Kotikaupunkipolut Rastila 19 Aurinkokello

19 Aurinkokello

Vuotien Aurinkokellossa heittää neljässä eri kohdassa oleva peili hetkeksi auringon kuvan tien vastakkaiselle puolelle pystytetylle alumiinipylvääseen kiinnitettyyn lasilevyyn.

Eratostheneen kaivo.
Kuva: Matti Lipponen

Eratosthenes oli Alexandrian kuuluisan kirjaston esimies, joka määritti 200-luvulla eaa. maapallon koon. Kun aurinko paistoi kesäpäivänseisauksen aikaan Syenessä (nyk. Assuan) kaivoon eli oli ns. zeniitissä, hän mittasi samanaikaisesti kuinka kaukana aurinko oli zeniitistä samalla pituuspiirillä sijaitsevasta Alexandriasta katsottuna. (Tämän voi mitata esimerkiksi pystysuoran kepin ja sen heittämän varjon avulla.) Eratostheneen mittaustulos oli 1/50 täydestä ympyrästä. Tästä hän laski maapallon ympärysmitan 50 kertaa Alexandrian ja Syenen välimatkana. (5000 stadiaa x 50 = 250000 stadiaa, stadia = n. 157 metriä) Tulos, 39250 km, on hämmästyttävästi vain 2.06% pienempi kuin maan paljon myöhemmin todennettu ympärysmitta.

Lauri Anttilan "maailman suurin aurinkokello" on sijoitettu Vuotien varteen sata metriä leveän ja viisi metriä syvän kanjonin molemmille puolille rytmittämään läpiajoa. Aurinkokello koostuu neljästä teräksisestä peilipylväästä, jotka on sijoitettu sadan metrin välein. Pylväiden suojiin on asennettu tarkasti suunnattuja peilejä ja tien toiselle puolelle on vastaavasti sijoitettu neljä alumiinipylvästä, joiden lasilevyt toimivat heijastuspintoina. Pylväsparit kuvaavat Euroopan neljää aikavyöhykettä. Peilit heijastavat auringonvalon lasilevyille ja kertovat vuorollaan keskipäivän hetken Moskovan, Pietarin, Berliinin ja Greenwichin horisontissa.

Lauri Anttila (s. 1938) on monilla eri taiteen aloilla (kuvanveisto, mediataide, valokuvataide, ympäristötaide) toimiva kuvataiteilija sekä pitkäaikainen Kuvataideakatemian rehtori.

Linkit:
Lauri Anttila Suomen Taiteilijaseuran verkkomatrikkelissa

Osa taiteilija Lauri Anttilan Aurinkokello-teoksesta.
Kuva: Matti Lipponen