Helsingin ja Tallinnan luonnossa voi nyt retkeillä puhelimen opastamana. Verkkosivusto citynature.eu on mobiililaitteilla toimiva luonto-opas, joka esittelee kummankin kaupungin Top 10 -luontokohteet sekä ohjaa kulkemaan niissä. Helsingin kymmenestä kohteesta kolme on Vuosaaressa.
Helsingissä ja Tallinnassa on useita hienoja kaupunkiluontokohteita. Mobiilioppaaseen on valittu kummastakin kaupungista kymmenen aluetta, joihin pääsee nopeasti ja helposti julkista liikennettä käyttäen.
– Halusimme luoda palvelun, jonka avulla kokemattomampikin kävijä uskaltaa lähteä lähiluontoon. Yllättävän moni helsinkiläinen ei tunne kotinsa lähellä olevia luontoalueita. Toivomme, että palvelun avulla ”luontopiipahduksesta” voisi tulla osa ihmisten arkea, sillä lyhyelläkin oleskelulla luonnossa on myönteisiä vaikutuksia ihmisen terveydelle, kertoo projektikoordinaattori Annika Harlio Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.
Kulkemisen helpottamiseksi jokaiseen luontokohteeseen on tehty valmis reittiehdotus, joka näkyy kartalla. Puhelimen GPS-toiminnon avulla käyttäjä pystyy myös seuraamaan, missä kohtaa reittiä hän kulloinkin kulkee.
Tietoa luonnosta ja historiasta
Valmiit reittiehdotukset sisältävät myös tietopisteitä, joissa kerrotaan alueen luonnosta, eläin- ja kasvilajeista, nähtävyyksistä, historiasta ja palveluista. Reittipisteiden tiedot voi lukemisen sijaan myös kuunnella, jolloin luonnossa liikkuessa ei tarvitse keskittyä puhelimen näyttöön.
Tiedonjanoinen kävijä saa puhelimensa kautta hyvän opastuksen alueeseen. Tutustakin kohteesta voi löytää reittiopastuksen kautta uutta tietoa. Kohteissa vastaan tulevista lajeista saa lisätietoa mobiilioppaasta. Harakan saaren kallioilla geopolun avulla taas selviää jääkauden jättämät merkit vuosituhansien takaa ja Keskuspuistossa sekä Mustavuoressa voi löytää ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalinnoitukset.
Mobiiliopas on kaupunkilaisten lisäksi suunniteltu turistien käytettäväksi. Helsingin luontokohteisiin opastetaan suomen lisäksi englanniksi, ruotsiksi ja viroksi. Tallinnan oppaan kielet ovat viro, suomi, englanti ja venäjä.
– Ahkeralle Tallinnan kävijälle opas tarjoaa uudenlaisen tavan tutustua kaupunkiin, kun Vanhankaupungin sijaan voi vierailla esimerkiksi Rocca al Maren lintutornissa seuraamassa lintujen kevätmuuttoa, iloitsee Harlio.
Soveltuu myös koulujen käyttöön
Myös opettajien toivotaan löytävän mobiilioppaan, sillä se tarjoaa valmiin työkalun ulkona tapahtuvaan oppimiseen. Opettajia voi kiinnostaa esimerkiksi Vanhankaupunginlahdelle sijoittuvat uuden opetussuunnitelman mukaiset ilmiöoppimisrastit.
Citynature.eu-mobiilioppaan kymmenen luontokohdetta Helsingissä ovat Harakka, Kallahti, Keskuspuisto, Lauttasaari, Mustavuori, Pihlajasaari, Seurasaari, Uutela, Vallisaari sekä Vanhankaupunginlahti. Tallinnan kymmenen kohdetta ovat Aegnan saari, Astangu, Kadriorgin puisto, Maarjamäe, Nõmme-Mustamäen luonnonsuojelualue, Pääskülan räme, Paljassaare, Piritan jokilaakso, Rocca al Mare ja Tallinnan vanhankaupungin puistoalueet.
Citynature.eu-mobiiliopas on luotu EU:n Central Baltic Interreg -aluerahaston rahoittamassa NATTOURS-hankkeessa 2016–2018. Helsingin kaupungin lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Tallinnan kaupunki ja Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan yksikkö.
Lisää aiheesta:
Valokuvassa niittymaisemaa Uutelassa huhtikuussa 2018. Kuva: Matti Lipponen.