Kotikaupunkipolut Meri-Rastila 13 Hotelli Rantapuisto

13 Hotelli Rantapuisto

Vuonna 1963 valmistui Yhdyspankin Unitas-opiston päärakennus, suunnittelijoina arkkitehdit Ragnar Ypyä ja Martta Martikainen-Ypyä. Sisustuksen suunnitteli heidän tyttärensä Marjatta Ypyä-Silvennoinen. Pankkiopiston puutarha-arkkitehtuuri perustuu Ypyöitten, Ingel Fontellin ja Paul Olssonin suunnitelmiin, joissa korostuu luonnonläheisyys. Merellinen ympäristö näkyy sisälle rakennukseen ja luonnonvaloa käytetään hyväksi valaistuksessa. Sisustuksessa on paljon puuta, tiiltä ja kiveä. Useat huonekalut ovat Alvar Aallon suunnittelemia. Rakennus on suojeltu.

Arkkitehtitoimisto Olli Kuusen suunnittelema laajennusosa valmistui 1987. Pohjoismaiden Yhdyspankin nimi oli muuttunut vuonna 1975 Suomen Yhdyspankiksi. Sittemmin opiston ja huvilan ovat omistaneet fuusoiden myötä Merita Pankki ja Nordea Pankki, nykyään eläkevakuutusyhtiö Varma. Nordea Pankki vei mukanaan messuhallin oven edessä olleen, omistamansa professori Laila Pullisen pronssiveistoksen Suuri kiihkeä liike vuodelta 1988.

Entisissä opistorakennuksissa toimii nyt Best Western Hotel Rantapuisto. Hotellissa on 70 huonetta, kolme ravintolaa, suuri auditorio, kokous- ja ryhmätyötiloja, saunatilat ja rantasauna takkatiloineen sekä monikäyttöinen messuhalli. Hotellin valoisassa käytävässä on vaihtuvia taidenäyttelyitä ja aulassa infotaulu rakennuksen historiasta ja erikoisuuksista.

Rannassa toimii kesäkaudella luontomatkailuyritys Natura Vivan melontakeskus, jossa järjestetään melontakoulutusta, retkiä sekä kalustovuokrausta.

Rantapuiston naapurissa Pikku Kortlahden rannalla on norjalaisen Harry Salvesenin rakennuttama huvila, joka valmistui vuonna 1935. Arkkitehtina toimi Artur Kullman. Vuodesta 1953 lähtien huvila alueineen on ollut Oy Transmeri Ab:n omistuksessa.

www.rantapuisto.fi
www.naturaviva.fi/melontakeskus

Kuva: Matti Pöhö


Kuva: Eero Hildén