Tietoa kaupunginosasta Luonto Martin luonnossa

Syksyn tuloa

IMG 7827 resize

Syksyllä sää ja valaistus saattavat vaihdella rajustikin. Valo vähenee päivä päivältä mutta sateen ja sumun jälkeen voi tulla kirkkaita ja aurinkoisia päiviä. Lehtipuiden lehdet usein loistavat keltaisina ja punaisia ennen kuin tippuvat maahan. Luonto hiljenee ja odottaa talven tuloa.

Saaristolaistunnelmaa

IMG 4347w

Yksi Vuosaaren hienouksista on merenläheisyys, mistään ei ole pitkä matka meren rannalle, uimarannoille, venelaitureille. Vartiokylänlahti ja Porvarinlahti edustavat reheviä sisälahtia. Skatanniemen kärki ja Kallahdenniemen kärki taas taas avaavat näkymiä ulkomerelle. Itä-Helsingin saaristo on upea ja monipuollinen. Veneetönkin pääsee risteilemään saaristossa ja käymään Kaunissaaressa tai Söderskärillä.

Kevätaamu Kallvikin kärjessä

IMG 3912w

Jäät ovat vihdoin väistymässä. Kuningattaressa, Kallvikinniemen kärjessä on vielä koleaa. Aurinko paistaa välillä pilvien takaa. Sumuakin tulee lännestä. Muuttolintuja on joka puolella. Luodoilla haahkakoiraat huutavat, rantametsästä kuuluu käpytikan rummutusta. Pari meriharakkaa astelee arvokkaasti rantavedessä.

Upea saaristo kutsuu talvellakin

IMG 5734w

Niin kauan kuin jää kestää on monta syytä suunnata hiihtoretki Vuosaaren edustan saaristoon. Saaristossa on talvella hiljaista (paitsi jos joku luvaton moottorikelkkailija ajaa ohi). Maisemat ovat hienoja mutta elämää ei juurikaan näe eikä kuule. Siellä täällä varikset kärkkyvät pilkkijöiden jättämiä kaloja ja joukkoon saattaa liittyä jokunen korppikin. Jollakin saarella saattaa palokärki huutaa ja ylitse ehkä lentää parvi käpylintuja mutta vain harva lintu tai nisäkäs pärjää talven yli  tässä karussa maisemassa.

Talvinen Kallahdenniemi

Kuningatar

Kallahdenniemi on Vuosaaren hienoimpia alueita ympäri vuoden. Talvella kun jää peittää merenlahdet ei vesilintuja näy mutta maisemat ovat yhtä upeita kuin muinakin vuodenaikoina. Lumi ja jää tekevät mitä erikoisimpia muodostelmia rannoille ja luodoille. Jos jää kestää, voi kävellä tai hiihtää lähisaariin.

Vaeltavia lintuja

Digi76435

Joka syksy tapahtuu lintujen liikenhdintää. Jotkut lajit muuttavat säännönmukaisesti aina samaan aikaan, toisilla muutto riippuu säästä ja ravinnosta. Ja sitten on niitä lajeja, joista on vaikea tietää milloin ja miksi ne lähtevät liikkeelle. Yleensä ravinnonsaanti on kuitenkin se tärkein tekijä liikennihdän takana. Muutamat lajit kuten närhi ja punatulkku ilmestyvät ihmisten ilmoille loppukesästä tai alkusyksystä. Tämä ei liity vaelluksiin, vaan yksinkertaisesti siihen että linnut pysyvät pesimäaikana tarkasti piilossa.

Herkkua ja silmäniloa

Sienet kuuluvat syksyyn. Tosin sienten itiöemiä voi nähdä melkein ympäri vuoden (kääpiä talvellakin). Suomessa on noin 2 000 eri sienilajia, joista ravinnoksi kelpaavia noin 200. Lisää lajeja löytyy jatkuvasti lisää. Sienirihmastoja on maassa miltei joka paikassa ja monet kasvit ovat riippuvaisia hyvästä yhteistyöstä sienirihmaston kanssa. Kasvit saavat sienten kautta maasta fosforia ja muita ravinteita, sienet taas hiilihydraatteja.

Digi60130 w

Söderskär!

Digi71619 003

Söderskärin majakkasaaret eivät kuulu Vuosaareen mutta ovat ovat siinä mielessä läheiset että täältä pääsee sinne kätevästi laivalla. Ja matkalla voi veneetönkin mukavasti katsella Vuosaaren edustan saaristoa.