Robottibussi kuljettaa Aurinkolahden uimarannalle

0
1033

Aurinkolahden robottibussin reitti 90R on nyt auennut yleisölle ja bussin reitti kulkee Vuosaaren metroaseman liepeiltä Aurinkolahden rannalle ja takaisin. Robottibussikokeilu kestää syyskuun loppuun. Kokeilun aikana kyyti on matkustajille maksutonta. Helsingissä pääsee tänä kesänä kokeilemaan nyt robottibussin kyytiä kahdella linjalla. Kalasatamassa 26R on ajellut jo toukokuusta.

Robottibussit löytyvät HSL:n Reittioppaasta. Molemmilla reiteillä ajetaan muun liikenteen seassa. Robottibusseja ei olla vielä ottamassa vakituiseen käyttöön, vaikka ajoneuvot ovat saaneet linjatunnuksen Reittioppaaseen. Ajoajat on sovittu olevan arkisin kello 9–15 ja viikonloppuisin kello 12–18 välillä, mutta reitin kestoa tutkaillaan vielä. Tämän vuoksi tarkkoja aikatauluja ei ole. Toiminnan tässä vaiheessa pysäkeillä ei vielä ole robottibussin omia kylttejä, eikä 90R vielä näy Reittioppaassa.

Kalasatamassa matkustajat ovat jo kuukaudessa ottaneet robottibussin omakseen. Aurinkolahden reitti on epävirallisen maailmanennätyksen rikkova noin 2,5 kilometriä ja sen varrella palvelee aiemmista kokeiluista poiketen ennätykselliset seitsemän pysäkkiä.

Kansainvälistä ja paikallista yhteistyötä

Sohjoa Baltic -hanke tuo robottibussit Itämeren ympärysvaltioihin osaksi älyliikenteen ja vähäpäästöisen joukkoliikenteen kokeiluja. Kesällä 2019 matkailijat voivat päästä kokeilemaan hankkeen robottibussia myös Tallinnassa. Robottibusseja on ajateltu käytettävän ratkaisuna “viimeisen kilometrin” matkoille, syöttöliikenteenä runkolinjojen varsilta asuinalueille päin. “Automaattinen joukkoliikenne voi parhaimmillaan alentaa joukkoliikenteen kustannuksia ja nopeuttaa matka-aikoja”, kertoo älyliikenteen projektipäällikkö Jari Honkonen Forum Virium Helsingistä.

Edellinen artikkeliKeskiviikkokahvit Sjökullan torpalla
Seuraava artikkeliUimaan Vuosaaressa!