Tehtävä lähiössä: Helsingin Vuosaari

0
702

Miljoonan suomalaisen koti on lähiössä. YLE TV1:n kiinnostavassa 10-osaisessa Tehtävä lähiössä -sarjassa pohditaan lähiöitä sekä asukkaiden että asiantuntijoiden silmin ja etsitään samalla leikkimielisesti Suomen parhaita lähiökoteja, -taloja ja -pihoja. Sarjan viidennessä osassa ovat vuorossa Helsingin Vuosaari ja Pihlajamäki sekä Kuopion Tiihotar. Jakso on nähtävissä YLE Areenassa: Tehtävä lähiössä 9.1.2011.

Suomen asunnoista peräti 70 prosenttia rakennettiin 1950-1980-luvuilla. Juuri nyt näitä koteja kohtaavat monet muutokset. Lähiöt ovat tulevina vuosikymmeninä miljardien eurojen remonttiurakan kohteina.

Ulkoisten muutosten lisäksi meneillään on myös suuri muuttoaalto; lähiöihin tullaan sekä Suomesta että muualta. Lähiöissä siis pitkälti ratkaistaan niin kansantaloudelliset, ekologiset kuin kulttuuriset kysymykset.

Tehtävä lähiössä -ohjelmasarja ei ota tehtäväkseen tyhjentävän vastauksen löytämistä. Pikemminkin se hakee monia mahdollisuuksia; luovia ja arkisia oivalluksia joita lähiöläiset itse ovat löytäneet. Asukkaiden ratkaisuja arvioidaan juontajien johdolla rakentamisen, sisustamisen ja arkkitehtuurin asiantuntijoiden kanssa.

Yhdeksän jakson aikana nähdyistä ideoista valitaan kymmenennessä jaksossa parhaat. Netissä järjestettävässä äänestyksessä katsojat pääsevät valitsemaan oman suosikkinsa parhaaksi lähiökodiksi. Ohjelman sivut ja yleisöäänestys: Lähiökoti

Tehtävä lähiössä -ohjelman taustalta löytyy tuotantoyhtiö Momokoti, joka on erikoistunut sotienjälkeisiin taloihin. Ohjelman tekijät juontajista tuottajiin ovat itsekin lähiöiden kasvatteja. Sana "momo" on muodostettu sanoista "modest modernism". Tätä "vaatimatonta modernismia" löytyy nimenomaan sotien jälkeen rakennetuista kaupunginosista. Tuotantoyhtiön blogi: Momokoti.

Edellinen artikkeliVuosaari-Seuran joulumyyjäiset
Seuraava artikkeliMielipide Vuosaaren Meri-Rastilan länsirannan osayleiskaavaluonnoksesta 7.12.2010