Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 2 Korttelitalo Merirasti

2 Korttelitalo Merirasti

Korttelitalo kokoaa sisäänsä monenlaisia toimintoja: siinä toimii päiväkoti, koulu, nuorisotalo sekä kappeli. Talossa on kaksi näyttämöllistä salia, keramiikkauuni ja dreija, takkahuone, musiikkiharjoitussali, puutyöverstas, kaasuahjo ja maalaushuone, tekstiilitila sekä kokoustiloja.

Rakennus on valmistunut 1993 ja sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Kaarlo Leppänen ja Anneli Nurmi. Leppänen on tunnetuimpia Alvar Aallon arkkitehtuurin perinteen kehittäjiä ja työskenteli pitkään Aallon toimistossa. Yhtenä suunnittelun lähtökohtana oli luoda muusta ympäristöstä eroava rakennusryhmä korostamaan talon asemaa kaupunkikuvassa. Rakennukset kiertävät keskelle jäävää kallioista kukkulaa, joka toimii koululaisten välituntialueena. Muun pihan on suunnitellut Camilla Rosengren.

Meri-Rastilan ala-asteen koulussa on luokat 1–6. Yhteistyötä tehdään mm. seurakunnan ja Leikkipuisto Haruspuiston kanssa. Koulu on lähellä metsäaluetta ja merenrantaa, joihin tehdään luontoretkiä ja joita käytetään suunnistamiseen, hiihtoon sekä mäenlaskuun liikuntatunneilla. Koulun pääsisäänkäynnin aulassa on kuvanveistäjä Heikki W. Virolaisen musta metalliveistos Mielikuvitus on tärkeämpi kuin tieto ja toisessa sisäänkäynnissä veistos nimeltään Onko järkevää tai onko Suomen pakko maksaa miljoonia päivässä Wallenbergin kukkaroon Suomessa tuotetusta ydinvoimasta. Molemmat teokset ovat vuodelta 1991.


Päiväkoti Merirastin tiloissa on leikkihuone, jonka vaaleansinisen lattian keskellä on suuri vihreää saarta kuvaava ympyrä. Huoneen katto huipentuu keskellä lyhdyksi, jossa on neliön muotoinen kattoikkuna taivaan sinelle.

Merirasti-kappelin vihki käyttöön Helsingin piispa Eero Huovinen vuonna 1993. Kappelin lisäksi rakennuksessa on seurakuntasali. Vuosaaren seurakunta pitää siellä hartaustilaisuuksien lisäksi päivä- ja iltapäiväkerhoja. Kappelin suunnitellut Kaarlo Leppänen on ideoinut myös alttaritaulun Elämänpuu ja Kyyhkynen. Päikki Priha on suunnitellut kirkkotekstiilit. Kappelin seinällä on Eva Mannerheim-Sparren suunnittelema Nuoren tytön ryijy.

www.hel.fi/hki/merir/fi/Etusivuwww.hel.fi/hki/merir/fi/Etusivu (Koulu)
www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/1648 (Heikki Wirolainen)
www.helsinginkirkot.fi/fi/kirkot/merirasti-kappeli (Kappeli)

Kuvat: Anja Hinkkanen