Self-portraits, silent voices

0
539

silent_voices_2011.jpg

Italialaisen Silvia Reichenbachin valokuvat kohtaavat Paola Livorsin elektronimusiikin ja Saila Susiluodon runot. Kolmen taiteilijan äänet ja äidinkielet ovat läsnä, resonoivat hiljaisessa tilassa.

Self-portraits, silent voices Vuotalon galleriassa 6.9.2011 – 22.9.2011.

Kyseessä on multimediatapahtuma, jossa taidevalokuva, musiikki ja runous kohtaavat. Kaikkien kolmen taiteilijan äänet ja äidinkielet ovat läsnä äänitettyinä materiaaleina, runot kuullaan suomeksi ja eri kielisinä käännöksinä (italiaksi, hepreaksi, ranskaksi ja englanniksi). Projekti edustaa sekä lähikulttuuria (Livorsi ja Susiluoto asuvat Vuosaaressa) että monikulttuurisuutta.

Tekijöitä yhdistää kiinnostus eri taiteenlajien väliseen vuorovaikutukseen ja kiinnostus työskennellä tilan kanssa; uudella tavalla hahmotettu tila, jossa voi mietiskella kuvien äärellä, kuunnella hiljaisuutta ja taukoja, jossa musiikki ja ihmisten äänet resonoivat.
 
Tiistaina 6.9. klo 17.00-19.00 pidetään avajaiset, jossa Saila Susiluoto lukee omia runojaan suomeksi. Syyskuussa Silvia Reichenbach ja Paola Livorsi pitävät taide- ja musiikkityöpajat nuorille koululaisille.

Tiistaina 13.9. klo 18.00 on taiteilijatapaaminen Vuotalon galleriassa, jossa Reichenbach ja Livorsi kertovat lisää yhteistyöstään ja musiikin ja kuvan suhteesta.

Italialaisella taiteilijalla ja taidevalokuvaajalla Silvia Reichenbachilla on niin ikään kokemusta multimediateoksista ja poikkitaiteellisista projekteista. Hänen uusimmat teoksensa sisältävät myös runoa, videota, musiikkia ja tanssia. Reichenbachilla on ollut useita kansainvälisiä yksityis- ja ryhmänäyttelyitä. Hänellä on säännöllisesti näyttelyitä Ranskassa: Livorsi ja Reichenbach saivat tänä kesänä tehdä yhteistyötä Les Herbiers -kaupungissa, Vendéen alueella: siellä on 2010 rakennettu uusi musiikki- ja tanssitaidekeskus, La Tour des Arts (Taiteiden torni), jossa tänä kesänä he olivat residenssissä. Helsingin näyttelyyn tehdyt omakuvat ovat paikkasidonnaisia (site-specific).

Italialainen säveltäjä ja äänitaiteilija Paola Livorsi asuu ja toimii Suomessa vuodesta 2001, ja on Suomen Säveltäjäin yhdistyksen jäsen. Hän on tehnyt yhteistyötä taiteilijoiden kanssa aikaisemminkin, pohjoismaisten tekstiilitaiteiljoiden näyttelyyn "1 : ∞" Forum Box -galleriassa Helsingissä 2006 (Norjassa ja Islannissa 2007). Vuotalon tapahtumassa hän keskittyy interaktiivisuuteen: tiettyihin valokuviin kuuluu oma äänimaisema, joka syttyy soimaan vain silloin, kun sitä lähestytään. Livorsi tapasi Reichenbachin Torinossa parikymmentä vuotta sitten, vuosien varrella hän huomasi, että molemmilla on samoja kiinnostuksia ja samanlainen tapa suhtautua taiteen tekemiseen.

Saila Susiluoto on kirjoittanut ja esittänyt runosäestyksen Nuoren Voiman Liiton ja Elokuva-arkiston yhteistyöprojektiin Leikkauksia (Maya Derenin mykkäelokuva At Land) vuonna 2005. Susiluoto on osallistunut useisiin poikkitaiteellisiin projekteihin (esimerkiksi runoa, musiikkia, ääntä ja esittämistä tutkiva, kokeellinen yhtye Pekka ja Susiluoto).

Kaikille kolmelle taiteilijalle ovat keskeisiä samat teemat: viimeiset 25 vuotta Reichenbach on keskittynyt omakuvaan ja identiteetin etsimiseen ja kyseenalaistamiseen. Teoksissaan hän tutkii naiskehon ja luonnollisen ja keinotekoisen ympäristön suhdetta. Livorsin musiikissa suhde kehoon ja ihmisen ääneen on tärkeä niin elektroniteoksissa kuin instrumentaaliteoksissakin. Esimerkiksi Livorsin uusin työ Onde (joka Diotima -quartetti kantaesitti Torinossa lokakuussa 2010), on jousikvartetolle sävelletty teos, jossa osa materiaalista on miehen ääntä. Susiluoto kirjoittaa usein tytön ja naisen identiteetistä ja etsimisestä.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä: Italian kulttuuri-instituutti, GENELEC, Sibelius-Akatemian studio CM&T (Center for Music & Technology), Helsingin kaupunki ja Les Herbiers -kaupunki (Ranska), Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun Media Labin kanssa. Vapaa pääsy.

Vuotalon galleria, Mosaiikkitori 2, 00980 Helsinki

Edellinen artikkeliItä-Helsinki-palkinto Vuosaaren kesäteatteriyhdistykselle
Seuraava artikkeliKielikahvila Vuosaaren kirjastossa 19.9. alkaen