Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 12 Villa Furuborg

12 Villa Furuborg

Waasan pankin pankinjohtaja Walter Fredrik Rosenlewin rakennuttama huvila Villa Furuborg eli Villa Rosenlew on ilmeisesti vuodelta 1917. Suunnittelija on arkkitehti Hjalmar Åberg. Suurikokoisessa puisessa jugend-tyylisessä huvilassa on ilmeikäs tiilinen taitekatto ja paljon pieniruutuisia ikkunoita vapaasti julkisivussa sommiteltuna. Sen ulkoasu on säilynyt hyvin alkuperäistä vastaavassa asussa. Ikkunat on suurimmaksi osaksi korvattu uusilla alkuperäisen mallin mukaisilla puuikkunoilla.

Suojeltua rakennusta ympäröi korkea luonnonkivinen terassijalusta puutarha-arkkitehti Paul Olssonin suunnitelmien pohjalta. Terassit ovat useassa eri tasossa ja ne muodostavat epätasaiseen maastoon suojaisia oleskelupaikkoja, joilta avautuu näkymiä merelle. Arvokasta kohteessa ovatkin rakennuksen lisäksi huvilapuutarhan ja luonnon kontrasti sekä merimaisema. Furuborgin laituri toimi muiden huviloiden laitureiden tapaan ennen myös höyrylaivalaiturina.

Huvila tontteineen siirtyi Pohjoismaiden Yhdyspankille vuonna 1948 pankin ostaessa huvila-alueen Martina Rosenlewin perikunnalta. PYP rakennutti alueelle vuonna 1952 huvilan edessä olevan lisärakennuksen sekä rantasaunan. Paikka toimi pankin kurssikeskuksena. Vuosina 1959 ja 1961 pankki osti lisäalueita huvilan vierestä. Villa Furuborg palvelee nyt Nordea-pankin edustuskäytössä.

Kuva: Matti Lipponen