Nuorten blogi (3) Raunioita ja pommeja Helsingissä

0
835

20170612 113342894 iOS

 

Maanantaina 12.6  Vuotalolla  järjestettiin

Helsinki-päivän  kunniaksi  luento  vuoden 1944

suurpommituksista.

 

Helsinki-päivän kunniaksi jaoimme kahvia ja keksejä  vieraillejotka  olivat  tulossa  kuuntelemaan  luentoaAluksi  oli hiljaistamutta n.45 minuuttia ennen luennon alkua  ihmisiä tuli  reilusti paikalle. Nyt saimme varsinaisesti jakaa kahvia. Osa ryhmästämme oli myyntipisteellä. Tarjolla oli Vuosaaren historiasta kertovia kirjoja sekä upeita postikortteja. Kahvittelun  lkeen siirryimme  saliin kuuntelemaan mielenkiintoista luentoa Helsingin suurpommituksista. 

 

Luennon piti  Helsingin  kaupungin kanslian erikoistutkija Martti  Helminen. Helminen muun  muassa kirjoittaa artikkeleita, sekä  on järjestänyt näyttelyitä ja pitää puhetilaisuuksiaHän on myös  kirjoittanut  kirjan Helsingin  suurpommitukset helmikuussa 1944″  yhdessä everstiluutnantti  Aslak Lukanderin kanssa.

 20170612 125435552 iOS

Martti Helminen

 

 Martti Helminen luennoi Helsingin suurpommituksista

Martti Helminen kertoi että Helsingin ilmatorjunta oli hyvin onnistunut: 16500:sta pommista vain alle 700 pommia osui kohteeseensa. Noi150 sai surmansa ja 365 haavoittui. Helsingin pelastamisen takana oli monta tekijää, joista Vuosaari oli yksi. Vuosaareen kerättiin kokkomateriaaliakokot  sytytettiin tuleen ja muu kaupunki pimennettiin. Palavien kokkojen takia neuvostoliittolaiset koneet erehtyivät luulemaan Vuosaarta Helsingin keskustaksi, ja laskivat pomminsa Vuosaareen.  Muita tärkeitä tekijöitä olivat lentokonetutkat ja sulkutulimenetelmä.Sulkutulimenetelmä tarkoittaa,että pommikoneiden lasketulle reitille ammutaan ilmatorjuntatykeillä tuli-isku, joka estää lentokoneiden pääsyn kaupunkiin. Luento avasi hyvin millaisessa tilassa Helsinki on olllut aikoinaan ja oli osaltaan mielenkiintoinen.

 

Helminen käytti esityksessään paljon erilaisia kuvia suurpommitusten ajalta. Kuvista näki hyvin millaiset seuraukset pommituksilla oli Helsingin rakennuksiin. Yksi pahiten tuhoutuneista rakennuksista oli Helsingin Yliopiston päärakennus, joka kunnostettiin kunnolla vasta 1990-luvulla. 

 

 

Helsingin pommitus     yliopisto

vas.  Helsingin yliopisto  vuonna  1944 suurpommitusten aikaan ja  kunnostettuna vuonna 1994 oik.

 

Vuosali  oli täynluentoa  kuuntelemaan tulleita  ihmisLuennon   kuuntelijat olivat pääosin  eläkeläisiämutta  yleisöstä  ytyi  muutama  lapsikin. Yleisöstä löytyi  myös monta  kuuntelijaa, jotka  halusivat esittää kysymyksiä ja kommentteja luennon jälkeen. Muutama kommentoijista oli kokenut jatkosodan ja muistelivat nuoruuttaan sotavuosina.

 

yksi vanhempi mieshenkilö kertoi olleensa asepalveluksessa Santahaminassa ja nähnyt pommikoneiden lentävän Santahaminan yli Helsingin keskustaa kohti. Hän muisteli myös koneiden pudottamia valopommeja jotka valaisivat  päivänvalon lailla.

 

IMG 20170612 141435

Vuonna 1944  Helsingin  karttalle  merkittiin  pommien osumispaikat, pommien tyypit sekä  niiden  seuraukset.

 

Salin  tunnelma  oli  intensiivinenja tunteikas.  Pidimme  erityisesti siitä,  että Helminen kertoi  asioista kuvienavullaOli  dramaattista  nähdä  tuttuja  paikkoja pommitustenjäljiltä. Helsinki-päivän tapahtumat Vuotalolla olivat onnistuneet ja paljon ihmisiä tuli paikalle.

 

 

Edellinen artikkeliKesäsaunaan Rastilassa!
Seuraava artikkeliVuosaari-Seura tiedottaa 4/2017