Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 26 Meri-Rastilan muinaisrantakivikko

26 Meri-Rastilan muinaisrantakivikko

Ulkoilualueen tunnetuin geologinen muodostelma on Litorina-meren aikainen rantakivikko ja lohkareikko. Nykyisin paikka on 30 metriä meren pinnan yläpuolella ja ikää muinaisrannalla noin 7 000–8 000 vuotta. Aallot hioivat mannerjään tuomat kivet pyöreiksi ja huuhtoivat ne rantaan valleiksi. Kivet ovat niin tiheässä, ettei kasvillisuus ole päässyt itämään niiden välistä, vaan kivipelto on ollut paljaana muodostumisestaan asti.

Kivet ovat pyöristyneitä, kooltaan 20–80 cm, isot lohkareet ovat kulmikkaita. Parhaiten kehittynyt tiheä kivikko on kooltaan 30 m x 60 m. Lisäksi laajemmalla alueella noin 400 metrin pituudella on samaan muodostumaan kuuluvia pienempiä kivikkoja ja suuria lohkareita. Paikka on komea nähtävyys, jolla on luonnonsuojelu-, opetus- ja tieteellistä arvoa. Kivikko on lähes luonnontilainen, vaikka muodostuman poikki kulkee ulkoilutie.

Erityistä Meri-Rastilan muinaisrannassa on se, että ylimmän ja vanhimman vyöhykkeen molemmilla puolilla on lohkareista muodostunut nuorempi rantavyöhyke. Yleensä nuorempi vyöhyke löytyy vain toiselta puolelta muinaisrantaa. Muodostuma sisältää pyöristyneistä tiheästi kasautuneista kivistä koostuvan pirunpellon lisäksi suuria lohkareita ja pienempiä kivikoita. Suurimmat lohkareet ovat keskuskivikon kaakkoispuolella.

Kuva: Matti Pöhö