Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 11 Vuorannan hotellikiinteistö

11 Vuorannan hotellikiinteistö

Saksalainen Ludolf Bargum rakennutti Villa Stenröset -nimisen huvilan vuonna 1913. Huvilan jäännöksiä on edelleen nähtävissä. Virallisesti ostajana oli ulkomaalaisten omistusta rajoittavien lakien vuoksi Ab Sommarhem. Omistajaksi tuli vuonna 1919 Thorvald Schauman ja sittemmin Rudolf Gesellius.

Oy Alko Ab osti alueen 1967. Tarkoituksena oli säilyttää huvila edustuskäytössä Villa Bargum -nimisenä, mutta talo paloi pian omistajavaihdoksen jälkeen. Alkon työntekijöillä oli aiemmin ollut käytössään Lomaranta-niminen rakennus Vartiosaaressa, jota käytettiin myös koulutuskeskuksena vuodesta 1949. Vuonna 1970 toiminta siirtyi uuteen Vuoranta-nimiseen koulutuskeskukseen Vuosaareen.

Vuorannan modernistisen päärakennuksen, majoitusrakennuksen sekä saunarakennuksen on suunnitellut arkkitehti Helmer Stenroos ja puutarhaympäristön maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijer. Vuoranta on toiminut myös hallitusneuvottelujen kokouspaikkana sekä vuoden 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen (ETYK) majoitustilana.

Vuonna 1999 Alkon koulutuskeskuksen toiminta Vuorannassa loppui. Rakennuksissa aloitti Hotelli Vuoranta, jonka toiminta päättyi vuonna 2010. Nyt yksi majoitusrakennuksista on muutettu asuinkäyttöön As.oy Ramsinrannan Kompassin rivitaloasunnoiksi.

Kuva: Matti Lipponen

Kuva: Eero Hildén