Nähtävyydet

Kangaslampi, Vuosaari. Valokuva: Joakim Ström

1) Merta, luontoa, näkymiä

Luontopolut ja ulkoilumaastot
Vuosaari on Helsingin vihrein ja merellisin kaupunginosa. Siksi luonto on kaikkinensa Vuosaaren suosituimpia nähtävyyksiä – niin Uutela, Mustavuori, Ramsinniemi ja Meri-Rastilan rantareitit.  Luonnonsuojelualueitakin on peräti 12 kappaletta. Tervetuloa nauttimaan merenrantakallioista, lehtometsistä tai luontopoluista!

Aurinkolahden hiekkaranta
”Helsingin Riviera” on kaupungin pisin hiekkaranta. Auringonpalvojien ja uimarien ohella se vetää puoleensa rantabulevardin kulkijoita. Aurinkoranta päättyy huvivenesatamaan, Uutelan kanavaan ja Kahvila Kampelaan, josta alkaa Uutelan ulkoilualue luontopolkuineen ja vaihtelevine merinäkymineen.

Vesireitit
Vuosaaressa nauttimaan merestä sekä rantaviivalla että vesireiteillä. Kesäisin pääsee vesibussin kyydissä saariretkelle Söderskärin majakalle ja Kaunissaareen. Suomen Saaristokuljetus Oy liikennöi Vuosaaresta Hakaniemeen kulkevaa vuorovenettä kahdesti päivässä.

Vuosaarenhuippu
Vuosaarenhuippu on kaupunginosamme omaperäinen vetonaula, joka houkuttelee ulkoilijoita, lintubongareita, luontovalokuvaajia ja koululuokkia. Huipulta avautuvat hienot näkymät sekä Vuosaaren satamaan että merelle ja metsiin.

Kangaslampi ja Ilveskorven puisto
Keski-Vuosaaressa sijaitseva pyöreä Kangaslampi on tuhansia vuosia vanha suolampi, joka näkyy jo varhaisissa kartoissa. 1960-luvulla se kunnostettiin osaksi ympäröivää puistoa, joka on nimetty asuntosäästämisen primus motorin Martti Ilveskorven (1908 – 1973) mukaan. Lampea kiertää viehättävä kävelyreitti. Kaksi oleskelulaituria kurottavat lammelle.

Uutelan kota
Skatan tilan naapurissa sijaitseva Uutelan kota on avoinna kaikille ulkoilijoille viikonloppuisin, jolloin vapaaehtoiset kotakummit toimivat ”kipinämikkoina”. Kodalla on valmiina makkaratikkuja, ritilöitä ja nokipannukin – kävijät tuovat omat eväät tai nauttivat vain tulen loimusta. Tarkemmat aukioloajat kannattaa tarkistaa Uutelan kodan Facebook-sivuilta

Kodan omistaa Helsingin kaupunki. Sitä ei ole mahdollista vuokrata yksityiskäyttöön. Jos innostut ryhtymään vapaaehtoiseksi kotakummiksi, ota yhteyttä puistokummit@hel.fi.

2) Ravintola- ja matkailupalveluita

Kahvila Kampela
Kahvila Kampela sijaitsee Aurinkolahden uimarannan päässä ja Uutelan ulkoilualueen kyljessä. Ympärivuotiseen suosioon noussut kahvila on tunnettu eritoten lohikeitostaan, jota valmistetaan salaisella reseptillä. Kampela tunnetaan myös suosituista tapahtumistaan, kuten Vuosaaren Joulupolku ja Helsingin Venetsialaiset.

Rastilan kartano
Rastilan kartanolla toimii tunnelmallinen Cafe Monami, joka on tuonut historiallisiin puitteisiin uuden elämän. Kahvila panostaa konditoriatason leivonnaisiin ja tiloja voi varata myös yksityistilaisuuksiin.

Vuosaaren kartano ei ole yleisölle avoin, mutta kartanopuistossa saa liikkua vapaasti. Puistosta löytyy Suomi 100 -juhlavuonna paljastettu jatkosodan ilmapuolustuksen muistomerkki.

Rastilan leirintäalue
Leirintäalueella voi yöpyä matkailuvaunussa, mökissä tai telttapaikalla. Sieltä löytyy kokoustilojen ohella saunoja ja lasten leikkipaikkoja. Naapurissa on Rastilan uimaranta ja runsaasti ulkoilumahdollisuuksia merellisessä ympäristössä. Vierestä lähtevä metro kuljettaa Helsingin keskustaan noin 20 minuutissa.

Kahvila Villa Ullas
Pieni punainen kahvitupa sijaitsee meren äärellä, Kallahden alueella. Rakennus on peräisin 1700-luvulta ja se on Museoviraston suojelema. Ullaksen muhkeita korvapuusteja sanotaan kaupungin parhaiksi. Kahvila palvelee myös arvokasta tarkoitusta tarjoten työkokeilupaikkoja nuorille. Kahvilan edustalla Ullaksen puistossa on talvisodan lentäjien muistomerkki luonnonkivessä.

Hotelli Rantapuisto
1960-luvulla SYP:n koulutuskeskukseksi valmistunut rakennus on alkuperäisen henkensä säilyttänyt arkkitehtoninen helmi. Funkistakin henkivä paviljonkimainen rakenne ja suuret ikkunat tekevät oikeutta ympäröivälle merimaisemille ja mäntymetsälle. Design-hotellista löytyy kolme korkeatasoista ravintolaa.

Historialliset huvilat
Vuosaari on tunnettu huviloistaan, joista monet ovat auki yleisölle. Villa Solvikin ravintola on auki ympärivuotisesti Aurinkolahden rantabulevardin äärellä. Kallahdenniemellä sijaitseva Villa Andania toimii tilausravintolana. Ravintola Maininki palvelee kesäisin Kallahden kainalon uimarannan vieressä.  Sen vieressä toimii tilausravintola Villa Achille, norjalaistyylinen hirsihuvila. Juhla- ja kokouskäyttöön vuokrattava Villa Vuosanta sijaitsee Uutelassa meren ääressä.  Vuosantaan pääsee myös avoimiin maksullisiin saunavuoroihin ympäri vuoden.

3) Muita kiinnostavia kohteita

Vuotalo
Vuotalo on Helsingin kaupungin ylläpitämä kulttuuritalo, joka tarjoaa monipuolisesti kulttuuritapahtumia, elokuvia, näyttelyjä ja vapaa-ajanohjelmaa niin aikuisille kuin lapsille. 320-paikkaista Vuosalia vuokrataan ulkopuolisillekin. Vuotalossa toimii myös kirjasto ja työväenopisto.

Liikunta ja urheilu
Vuosaaren liikuntapalvelut ovat monipuolisuudessaan Suomen huippua. Tervetuloa hyödyntämään Vuosaaren urheilutalon ennätyslaajaa palvelutarjontaa tai liikkumaan vesille Natura Vivan melontakeskuksessa. Golfaamaan pääsee meren äärelle tai ympärivuotisesti halliin. Yleisurheilua harrastetaan Vuosaaren urheilukentällä, pallolajeja Kartanon kentällä ja jääkiekkoa Vuosaaren jäähallissa.

Merimieskirkko
Merimieskirkolla on tärkeä tehtävä palvella Vuosaaren satamaan saapuvien laivojen ja rahtiliikenteen henkilökuntaa. Sinne saa kuitenkin kuka tahansa pistäytyä aukioloaikojen puitteissa (pääsääntöisesti ti, ke ja to klo 16 – 21; tarkista tarvittaessa henkilökunnalta). Kirkolla järjestetään myös konsertteja ja kirkollista toimintaa. Tiloja saa vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön. Merimieskirkko löytyy Vuosaaren sataman avoimelta puolelta, Gate Housen ja Hansaterminaalin läheisyydestä. Perille pääsee myös julkisilla, merimieskirkko on aivan bussi 90:n päätepysäkin lähellä.