Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 1 Meri-Rastilan tori ja kauppakeskus

1 Meri-Rastilan tori ja kauppakeskus

Tori

Kuva: Anna-Maija Virta

Nykyisellä torilla oli vielä 1950-luvun alussa Rastbölen eli Rastilan kartanon pelto.

Ks. Rastilan polun kohde 3: Rastilan kartano

Vuosina 1957–89 paikalla oli jousiammuntaseura Wilhelm Tell ry:n ampumarata. Jousiampujien maja oli nykyisen Märssykujan alun vaiheilla, lähellä pellon laidalla aiemmin sijainnutta Rastilan purettua pajarakennusta. Muiden muassa tunnettu laulaja ja näyttelijä Tapio Rautavaara harjoitteli radalla. Rautavaara voitti jousiammunnassa maailmanmestaruuden joukkuekilpailussa 1958 ja lisäksi Suomen mestaruuden henkilökohtaisessa kilpailussa 1955 sekä joukkuekilpailussa 1956. Jo aiemmin vuonna 1948 Rautavaara oli voittanut keihäänheitossa olympiakultaa.

Meri-Rastilan kauppakeskuksen on suunnitellut arkkitehti Sakari Laitinen ja se valmistui vuonna 1992. Kauppakeskus sijoittuu keskelle laajaa aukiota ja rajaa Meri-Rastilan toria lännen puolelta, asuintalot puolestaan pohjois- ja itäpuolelta. Eteläsivulle sijoittuvat kappeli ja korttelitalo. Torille tuovat urbaania ilmettä kiveys, suora kulkusuunta pitkin torin länsisivua ja sen päätteenä oleva korkea rakennus. Kylämäistä luonnetta luovat taas epäsäännöllinen muoto, ympäröivät matalat talot ja toisen pääkulkuväylän diagonaalinen suunta aukion nurkalta kohti metroasemaa.

Torin yläkulmalla Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) asuntolan tontilla on kookas siirtolohkare. Toisessa kulmassa Meri-Rastilan kujalla on entinen Meri-Rastilan terveysaseman talo.