Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 28 Meri-Rastilan tammi

28 Meri-Rastilan tammi

Suuri tammi tunnettiin Vuosaaressa ennen Rastilan tammen nimellä ja nykyään Meri-Rastilan tammena. Puu tervehtii Vuosaareen sillalta saapuvia korkealta mäeltään.

Vuotien aiempi linjaus kulki lähempänä tammea mäellä. Useimmat vuosaarelaiset tietävät puun ja monille se on myös tärkeä Vuosaaren maamerkki. Vuotien kanjonin louhintatöiden yhteydessä ja uuden ulkoilutien rakentamisessa tammen juuristoa katkottiin huolettomasti niin, että se oli vuosia hyvin huonossa kunnossa. Nyt puu on hivenen toipunut.

Meri-Rastilan tammen korkeus on ympäristökeskuksen mittauksen mukaan mukaan 18 metriä ja ympärysmitta 330 cm. Tammen iäksi on arvioitu noin 200 vuotta. Puu on todennäköisesti istutettu paikalleen 1700-luvun jälkipuoliskolla tai 1800-luvun alussa. Rastbölen ratsutilan aiemmat päärakennukset sijaitsivat tuolloin lähistöllä nykyisen Vuotien kanjonin kohdalla. Paikalla oli vielä 1950-luvun alussa kartanon talouskeskus ja sitä kutsuttiin tallimäeksi.

Samalla mäellä sijaitsi mitä ilmeisimmin myös keskiaikainen Rassbölen kylä. Siitä on ensimmäinen säilynyt kirjallinen merkintä vuodelta 1540, jolloin kylässä oli kolme maatilaa. Rastbölen kartanon viimeinen, 1800-luvun puolivälistä peräisin oleva päärakennus seisoo alhaalla purolaaksossa ja toimii nykyään ravintolana.

Ks. Rastilan polun kohde 3: Rastilan kartano