Kotikaupunkipolut Rastila 13 Airoparintien hartiapankkitalot ja muistokivi

13 Airoparintien hartiapankkitalot ja muistokivi

Airoparintien hartiapankkitalojen uljas rivistö.
kuva Anja Hinkkanen

 

Asunto-osakeyhtiö Airoparin sisäpihalla on lasten
leikkipaikka ja rakentajien muistokiv
i
. Kuva Eero Hildén

Hartiapankkirakentaminen oli juuri Vuosaaren 60-luvun rivitalorakentamiselle tyypillinen rakennustapa, vaikka ns. kovan rahan asuntojakin alueelle rakennettiin.

Hartiapankkilaisen minimiviikkotuntimäärä oli 15-30 tuntia. Kokonaistuntimäärä tuli olla keskimäärin 3000 tuntia. Hartiapankkirakentajat osallistuivat erilaisiin töihin ja eri osissa taloyhtiötä. Kun talo oli valmis arvottiin huoneistot
rakentajien kesken. Usein hartiapankkilainen kuitenkin myös saattoi palkata työtekijän tilalleen täyttämään työvelvoitetta osittain tai kokonaan puolestaan.

Yhtiö on kahdessa talossa; väliin jää avara puisto. Huoneistoissa on erikoisuutena maanalainen kerros, jossa on huoneistosaunat ja joillakin oma uima-allas. Taloyhtiöllä on suojaisa leikkipuisto lapsille sekä oma väestönsuoja.

Noin 40.000 kg painava viborgiittilohkare ja reliefi on hartiapankkirakentamisen muistomerkki ja myös kunnianosoitusAsuntosäästäjät ry:lle sekä sen toiminnanjohtaja maisteri Martti Ilveskorvelle, joka oli rakentajien pitämä ja kunnioittama "Vuosaaren kuninkaaksi" leikkisästi tituleerattu taitava puuhamies neuvotteluissa mm. Helsingin maalaiskunnan, kaupungin
ja rahoituslaitosten kanssa. Kivi on tuotu muualta ja sijoitettu nosturilla paikalleen vuonna 1969. Reliefin on suunnitellut vuosaarelainen taiteilija Liisa Mälkki. Viborgiitti on rapakiveä, joka on yleisnimitys monimuotoiselle ryhmälle happamia graniitteihin kuuluvia syväkiviä; sen tuntomerkkeinä ovat selvärajaiset vaalean kehän ympäröimät plagioglaasipalloset. 
Rapakivi on iältään 1,65 miljardia vuotta ja siten kallioperämme nuorinta osaa.