Kotikaupunkipolut Keski-Vuosaari 14 Vuosaaren entinen kirjasto

14 Vuosaaren entinen kirjasto

Kun Vuosaaresta tuli Helsingin kaupungin osa, perustettiin sinne oma kirjasto. Helsingin kaupunginkirjasto osti osakkeen Ulappasaarentie 2:ssa sijainneesta matalasta liiketalosta. Silloin rakennuksessa toimivat muun muassa pankki, rautakauppa ja elintarvikeliike.


Vuosaaren sivukirjasto avattiin 1967 ensimmäisenä johtajanaan vuosaarelainen Eila Lindqvist. Tilaa oli 340 neliömetriä. Vuosaari-lehti kirjoitti 26.10.1967: ”Kirjasto – – on valoisa ja avara, yhtenäinen huone, jossa ei ole vähääkään ahtauden tuntua”. Aluksi kirjasto oli avoinna 30 tuntia viikossa, ja aineiston määrä oli 10 000 nidettä. Vuosien varrella aineisto lisääntyi ja monipuolistui, asiakkaita tuli lisää ja lainaus kasvoi. Vähitellen kirjasto alkoi tulla ahtaaksi.
Kun tietotekniikka valtasi alaa ja 1990-luvun uusi rakentamisaalto pyyhkäisi Vuosaareen, alettiin etsiä uusia ratkaisuja ja yhteistyökumppaneita. Kirjasto muutti Vuotaloon keväällä 2001 ja Ulappasaarentie 2:n vanha liiketalo purettiin vuonna 2004. 
Vuonna 1969 valmistuneessa Ulappasaarentie 4:ssä oli Shell-yhtiön Suomen pääkonttori aina vuoteen 1994. Pääkonttorin ikkunoissa oli aina itsenäisyyspäivänä näyttävä valaistus. Päärakennus muutettiin asuinkäyttöön 1995, jolloin taloon rakennettiin mm. parvekkeet.

Kuvat Matti Pöhö ja Vuosaari-lehden arkisto