Broändan puroon asti. Helsingin maalaiskunta (= tuleva Vantaan kaupunki), johon Vuosaarikin kuului, oli 1800-luvulla pääasiassa ruotsinkielinen kuten myös Espoo ja Sipoo. 
Nordsjön kartanon omistaja, senaatin kanslisti Alexander Jansson teki vuonna 1883 aloitteen ruotsinkielisen koulun aikaansaamiseksi Porslahden tilalle. Vuonna 1895 rakennettiin ruotsinkielinen koulu alueen asukkaiden lahjoitusvaroilla. Nykyinen keltainen rakennus vuodelta 1901 on palaneen rakennuksen paikalla. Koulu toimi siinä vuoteen 1970, sittemmin tiloissa oli ruotsinkielinen päiväkoti. Vuoden 2006 kesällä kaunis hirsirakennus oli tyhjillään.


Suomenkielisten lasten oli käytävä koulua Mellunkylässä tai Puotilassa ennen kuin vuonna 1950 valmistui Rannikkopiirin koulu nykyiselle Heteniityntielle. Vuonna 1944–45 vartiokyläläiset sijoitettiin Broändan kouluun kunnes tilaa löytyi sodan runtelemasta Vartiokylästä. Mainittakoon, että koulussa on sadan vuoden aikana ollut vain kolme johtajaopettajaa: Hilma Lassenius, Elsa Nyström ja Tor-Helle Fredriksson. Kyllikki Kailarin kirjassa Maalaismaisemista Itä-Helsingiksi on sivuilla 130–143 värikäs artikkeli suomenkielisten koulujen alkutaipaleelta.

Kuvat Eliisa Munkki