Kävelyretki Fallbackaan ja 1700-luvulle Vuosaari-Seuran jäsenille

0
792

Vuosaari-Seura järjestää jäsenilleen syksyisen kävelyretken ensi lauantaina 25.9. Kohteena on mellunkyläläinen Fallbacka, jonka päärakennuksen ja luhtiaitan punamaalatut silhuetit ovat tuttu näky vuosaarelaisille Itäväylän ja aiemman Kallvikintien risteyksen vaiheilla.

Fallbackan ratsutila juontaa juurensa 1600-luvulle ja on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1742. Nykyään paikkaa hallinnoi "Stiftelsen för Fallbacka rusthåll" -niminen säätiö. Fallbackan päärakennus on kuitenkin yhä edelleen ympärivuotisessa asuinkäytössä.

Fallbackalla on yhteyksiä myös Vuosaaren historiaan. Skatan tila oli Ruotsin ajan ratsutilajärjestelmän aikana Fallbackan ratsutilan augmenttina eli aputilana. Skata liittyy paikan myöhempiinkin vaiheisiin; Skatan Isak Svanströmin tytär Charlotta avioitui Fallbackaan 1860-luvulla ja emännöi tilaa vuosikymmeniä.

Fallbackan luhtiaitta on vuodelta 1795 ja päärakennus vuodelta 1800. Koska Vuosaaren kolmen ratsutilan (Rastböle, Porslax ja Backmans) rakennuskantaa ei 1700-luvulta ole nykypäiviin säilynyt, on kävelyretki Fallbackaan siten myös aikamatka vuosaarelaisten ratsutilojen aikanaan samantyyppisiin mutta jo hävinneisiin Ruotsin ajan lopun rakennus- ja pihamiljöihin.

Matkalla Fallbackaan ovat muina kohteina mm. Broändan torpan alue, kuuluisa Degersten ja pronssikautiseksi haudaksi epäilty röykkiö sekä hieno niitty Tankomäellä. Tankomäki tulee jäämään lähivuosina uuden pientaloalueen alle ja myös koko Broändan purolaakson maisema muuttuu kun Vartiokylänlahdelle jo suunnitellut tulvavallirakennelmat ja purouoman muutokset toteutuvat.

Oppaana kävelyllä toimii Matti Lipponen ja Fallbackassa myös Micaela Holmberg. Menomatkaa tehdään aiheeseen sopivasti Mellunkylän vuoden 1771 kartan mukaista polkua pitkin Vuosaaresta naapurikylä Mellunkylään. Edestakaisen reitin kokonaispituus on noin 3,5 km. Lähtö kävelylle kello 11 Vuosaaren pohjoisen ostoskeskuksen (Mustalahdentie 4) Lähiöaseman edestä. Tervetuloa!

Edellinen artikkeliLuento Vuosaaren ala-asteella 7.10.
Seuraava artikkeliIdän silta -tapahtuma Stoassa 8.10.