Lausunto Halkullanniemen ja Nuottasaaren asemakaavahankkeesta

0
1668

Kaupunkisuunnitteluvirasto laatii asemakaavaa Vuosaaren Uutelan Halkullanniemen länsiosaan ja Nuottasaareen ja kaavahankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä lausuntoja varten.

Helsinki liitti Uutelan ulkoilualueeseen Nuottasaaren ja Halkullanniemen länsiosan alueen vuonna 2013. Teknisesti kolmena eri kauppana Oy Grönblom Ab:n ja Notholmen Ab:n kanssa tehdyssä vaihdossa kaupunki luovutti rakentamattoman pientalotontin Munkkiniemestä̈ ja sai runsaan 5 hehtaarin suuruisen rantakokonaisuuden rakennuksineen Halkullanniemestä ja Nuottasaaresta sekä 100 000 euron välirahan. Uutelan aluekokonaisuudella on rantaviivaa noin 1 km, josta noin puolet mantereella ja puolet kävelysillalla varustetussa noin 2 hehtaarin suuruisessa Nuottasaaressa.

Halkullanniemen länsirannalla sijaitsee vuonna 1914 rakennettu Villa Notsund. Huvilakokonaisuuteen kuuluvia puutarharakennelmia on jäljellä. Pihapiirin kuuluu myös rantasauna. Pihan ulkopuolella kallion kupeessa on pieni kevythirsimökki. Nuottasaareen johtaa kävelysilta ja siellä on huonokuntoinen vuonna 1957 rakennettu kesämökki.

Vuosaari-Seura, Vuosaari-Säätiö ja Vuosaari-toimikunta kiittävät kaupunkia Uutelan ulkoilualueen laajentamisesta uudella merellisellä luontoalueella ja myös kulttuurimaisemana hienolla huvilaympäristökokonaisuudella. On myös erinomaista, että alueen suunnittelu saadaan nyt vihdoin alkuun, koska kaupungille jo lähes kolme vuotta sitten siirtyneen alueen status virkistysalueena on ollut pitkään epämääräisessä odotustilassa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa ehdotetaan uutta aluetta pääosin ulkoilukäyttöön. Halkullanniemeen esitetään kuitenkin uutta asuinrakentamista kahdelle uudelle tontille huvilan ympäristöön sekä Villa Notsundin myymistä asuinkäyttöön. Esitetty alustava kävelypolkuverkosto Uutelan uudelle alueelle kiertää kaukaa niemen huvilaympäristön ja toisaalta hyvin lähellä tontin ja koko laajennetun ulkoilualueen reunaa. Polun erikoisen sijoittumisen syynä Halkullanniemellä on esitetty asumisen osoittaminen keskelle uutta aluetta. Nuottasaaressa polku kiertäisi ympyrän ja Nuottasaaren pohjoisosaa kerrotaan tekstissä tutkittavan merelliseen virkistykseen ja matkailuun, mutta asiaa ei valitettavasti muuten mitenkään avata tai tarkenneta.

Allekirjoittajayhteisöt muistuttavat Helsingin hyvästä linjauksesta vapaiden merenrantojen säilyttämisestä kaupunkilaisten yhteisessä avoimessa käytössä ja esittävät siksi Uutelan ulkoilualueen sisälle ehdotetun uuden asuinrakentamisen suunnittelusta luopumista. Merkintä olisi myös sekä nykyisen että uuden yleiskaavan vastainen. Aluetta tulisi kehittää nimenomaan yleiskaavan mukaiseen ulkoilu- ja virkistyskäyttöön.

Maisemallista suojeluarvoa omaavan huvilan muuta mahdollista käyttöä olisi myös vielä syytä vakavasti harkita ennen sen kaavoittamista ja myymistä pelkästään yksityiseen asuinkäyttöön. Komea Villa Notsund ympäristöineen ansaitsisi paremmin Uutelan ulkoilukäyttöön sopivaa toimintaa. Pääsääntöisesti yleisen käytön – esimerkiksi kahvila- tai ravintolatoiminnan tai muun merelliseen virkistykseen liittyvän avoimen toiminnan – osoittaminen huvilalle ja pihalle ei välttämättä tarvitsisi sulkea pois myös asumisen mahdollistamista rakennuksessa.

Yhdessä viereisen kunnostetun tai ympäristöön sopivaan tyyliin uusitun hieman isomman saunarakennuksen kanssa paikka voisi olla hyvinkin viihtyisä keidas alueella liikkuville ulkoilijoille. Vuosaaressa riittäisi varmasti kysyntää myös viihtyisälle yleiselle saunalle. Sopiva yhdistelmä kahvilaa, kokous- ja juhlatilaa, saunatoimintaa ja vaikka pienimuotoista soutuvenevuokrausta sopisi Uutelaan hyvin.

Helsingissä 28.2.2017

Vuosaari-Seura
Hanna-Kaisa Siimes
puheenjohtaja

Vuosaari-Säätiö
Heikki Hurtta
puheenjohtaja

Vuosaari-toimikunta
Liisa Winberg
puheenjohtaja

Edellinen artikkeliKallvikinniementien katusuunnitelmia nähtävillä
Seuraava artikkeliUutelan aluefoorumi Aurinkolahden peruskoululla