Kotikaupunkipolut Porslahti 4 Asunto-osakeyhtiö Säästöluoto

4 Asunto-osakeyhtiö Säästöluoto

Säästöluoto valmistui 1965, ja sen suunnitteli Niilo Kokko. Yhtiön 16 asuinkerrostaloa ja yksi ns. alatalo sijoittuvat kahteen erilliseen kortteliin Neitsytsaarentien itäpuolella ja Isonvillasaarentien eteläpuolella. Niissä on yhteensä 661 huoneistoa. Säästöluoto on siten yksi Vuosaaren ja Pohjoismaiden suurimmista asunto-osakeyhtiöistä. Säästöluodon julkisivukorjaus on tehty alkuperäistä betonirakennetta kunnioittaen.

Säästöluoto on hyvä esimerkki Vuosaaren esteettömästä väljyydestä ja luonnonläheisyydestä. Pihojen ja jopa talojen läpi pääsee kulkemaan. Kulkureitit on tehty luonteviksi, mistä syystä nurmikoille ei ole ilmaantunut polkuja eikä kieltotauluja. Valoisilla puistopihoilla on suopea mikroilmasto ja niillä viihtyvätkin mm. mongolianvaahtera, hevoskastanja, vaahtera, saarni ja tammi. Myös pihlajaa esiintyy runsaasti. Eläimistöstä havaitaan mm. urbanisoituneita kettuja, oravia, siilejä ja rusakoita. 
Niilo Kokko suunnitteli myös viereisen as.oy Lokkisaarentien samoilla periaatteilla. Kummankin yhtiön talojen alikulkujen väritykset korostavat taitavasti rakennusten henkeä. Kaikkiaan neljässä lamellitalokorttelissa on erikoiset neliömäiset sisäpihatalot, joiden keskellä on atriumpihat.

Yläkuva Martin Lodenius, 
alakuva Matti Pöhö