Kotikaupunkipolut Keski-Vuosaari 18 Kirkko

18 Kirkko

Vuonna 1976 pidetyn kutsukilpailun voittaneiden Arvi ja Pirkko Ilosen suunnittelema Vuosaaren kirkko valmistui 1980 entisen Marielundin tilan päärakennuksen paikalle. Kirkkosali ja kokoustilat muodostavat oman kokonaisuutensa, kirkkoherranvirasto ja asunnot toisen. Kolmikelloinen kellotapuli on osa kirkkoa.

 

Kirkon laajennuksenkin ovat suunnitelleet arkkitehdit Arvi ja Pirkko Ilonen. Kirkon alttariseinän taideteos, Mauri Favénin "Jeesuksen elämä", on hiekkapuhalluksella uurrettu betoniseinään ja urat on jätetty maalaamatta.
Uudessa seurakuntasalissa Isä meidän -rukous on kaiverrettu taivasta ja metsää kohti suunnatun suuren ikkunan kahdeksaan lasiruutuun kahdeksalla Vuosaaressa eniten puhutulla kielellä. Esimerkiksi koraania arabian kielellä lukeva somali löytää rukouksen sekä arabian että somalin kielellä, samoin viron- tai venäjänkielinen omallaan.
Kirkossa on nyt myös uusi Marielundin kappeli, jossa Vuosaaren seurakunnan toimitusten lisäksi esim. Matteus församling pitää messunsa. Kirkolla säilytetään ansiokasta kansiota, johon Torolf Lassenius on tallentanut Marielundin aikaisempia vaiheita. Marielund on juuri se osa Porslahden ratsutilaa, jossa kirkko nykyään sijaitsee.
Vuosaaren kirkko on myös akustisesti ajatellen selvästi parhain Vuosaaren konserttisali ja tärkeä Vuosaaren kulttuurielämälle.

Kuvat Vuosaaren seurakunta

Ks. tietolaatikko: Vuosaarelaiset kirkkotiellä