Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 20 Kortnäs ja Sommarro

20 Kortnäs ja Sommarro

Kortnäsin ja Sommarron alueilla Kortlahden pohjoisrannalla on yhteinen historia ja ne erotettiin 1907 Rastbölen kartanosta Forsströmin suvun kalastajatorpaksi ja erilleen toisistaan 1912. Paikalla oli myös pieni pelto ja niittyä. Sommarron alueella on kuusi rakennusta ja maakellari, jonka päällä on huvimaja. Rakennukset on toteutettu pääosin 1930-luvulla käyttämällä Malminkadulla olleen puurakennuksen purkumateriaalia. Puretun rakennuksen omistaja Strömberg siirsi tänne ikkunoita, ovia, kattopeltiä ja puumateriaalia, joista tehtiin rakennukset Rastböle pensionat -täysihoitolaa varten.

Päärakennuksen pohjoisosassa on havaittavissa pieni tätä vanhempi osa, joka on muista poiketen pystyhirsirunkoinen. Se on toiminut ehkä ensimmäisenä kalastusmajana. Paikka on ympärivuotisessa käytössä ja siellä on lisäksi kaksi pienempää kesäasuntoa. Rantasauna on rakennettu 1979 vanhan puretun saunan itäpuolelle. Huvimajassa on kiinalaisen arkkitehtuurin ominaisuuksia. Puutarhassa on isoja alppiruusuja ja laaja omenatarha, joka on istutettu entiselle pellolle. Rantaviiva on pengerretty käyttämällä nykyisellä Meri-Rastilan ulkoilualueella toimineen kivilouhimon kiveä. Rannassa on jäljellä vanhan laiturin kiviperustusta. Tontti rakennuksineen on yksityisomistuksessa.

Kortnäsin tontilla on neljä rakennusta sekä uimakoppi. Kaksi rakennusta sijaitsee kapean rannan tuntumassa ja kaksi jyrkällä rinteellä pitkät sivut merelle päin sijoitettuina. Rakennukset ovat todennäköisesti 1920-luvun alusta. Rannassa on jäljellä vanhan laiturin kiviperustusta. Forsströmin suvun kalastajayhdyskunta vaikutti täällä pitkään. Täällä kulki myös höyrylaivan reitti aikanaan rannassa sijainneen pitkän laiturin kautta. Moottorikäyttöinen M/S Senta kulki viimeisenä vielä 1950-luvulle saakka. Myös tämä alue on yksityisomistuksessa.

Ks. yhteinen tietolaatikko: Höyrylaivaliikenne.

Sommarro. Kuva: Matti Lipponen