Postia ei saa lakkauttaa 40 000 asukkaan Vuosaaresta

0
658

Julkisuudessa on liikkunut toistaiseksi vahvistamattomia tietoja Vuosaaren postitoimiston lopettamisesta. Vuosaari-Seura, Aurinkolahti-Seura, Vuosaari-toimikunta ja Vuosaari-Säätiö ovat pöyristyneitä Posti Group Oyj:n suunnitelmista. Vuosaari on pinta-alaltaan Helsingin suurin kaupunginosa ja sen asukasmäärä on jo lähes 40 000. Kaupunkisuunnitteluvirasto pitää Vuosaarta yhtenä Helsingin kaupungin painopistealueena.

Vuosaaren postitoimisto sijaitsee metroaseman välittömässä läheisyydessä, aivan asuinalueen keskipisteessä. Sen palvelut ovat asukkaiden helposti saatavilla. Lisäksi postitoimistolla on suuri merkitys lukuisille kaupunginosassa toimiville yhdistyksille ja pienyrityksille. Ne eivät voi käyttää Postin suurille yrityksille tarkoitettuja palveluja.

Aivan pääostoskeskuksen Columbuksen viereen on kaavailtu mittavaa yritystoiminnan keskittymää. Ilman postikonttoria sen vetovoimaisuus heikkenee merkittävästi. Vuosaaren muidenkin tulevaisuuden kehittämishankkeiden tarkoituksena on lisätä ja kehittää yritystoimintaa, jolloin postitoimiston merkitys korostuu entisestään.

Vuosaaren postitoimisto on jo nyt varsin kuormitettu. Vaikka paikalla on useita virkailijoita, joutuu asiakas lähes aina jonottamaan päästäkseen asioimaan. Alueella rakennetaan parhaillaan uusia asuintaloja, joten lisää asukkaita on tulossa varsin pian lisää. On vaikea kuvitella, että kauppojen ja kioskien sivutiskit pystyisivät hoitamaan Vuosaaren pian 40 000 asukkaan ja laajan yritystoiminnan tarpeita. On syytä muistaa myös postin ammattitaitoista henkilöstöä, jonka kohtaloa postitoimiston mahdollisen lakkauttamisen myötä on vaikea arvailla.

Postipalvelujen mahdollinen siirtyminen asiamiesposteihin herättää kysymyksiä myös kauppojen ja kioskien henkilöstön työmäärän kasvusta. Asiamiespostiahan hoidetaan oman toimen ohella. Jo nyt muuan muassa Pohjoisen ostoskeskuksen R-kioskissa maksavat asiakkaat jonottavat, koska he joutuvat odottamaan muun muassa pakettejaan noutavien asiakkaiden palvelemista.

Suomen valtion omistaman Posti Group Oyj:n toimintastrategiassa sanotaan muun muassa, että ensiluokkaisen postipalvelun tarjoaminen Suomessa on yksi sen tärkeä perustehtävä. Posti lupaa huolehtia, että yleispalveluun kuuluvat kirje- ja pakettipalvelut ovat kaikkien saatavilla. Posti kertoo asiakaskokemusten olevan tärkeitä, sekä se kertoo keräävänsä asiakkailta jatkuvasti palautetta toiminnan kehittämiseksi. Ainakaan Vuosaaressa Posti ei ole kysynyt asukkailta tai yrityksiltä mielipidettä postipalvelujen suhteen. Kaikki edellä mainittu huomioon ottaen Vuosaari tarvitsee ehdottomasti päätyönä hoidetut postipalvelut.

Anja Hinkkanen (pj)
Vuosaari-Seura

Liisa Winberg (pj)
Vuosaari-toimikunta

Matti Luopajärvi (pj)
Vuosaari-Säätiö

Erkki Pesonen (pj)
Aurinkolahti-Seura

Edellinen artikkeliMustavuoren luontopolku päivittyi
Seuraava artikkeliMustavuorelle tehdään uutta hoito- ja kehittämissuunnitelmaa